Derfor er badstue bra for DIN helse!

4 januar 2021

Badstuen er velkjent for å være en nærende opplevelse for både kropp og sjel. Denne veletablerte tradisjonen går langt utover bare velvære, da forskning avdekker en reell sammenheng mellom hyppig badstubruk og redusert dødelighet blant menn i spesifikke aldersgrupper. Les videre for å få en dypere forståelse av de positive effektene badstuen kan ha på din helse og velvære.

Badstuen står sentralt i finske tradisjoner og kultur, og er et kjært samlingspunkt. I Norge er badstue gjerne noe man har på hytta, og noen heldige har det hjemme. Ønsker du å slappe av og stresse mindre, er badstuen stedet for deg!

Vi oppsøker badstuen av ulike grunner. Noen av oss benytter badstue for å akselerere restitusjonen etter trening, gi næring til huden eller forbedre søvnkvaliteten. Mens noen av oss søker badstuen fordi den hjelper oss å slappe av både fysisk og mentalt.  

Finske tradisjoner

Den originale badstuen stammer fra Finland, hvor de har over 2000 år med badstutradisjoner. Badstuen er hellig for finnene - her skal man koble av og stresse ned. Enten du har en badstuhytte, et badsturom eller en baderombadstue skal det være et sted hvor hele familien kan være sammen.

Reduserer stress

Japanske og finske forskere er enige om at hele poenget med å bruke en badstue er å redusere stress. I Finland er det en vanlig badsturegel at man lar vær å diskutere kontroversielle temaer som økonomi og politikk, nettopp for at badstuen skal være et avslappende fristed og samlingspunkt. Det er fra tidligere forskning kjent at badstue kan hjelpe mot diabetes, høyt kolesterol og høyt blodtrykk, og kan forbedre treningskapasitet og blodårefunksjon.

Fremmer forbedret søvnkvalitet

Dårlig søvn har vist seg å være knyttet til en rekke negative konsekvenser, inkludert fedme, diabetes, depresjon og angst. Utover den åpenbare følelsen av utmattelse, kan manglende søvn, avbrutt søvn eller lav søvnkvalitet også føre til redusert fysisk aktivitet, humørsvingninger og svekket evne til å konsentrere seg.

Badstuens varme bidrar til å forbedre søvnkvaliteten på flere måter. For det første skaper varmen en avslappende atmosfære som løser opp ømme og stramme muskler, og dette gir ikke bare helsefordeler, men reduserer også ubehag av smerter. Ved å lindre denne smerten muliggjør badstuen en forbedret søvnkvalitet. Denne forbedrede søvnen kan også ha positive effekter på smerteopplevelsen generelt; en høyere søvnkvalitet er knyttet til en økt smertegrense. Dermed blir det mindre sannsynlig at man opplever smerter mellom badstuøktene.

Å oppleve bedre søvn legger grunnlaget for økt positivitet i løpet av dagen, og stimulerer deltakelse i aktiviteter som fremmer mental velvære, for eksempel spaserturer og sosiale samlinger med andre. Gjennom å prioritere god søvnkvalitet kan badstupraksisen derfor være en essensiell faktor for å styrke både fysisk og mental helse.

Forebygge for hjerte- og karsykdommer

Forskning indikerer at eksponering for varme, enten det er i en badstue eller dusj, kan betydelig forbedre kardiovaskulær helse ved å øke blodstrømmen og redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Varmen generert av damp får blodårene til å utvide seg, slik at blodet kan strømme mer effektivt gjennom hele kroppen. Den økte sirkulasjonen stimulerer leveringen av oksygen og essensielle næringsstoffer til celler, vev og organer, og bidrar dermed til å forbedre din generelle helsen.

Videre har eksponering for varme vist seg å redusere blodtrykket, en vesentlig risikofaktor for kardiovaskulære sykdommer. Den milde varmen og fuktigheten fra dampen kan bidra til å slappe av blodkarene, redusere belastningen på hjertet og senke blodtrykket.

I tillegg fremmer varmen fra badstuen frigjøringen av nitrogenoksid, et molekyl som spiller en avgjørende rolle i reguleringen av blodtrykk og kardiovaskulær helse. Nitrogenoksid er kjent for å utvide blodårene, forbedre blodstrømmen og hindre dannelse av blodpropper, noe som reduserer risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag.

Harvia_Legend_lav.jpg

Forbedrer pusten

Forskning indikerer at dampterapi fra badstue utgjør en effektiv og naturlig tilnærming til en bred rekke respiratoriske utfordringer. Gjennom århundrer har mennesker benyttet damp for å lindre symptomer på overbelastning, bronkitt, bihulebetennelse og andre luftveislidelser. En av de gunstige virkningene ved inhalering av damp er løsningen av slim, som effektivt kan redusere overbelastning og lette pusten.

Den fuktige varmen fra dampen bidrar også til å berolige irriterte neseganger, noe som kan gi lindring for symptomer knyttet til allergier og andre luftveislidelser.

Fremmer hudens velvære

Damp fra badstuen står frem som en naturlig og effektiv metode for å forbedre hudens helse og lindre ulike hudproblemer. Den fuktige og varme atmosfæren i badstuene legger til rette for en økt svetteproduksjon.

