Urnorsk-bonden: Bjørn Åge og Rita fra Sveahjort

6. februar 2019

På gården Sveen Østre bor og jobber ekteparet Rita Helen Rønning og Bjørn Åge Gundersen. Lær mer om våre flotte Urnorsk-bønder og dyrene deres her!

Med rundt 60 mor-dyr avles det rundt 55-60 kalver hvert år på gården. I samarbeid med Sunwinds Urnorsk på grillen-serie vil Bjørn Åge og Rita fra Sveahjort dele tips om hvordan du kan tilberede hjort på grillen eller bålpannen, dele oppskrifter og fortelle mer om livet på gården.

Dette er Urnorsk-bonden
Vi ønsker lokal, kortreist og bærekraftig mat på Urnorsk-grillen. I den anledning inngår vi samarbeid med en rekke norske bønder som deler troen på våre verdier: norske tradisjoner, norsk kvalitet og sist men ikke minst - norsk mat.

Vi har søkt land og strand rundt, og funnet en rekke dyktige matprodusenter.

Kortreist mat på Urnorsk-grillene
Gode og ferske ingredienser er alltid noe av det viktigste når du skal stelle i stand et ekte herremåltid på grillen.

Hjortekjøtt er en svært ettertraktet råvare med en forholdsvis mild viltsmak. Den smaker ekstra godt rett fra grillen, enten det er hjortkarbonader med tilbehør tilberedt i Kokegropen på Disa, hjorteskav over bålpanne Embla eller kanskje hjorteburger på Vilja.Kokk og brannmann med forkjærlighet for hjort
Rita Rønning fra Sveahjort er utdannet kokk, mens mannen Bjørn Åge Gundersen jobber som brannmann.

Med erfaring fra både storhusholdning og restaurantkjøkken er Rita matkunnskaper uten sidestykke - spesielt hva hjort gjelder.

Paret er ofte å se på diverse markeder hvor de tilbereder deilige matretter med hjort som stjernen på grillen.

Gassgrillene Disa og Fryd er spesielt egnet i en setting som dette. Med grillristsystemet Kokegrop kan du nemlig lage en rekke forskjellige retter på grillen på en og samme gang. Ved å bytte ut grillristen i midten med en støpejernkjele kan du tilberede poteter i kjelen mens du griller kjøttet rundt. Eller om du bytter ut risten med en  grønnsakspanne og koker potetene på sideblusset, kan du tilberede deilige grønnsaker på grillen.

Brannmann Bjørn Åge er den som har ansvaret for dyrene og driften av gården.Kongelig behandling for kronhjorten
- På gården vår har dyrene det bra! Forteller Bjørn Åge. Med rundt 200 dekar å beite på, bestående av både innmark og utmark, er det ingen tvil om at hjorten blir tatt godt vare på.

Om sommeren har de også en stor dam de kan bade i når de måtte ønske.
- Noe av det beste de vet er nok å få servert gulrot, dette som en liten variasjon i kosten!

Sveahjorts gourmetkasse
Ideen om en matkasse kom tidlig for Bjørn Åge og Rita. Det resulterte i gourmetkassa, en matkasse der den lokalproduserte hjorten er hovedingrediensen. Men du får ikke bare hjort i gourmetkassa: tilbehør som grønnsaker, poteter, flatbrød, krydder og drikke levert av andre lokalmatprodusenter i distriktet følger med. Produktene som følger med varierer etter sesong.I hver gourmetkasse følger alltid oppskrifter også, slik at du virkelig kan imponere familie og venner.

En hjortegryte vil være perfekt å tilberede over for eksempel bålpanne Jette. Med både grillrist og oppheng til kjele kan du nær sagt tilberede hva som helst over Jette - men få ting smaker bedre enn en hjortgryte som har fått stå og putre lenge. Nytes i det fri!

Les mer om og bestill Sveahjorts gourmetkasse her!

Ønsker å fremme andre norske matprodusenter
Som en liten bedrift vet Sveahjort viktigheten av å bygge hverandre opp. De samarbeider derfor nært med både lokale produsenter fra gårdens nærområde, og med produsenter fra Rita og Bjørn Åges hjemtrakter, Nord Østerdal. Dette er også gourmetkassen et godt eksempel på.

- Det er viktig å spre budskapet om de små, lokale matprodusentene som disker opp med flotte, norske råvarer, sier Marianne, bærekraftansvarlig i Sunwind.

- Grillene i Urnorsk-serien gjør seg spesielt godt med kortreist, lokal mat!

Se alle grillene i Urnorsk på grillen-serien her!


Fant du denne artikkelen nyttig? 

Del dette: