Urnorsk-bonden: Stølsvidda

14. mai 2019

Bak Fjellgrisene fra Valdres finner vi Knut og Ragnhild og de tre barna Olea, Sigrid og Birger. Her tar familien utgangspunkt i jordbruk og husdyrbruk i fjellområdene. Les mer om Urnorsk-bøndene Knut og Ragnhild her! 

På vestsiden av Strandefjorden i Nord-Aurdal kommune ligger Øygarden. I 2005 overtok Knut gården sammen med kona Ragnhild, og har  brukt de siste 14 årene på å bygge opp gården til et levebrød. 
 
Dette er Urnorsk-bonden
Vi ønsker lokal, kortreist og bærekraftig mat på Urnorsk-grillen. I den anledning inngår vi samarbeid med en rekke norske bønder som deler troen på våre verdier: norske tradisjoner, norsk kvalitet og sist men ikke minst - norsk mat. 
 
Vi har søkt land og strand rundt, og funnet en rekke dyktige matprodusenter. 
 
Fjellgriser i Valdres
- Naturen her er jo så flott. Stølstradisjonene vi har både inspirerer og forplikter, og vi ønsker å produsere råvarer på en måte som er best for dyrene, naturen og kvaliteten på maten, forteller Knut.  
 


De lykkelige grisene som beiter fritt i herlig, norsk kulturlandskap er blitt et godt bilde på nettopp dette. Fjellgrisene går fritt fra den ankommer Stølsvidda, og helt til slakting. Dette betyr at de får mye mosjon og muskler, og vokser seg opp til hele 130 kg. 
 
Klikk her for å se alle griller i Urnorsk på grillen-serien!
 
- En gris som lever ute vokser sakte og spiser godt, enten det er gras, vier, lyng eller einer. Vi fôrer også grisene med grisefôr laget av norske råvarer, og kokte poteter. Resultatet gir et ekstra smakfullt, mørkt, mørt og saftig kjøtt. 
 
Tips: Er du glad i å grille burgere, kan du nå bestille en 4-pk Fjellgrisburger og fyre opp en av kullgrillene fra Urnorsk-serien! 
 
Grill på Urnorsk-grillen med råvarer fra Stølsvidda
Temperaturene stiger, kveldene blir lysere og lukten av grillmat begynner så vidt å bre seg rundt det ganske land.  
 
Stølsvidda har i den anledning satt sammen en rekke grillkasser slik at du kan invitere til grillfest eller planlegge en deilig grillsommer. 
 
Skikkelig god grillmat krever skikkelig gode råvarer og en skikkelig god grill! 
 
Skal du invitere mange mennesker eller har en stor familie er gassgrillene Disa og Fryd det perfekte valget. Begge grillene leveres med Kokegrop slik at du kan tilberede hele måltidet på grillen. Fra Stølsvidda anbefaler vi grillkassen Stor grillfest som holder til 6 grillinger for 6 personer.  
 
Klikk her for Stølsviddas egen nettbutikk!
 
For deg som er glad i litt ekstra god bålmat, anbefaler vi matkassen Pølsefest. Kassen inneholder tre typer pølse: Fjellgrillpølsa, Fjellwürst og Valdreswürst. Fyr opp grillen eller bålpannen og nyt glutenfri, kortreist mat! 
 
Klikk her for å se alle våre bålpanner! 
 
Norsk mat i fantastiske omgivelser
Øygarden hvor Knut og Ragnhild bor er av middels størrelse. De har noen få kalver, høner, bier og hver sommer inntil 900 fjellgris.  
 
- Husdyr trives med å være ute, forteller Knut.

Med god tilrettelegging er målet at alle dyrene skal være mest mulig ute i den friske Valdres-lufta.  
 
- Fjellgrisen blir sluppet rett på beite, og ute blir den. Kalvene beiter fra mai til oktober, mens hønene går inn og ut som de ønsker året rundt, sier han. 
 
Det er ingen tvil om at dyrene lever gode liv, og slikt blir det til slutt ekstra gode råvarer av: 
 
- Spise, hvile, spise, leke, sove - der har du en typisk dag på beite, ler Knut. 
 


Bestill Fjellgris her
Ønsker du å bestille produkter fra Stølsvidda kan du gjøre det gjennom denne nettbutikken.  
 
Leveringsplan for grillmat frem til St.Hans er følgende: 
 
Østlandet m.m 1 uke 19, 20, 22, 24  
(Valdres, Ringerike, Hadeland, Romerike, Oslo og Akershus, Follo, Grue, Åsnes, Kongsvinger, Elverum, Hamar, Gjøvik/Lillehammer og Land  
 
Østlandet m.m 2: Uke 19, 21, 23, 25 
Valdres, Hallingdal, Numedal, Kongsberg - Skien/Porsgrunn og kyststrekningen t.o.m Drammen, Hurum, Østfold  
 
Trøndelag + svenskegrensa/mørekysten: uke 20  
Østerdalen, Trøndelag, Møre og Romsdal – og ned til Stryn, Gudbrandsdalen 
 
Vestlandet + E 134: uke 21 
Årdal - Sogndal – Førde – Florø –Bergen – Haugesund – E39 til Kongsberg 
 
Sørlandet + E 18: uke 22


Fant du denne artikkelen nyttig? 

Del dette: