Urnorsk-bonden: Gunhild og Birgit fra Fjellurt

16. april 2019

I Tolga i Nord-Østerdal har to sterke, tøffe damer drevet merket Fjellurt i over 20 år. Bli kjent med våre herlige Urnorsk-bønder her!

Gunhild Skattebu og Birgit Svendsen er de to kvinnene bak Fjellurt, økologiske urter av den aller høyeste kvalitet. Enten du er på jakt etter krydderblanding til grillmaten, en deilig urtete til å trekke over bålpannen eller kanskje kakepynt, kakefyll eller smaksetting av urtedram og røkelse, har Birgit og Gunhild noe for deg!
 
Dette er Urnorsk-bonden
Vi ønsker lokal, kortreist og bærekraftig mat på Urnorsk-grillen. I den anledning inngår vi samarbeid med en rekke norske bønder som deler troen på våre verdier: norske tradisjoner, norsk kvalitet og sist men ikke minst - norsk mat.
 
Vi har søkt land og strand rundt, og funnet en rekke dyktige matprodusenter.
 
Fjellurt fra vakre fjellgårder
I idyllisk, urnorsk landskap verdig et postkort ligger gården til Birgit Svendsen, Aasen gåd i Hodalen på 840 meters høyde. På nydelige Eid finner vi gården til Gunhild Skattebu, Eidsvollen gård, på 544 meter over havet.
 
Det er her magien skjer. Takket være lange, lyse dager i vekstsesongen, den friske, kjølige Tolga-luften og det typiske norske, tøffe klima, organisk gjødslet matjord - og ikke minst mye omsorg og stell fra "Fjellurt-kjerringene" som de kaller seg selv, kommer den unike smaken til liv i urtene.

 

Gunhild og Birgit starter med å så et frø, setter en stikling, og resultatet er ferdige urteblandinger til bruk der du måtte ønske, enten dette er til grillmat, bålmat, desserter og kaker, en kopp bål-te eller noe helt annet.
 
- I tillegg høster vi viltvoksende urter i fjellet og utmarka i Røros-traktene, forteller de.
 
Urteblanding til grillen
Fjellurt har skapt nær sagt en urteblanding for alt. Deres Viltkrydder med kvann passer godt sammen det aller meste av viltkjøtt som rein, hjort og elg. Er einerbær mer fristende finnes Viltkrydder med einerbær, spesielt godt egnet for elg og rype!
 
Hørtes en viltrett på grillen fristende ut? Sveahjort kan levere herlig, norsk hjort - les mer her!
 
Lener du mer mot vegetariske retter på grillen vil urtekryddered Villsvinet passe perfekt for grønnsaker tilberedt i Betekorgen i Kokegropen. For fisk på grillen anbefaler Gunhild og Birgit Villfisken - spesielt deilig med ørret og laks fisket selv!
 
Klikk her for å se gassgrillene i Urnorsk-serien!
 
Damene har også kreert et helt spesielt Biffkrydder, spesielt godt egnet for deg som liker å slenge biff eller stek på grillen, eller til både pølser og spekepølser.
 
Turkrydder - spesiallaget til bålpannen
I Urnorsk på grillen-serien finner vi tre flotte bålpanner, Ask, Embla og Jette, altså noe for enhver smak. Enten du liker å fyre opp bålpannen om vinteren for å holde varmen eller om sommeren for å lage mat over flammene, vil en Urnorsk-bålpanne bli det nye samlingspunktet.
 
Les mer om Fjellurts spesiallagde bålpanneurter, Turkrydder!
 


Og nettopp for å hjelpe til å skape disse magiske øyeblikkene ute i naturen, har Fjellurt utviklet et helt spesielt Turkrydder som er spesiallaget for bålmat.
 
Klikk her for å se våre superdeilige bålpanne-oppskrifter!
 
Tildelt Tolgaprisen
I Norge har vi en lang tradisjon med både håndarbeid og bruk av lokale råvarer, og det er ikke til å stikke under en stol at det var norske kvinner som først og fremst holdt liv i tradisjon og prinsipper.
 
I 2016 ble Gunhild og Birgit tildelt Tolgaprisen for deres arbeid med nisjeproduksjon innen landbruket, og deres formidling av en kulturarv som stod i fare for å bli glemt. Etter over 20 år med Fjellurt, kan Birgit og Gunhild i dag se produktene sine bli brukt i storkjøkken og restauranter over det ganske land, og er blitt et hemmelig våpen når den aller beste grillmaten skal tilberedes på Urnorsk-grillene.
 
Ønsker du å følge med på våre Urnorsk-bønder? Lik oss på Facebook for jevnlige oppdateringer!
 
 


Fant du denne artikkelen nyttig? 

Del dette:


Anbefalt tilbehør