Ofte stilte spørsmål om Separett Villa

17. januar 2018

Her har vi samlet de vanligste spørsmålene våre kunder har om Separett Villa. Husk at du alltid kan få hjelp i produkthjelperen. Les svar på tidligere stilte spørsmål, eller send inn ditt eget spørsmål!

Hva er et urinseparerende toalett?

Et urinseparerende toalett skiller urin fra fast avfall. I Separett Villa-serien gjøres dette i selve toalettskålen hvor urinen "traktes" vekk og ut til en passende plass som en tank eller ei grøft. Avfallet havner i en separat avfallsbeholder.
Hva er fordelene med et urinseparerende Separett Villa-toalett fremfor et "vanlig" biologisk toalett?

Luktfri: Et urinseparerende toalett skiller urinen fra avføringen. Ved å gjøre dette vil man unngå det som de fleste frykter mest, et illeluktende toalettrom.
Avføringen vil også raskere tørke ut, og vil avgi vesentlig mindre lukt enn vanlig.

Kapasitet: Kapasiteten er nær sagt ubegrenset - forutsatt at du tømmer toalettet jevnlig. Villa 9000/9010 har en beholder på 23 liter, mens 9020 har en beholder på 50 liter. Du vil likevel måtte tømme toalettet mye sjeldnere sammenlignet med et "vanlig" biologisk toalett uten urinseparering. Etter en uke vil en gjennomsnittlig familie på 4 etterlate totalt 32 liter avfall. 25 liter vil være urin. Når dette separeres bort betyr det at du kun sitter igjen med 7 liter avfall å håndtere.

Passer alle hytter: Et urinseparerende toalett passer for alle hytter, både deg med vanlig 230 volt strøm på hytta, deg med 12 volt solstrøm, eller hytta med ingen strøm i det hele tatt.

Fungerer i alle temperaturer: Separett Villa krever ingen spesiell omgivelsestemperatur, men er et pålitelig toalett som kan brukes i alle temperaturer, året rundt.

Enkel montering: Det er enkelt å montere, og det meste man trenger for montering og bruk følger med som standard. Toalettet kommer ferdig satt sammen, skal kun plasseres på gulv og festes til vegg/gulv etter hva som passer best.
Hva skal jeg gjøre med urinen som separeres bort?

Urinen separeres bort via en slange du kan lede dit du selv ønsker. Urinen kan ledes til et vaskeavløp, tank eller en grøft. Med et urinseparerende toalett vil ikke saltene i urinen komme i kontakt med tarmbakteriene, urinen forblir steril og kan derfor slippes ut.

Har du innlagt vann kan du koble den til en Separett ejektortank som blander urin med vann til den ideelle gjødselen.


Klikk her for å se flere artikler om toalettløsninger på hytta!


Trenger jeg strøm for å kunne bruke Separett Villa?

Du trenger ikke strøm, men det er fordel at du har tilgang til enten 12 volt eller vanlig 230 volt da ventilasjonsviften i toalettet trenger dette.

Har du ikke tilgang til strøm i det hele tatt kan du legge ventilasjonsrør over tak og bruke en slik vindvifte for å hjelpe på ventileringen.
Hvor ofte må jeg tømme toalettet?

Har du et toalett med avfallsbeholderen i toalettstolen (Villa 9000/9010) anbefaler vi at du tømmer toalettet før du reiser hjem, slik at toalettet står tomt. Slik unngår man at det samler seg fluer i beholderne, og man kan også skru av viften slik at den ikke står og trekker strøm unødig. Er det kun noen få dager før toalettet igjen skal tas i bruk, og det er lite avfall i beholderen, kan man sette på et av de medfølgende lokkene.

Har du beholder under huset anbefaler vi at du legger lokket på før avreise, og tømmer ved behov.Klikk her for å se Spør Sunwind - finn en rekke tidligere stilte spørsmål og svar, eller still ditt eget!Det har kommet et par fluer inn i toalettet. Hva gjør jeg?

For å hindre fluer i utgangspunktet er det en god idé å bruke Sunwind Fluekverk. Et annet godt tips er å sette lokket på beholderen når toalettet ikke skal være i bruk på en stund, eller å kaste avfallsposen når du drar hjem.

Først av alt må du passe på at insektnettet er installert. Det er et gult filter som er plassert på det blå viftehuset inne i toalettet. Filteret er festet til huset med klips for å enkelt kunne tas ut for rengjøring.