Svetting spiller en avgjørende rolle ved å tilføre fuktighet til hudoverflaten, spesielt gunstig for de med tørr hud. Samtidig hjelper svetten med å fjerne oppbygging av smuss og olje på huden, og dette kan bidra til å rense huden og forebygge akne og andre hudproblemer.

Det varme og fuktige miljøet i en badstue stimulerer også økt blodstrøm til huden. Denne forbedrede sirkulasjonen kan bidra til å fremme produksjonen av kollagen, et essensielt protein som gir huden elastisitet. Ved å styrke kollagenproduksjonen, kan dampterapi spille en avgjørende rolle i forbedringen av hudens generelle tilstand.

Harvia_Spirit_lav.jpg

Smertelindring

Dampen fra badstuen omfavner kroppen i et varmt og innhyllet miljø, hvor den beroligende varmen og fuktigheten har vist seg å være en effektiv metode for smertelindring. Manglende optimal blodsirkulasjon rundt kroppen kan føre til muskelstivhet, kramper og smerte, men varmen i badstuen har en gunstig innvirkning på blodsirkulasjonen.

Den forbedrede blodsirkulasjonen reduserer ikke bare muskeltretthet, men også smerten som er knyttet til dårlig blodstrøm. Videre kan de avslappende fordelene av badstuen spille en nøkkelrolle i smertelindring. De beroligende og stressreduserende effektene av dampen kan bidra til å lindre spenning og angst, faktorer som ofte forsterker smerte og ubehag. Gjennom å omfavne varmen og avslapningen i badstuen, kan du oppleve en helhetlig tilnærming til smertelindring og gjenoppretting for både kropp og sinn.


Lavere dødelighet

Finske forskere tok en nærmere titt på de faktiske helsefordelene, og fant blant annet at menn som tar badstue jevnlig har mindre sjanse for å få hjertesykdommer. På 1980-tallet ble 2300 middelaldrende finske menn spurt om badstuvanene sine, og 21 år senere kunne forskerne konstatere at det var høyere dødelighet blant menn som tar badstue én gang i uken (49%) enn de som tar badstue 2-3 ganger(38%) - og enda bedre var tallene for de som tok badstue 4-7 ganger i uken (31%).

Dette gjaldt ikke bare for menn som døde av hjerte- og karsykdommer, men og de som døde av andre årsaker.
 

HarviaFeeling Hand.jpeg

Hvilken badstue er riktig for meg?

Harvia leverer tre typer badstuer: badstuhytte, badsturom og baderomsbadstue. Badsturom er det vi er kjenner best til i Norge: et helt rom som leveres ferdig med panel innvendig og utvendig. Dette forutsetter at du har gulvplass, du setter badsturommet inn i et større rom - kanskje et tomt rom i kjelleren?
Badstuhytter er tradisjonelt laftet, men det kommer stadig nye, lekre badstuhytter på markedet. Her får du den originale finske badstufølelsen med frisk luft og lun varme på en gang.

En baderomsbadstue er liten badstue du kan sette inn på badet. Den har ikke trepanel utvendig, og er godkjent for våtrom.  Den er laget for å tåle vann, og er ekstremt arealeffektiv.


Drømmer du om din egen badstue, men er usikker på hvor du skal begynne? Vi står klare til å veilede deg gjennom prosessen og tilby skreddersydde løsninger, inkludert benker, tak- og veggpaneler tilpasset dine ønsker. Det er helt uforpliktende å dele informasjon med oss, og våre tjenester er kostnadsfrie. Ved hjelp av vår badstuplanlegger kan du utforske Harvias omfattende utvalg av materialer og design. Ønsker du ytterligere råd og tips, er vi tilgjengelige for å assistere deg med å skape din drømmebadstue. Ta direkte kontakt med oss her:

Klikk her for å ta kontakt

Huskeregler i badstuen:

  • Drikk vann!
  • Ta jevnlige pauser
  • Forlat badstuen hvis du føler deg dårlig
  • Ikke ta badstue som er varmere enn 90°C
  • Begrens alkoholinntaket!
  • Finsk etikette: unngå banning og diskusjon rundt kontroversielle temaer

 

Elektrisk eller vedfyrt?

En vedfyrt badstuovn vil varme opp badstuen raskt, og om du ønsker høyere effekt er det så enkelt som å kaste på mer ved. Den vil ha en nærmest ubegrenset effekt når det gjelder oppvarming og gi en svært behagelig varme, men du må ha pipe.

En elektrisk badstuovn kan du ha hvor som helst så lenge du har strøm. Selv om de er elektriske, kan du likevel hive på så mye vann du orker - ovnen kortslutter ikke, og den blir ikke kald. Badstuovnene kommer med et praktisk timer-system hvor du kan stille inn når du ønsker at ovnen skal slå seg på så du kan komme til ferdig oppvarmet badstue etter skituren. Det finnes og styringsenheter som gjør at du kan styre badstuovnen fra andre rom, eller med fjernkontroll om du ønsker.
 

HarviaFeeling HeroVentura.jpeg