Slik forbereder du grillen for sommeren

18. mars 2019

Våren er trygt i anmarsj, og med den første utepilsen kommer også lysten til å kaste ytterjakka og fyre opp grillen snikende.

Uavhengig av hva slags grill du har, enten du har en liten Park-grill, en klassisk kullgrill eller en stor gassgrill er det et par ting det er essensielt du tar deg tid til før vi offisielt kan annonsere at grillsesongen er i gang. 
 
Sjekk gasstilførselen 
Å sjekke gasstilførselen er noe av det viktigste du gjør, så ikke hopp over dette skrittet! For å enkelt se etter gasslekkasje trenger du kun såpe og vann. Dette smører du på slangen mens grillen er i bruk. Hvis såpevannet bobler må slangen byttes umiddelbart! Påfør såpevann rundt tilkoblingen til gassbeholderen og der slangen er festet til grillen. Bøy slangen, se etter sprekker. Ved en større lekkasje vil du kunne lukte propangass: avslutt grillingen med gang, og bytt slangen. 
Gasslangen fra gassbeholdern til grillen bør byttes annethvert år, den MÅ byttes hvert tredje år.  
 
Les mer om montering av gass og propan her. 
 

  • Grilltips: Grill store kjøttstykker på lavere varme – disse trenger lengre grilltid for ikke å bli brent. Bruk indirekte varme og lukk lokket! 
 
Rengjort før vinteren? 
Sola skinner, snøen har smeltet... Det er på tide å hente frem grillen. Forhåpentligvis var det siste du gjorde før vinteren kom for fullt å rengjøre grillen ordentlig. Har du vært blant de flinke i klassen, trenger du i hovedsak bare å sette inn rister med olje på din allerede rene grill. 
 Rengjør grillen ordentlig før sommern så er du klar til å grille når solen titter frem!

Vårrengjøring på grillen 
Mange vil nok oppleve at de ikke rengjorde grillen like godt (eller i det hele tatt) før det satt den bort for vinteren. Da er dette tiden for å igjen hente frem grillbørsten. En grillbørste trenger ikke være en dyr sak, men det er viktig å bruke den. Som hovedregel skal grillen rengjøres etter hver bruk! La grillen brenne på full styrke, brenn bort fett og rester. Bruk grillbørsten sammen med litt såpevann for en effektiv rengjøring. Og husk: oppbevar grillen under et grilltrekk! 
 
Se alt vårt tilbehør til grillen din her. 
 
  • Grilltips: Bruk en grillklype – ikke gaffel, når du skal flytte på kjøttet. Pass på at du ikke stikker eller legger unødig press på kjøttet, da vil saften og den gode smaken renne ut! 
 
Rengjør kullgrillen din enkelt 
Kullgriller er rimelig lette å rengjøre. Det er lurt å rengjøre disse innvendig før du skal bruke grillen. Risten kan enkelt tas ut og rengjøres, fjern asken, og bruk en grillbørste til å passe på at du får skrapt bort alle fett- og matrester.  
 
Ny grill for sesongen? Se alle våre kullgriller her! 
 Lag all slags deilig mat på kullgrillen!

Pensle inn med olje 
Etter du har rengjort grillen er det et godt tips å pensle den med olje. På denne måten vil ikke mat sette seg like enkelt fast, og du får et bedre grillresultat og en grill som er lettere å rengjøre. Pass på at du aldri bruker aerosol sprayolje på en varm grill. Unngå olivenolje som ofte kan avgi en litt uvant smak på maten. Påfør gjerne litt smøremiddel på hengslene. 
 
Drømmer du om ny gassgrill? Se alle våre lekre gassgriller her. 
 
  • Grilltips: Pass på at du bruker den matte siden utover når du bruker aluminiumsfolie på grillen. Den skinnende siden reflekterer varmen! 
 
Rengjøring gjennom sesongen 
Det er viktig å rengjøre grillen grundig en gang i blant, ikke bare før eller etter sesongen. På den måten vil du få glede av grillen din i mange, mange år fremover. Griller du mye, bør dette gjøres et par ganger i løpet av sesongen. Ta ut alle delene av grillen (sjekk bruksanvisning for å være sikker på at du gjør dette rett) og vask med såpevann. Skrap bort alle rester av mat og fett. Sett inn med olje.  
 
  • Grilltips: Forhåndsvarming av en gassgrill tar rundt 5 minutter. En kullgrill bruker ca. 20 minutter. 
 
Ønsker du flere tips og råd? Se alle våre artikler om hage og grill her. 
 
Riktig vedlikehold på grillen er essensielt både for en grill som skal vare lenge og for at garantiprogrammet skal gjelde. Etter en grundig vårrengjøring på grillen er du klar for en deilig grillsommer! 
 
Sjekk ut en rekke deilige oppskrifter til grillen her. 
 


Fant du denne artikkelen nyttig? 

Del dette:


Anbefalt tilbehør