Løser ikke dette problemet, bør du vurdere å bytte til ny beholder. Alle toaletter leveres med 2 eller flere beholdere, men du kan alltid kjøpe flere om det skulle være nødvendig. Separett Villa 9000/9010 skal ha denne beholderen, mens Separett Villa 9020 skal ha denne beholderen.
Jeg opplever ubehagelig lukt i toalettrommet. Hva kan jeg gjøre?

Sjekk at viften går som normalt. Løft av ventilasjonsrøret på toppen av toalettet og kjenn at det blåser friskt ut av utløpet. Dersom det ikke blåser, sjekk at strømledningen sitter godt i kontakten, og at det ikke er noen brudd på ledningen.

Sjekk at filteret på viftehuset er tett. Dersom filteret er tett vil det hindre luftgjennomstrømning til vifta. Filteret kan enkelt tas av og skylles i rennende vann.

Sjekk at det er nok fall på urinrøret ut av toalettet. Fallet bør være på rundt 1-2cm pr meter, men jo mer fall jo bedre. Dersom urinen ikke renner fritt ut av toalettet og røret kan det ligge og avgi lukt. Et tips kan være å noen ganger skylle etter med litt vann for å holde røret så rent som mulig. Bruk gjerne også denne avløpsrensen.

Tips! I dette rengjøringssettet fra Separett finner du det du trenger for å holde toalettet rent og pent til enhver tid.

Jeg synes beholderen fylles for fort. Er det noe jeg kan gjøre?

Det mest effektive tipset er å være sparsommelig med toalettpapir. Ved å benytte deg av lettoppløselig toalettpapir som dette, vil avfallet bli mindre og tømmingen lettere.

Hvis det mot formodning har kommet urin inn i avfallsbeholderen vil dette selvfølgelig bidra til en fullere avfallsbeholder. Sjekk at urinseparasjon og drenering fungerer som det skal, at det ikke er noen lekkasjer.

Det kommer urin inn i avfallsbeholderen. Hvordan fikser jeg dette?

Det vil nok fra tid til annen skje at litt urin ender opp i avfallsbeholderen, men så lenge det kun er litt spiller dette ikke noen særlig rolle.

Er det derimot mye urin må du sjekke at urindreneringen virker som den skal, og at det ikke er noen lekkasjer mellom sete og stolen. Legg et stykke tørkepapir foran i bunn av toalettet, legg ned setet, og tøm litt vann i urinskålen. Dersom papiret blir vått, har man en lekkasje. Se deretter om man finner spor av fukt inne i toalettet, for å kunne lokalisere hvor en lekkasje befinner seg. Dersom det er en lekkasje bør du ta kontakt med utsalgssted for videre hjelp.
Jeg synes tidvis det lukter litt utendørs, er dette vanlig?

Uønsket lukt kan til tider oppstå, vi prøver å skille mellom klassisk "latrinelukt" og vanlig "kloakklukt".

Hvis urinen kommer inn i beholderen blir toalettet en latrine og er mer utsatt for lukt. Se forrige tips for hvordan dette unngås.

Hvis urindreneringen er koblet til kloakktank eller lignende kan dårlig lukt komme derfra. Å montere en slik vannlås på urinrøret vil kunne forhindre dette. Husk å tømme vannlåsen for vann/urin om vinteren slik at denne ikke fryser.
Jeg synes viften bråker mer enn den tidligere har gjort, hva kan ha skjedd?

Sjekk at toalettet er ordentlig festet til gulv/vegg. Sjekk at festeskruene sitter godt slik at det ikke oppstår vibrasjoner.

Rengjør filteret på viftehuset og ventilasjonsrøret. Du kan også ta ut viftehuset, og dele dette ved å løsne skruene som sitter på siden. Deretter kan du ta ut viften og rengjøre bladene for støv og annet som måtte ha festet seg til bladene.Urinrøret virker tett?

Bruk en stakefjær eller lignende for å åpne røret ved å føre den ned gjennom urinrørets åpning i toalettstolen, og så langt man kommer.

Reduser risikoen for avsetning/stopp i urinrøret ved å skylle med en liten mugge vann etter bruk. Vi anbefaler også at du jevnlig bruker Separett avløpsrens hvor tabletten bryter ned enzymene og forhindrer problemer med urinavleiringer.

Dersom det skulle fryse fast urin i slangen/røret, kan du blande godt med salt i lunkent vann (ikke varmt vann) og tømme litt og litt i urinskålen. Da vil saltet etter hvert løse opp den frosne urinen og du kan igjen ta i bruk toalettet som normalt.


Fant du denne artikkelen nyttig? 

Del dette:


Liknende produkter