Slik bruker du ramsløk i grill- og bålmaten

14. mai 2019

Våren er høysesong for blant annet to ting: grill og ramsløk! Lær mer om hvordan du kombinerer de to - og imponerer venner og familie når vi bruker ramsløk til både grillmat og bålpannemat!

I Norge har vi en rekke spennende ingredienser vi kan finne ute i naturen. Utfordringen er ofte hvordan det skal brukes i matlaging. 
 
Ramsløk i matlaging kan spores tilbake til vikingtiden da den var svært populær. Det er en allsidig ingrediens som kan brukes til mye, og smaker svært godt med grillmat for en ekstra urnorsk vri! 
 
Ramsløk i maten
Du kan bruke hele planten i matlaging, men det mest vanlige er å bruke bladene. For disse bladene kan brukes til så mangt. I alt fra salater og som krydder, til pesto, marinader og saus passer ramsløk godt.  
 
Ramsløk både smaker og lukter som hvitløk, og blir derfor ofte kalt vill hvitløk. Du kan derfor bruke ramsløk som erstatning der du vanligvis ville brukt hvitløk for en spennende vri på maten.  
 
Klikk her for å se alle våre oppskrifter!
 
Ramsløkblomstene er både vakre og gode, og ser ekstra godt ut i for eksempel en salat eller som garnityr dersom du virkelig skal imponere. 
 
Ramsløk til grillen
Enten du foretrekker å grille fisk eller kjøtt, smaker ramsløk godt med begge. I tillegg er ramsløk en nydelig ingrediens i nær sagt alt av tilbehør til grillen. Ved bruk av ramsløk i varme retter bør du tilsette bladene mot slutten slik at smaken ikke taper seg.  
 
Klikk her for å se alle våre Urnorske gassgriller! 
 
Er du glad i kryddersmør? Lag ditt eget da, vel! Dette smøret smaker fantastisk med grillede poteter, eller som en smakfull, grønn klatt på toppen av biffen! 
 
Urnorskt ramsløksmør 

  • 200 gram romtemperert smør 
  • En stor håndfull friske ramsløkblader 
  • Salt og pepper til smak 
 
Rør det myke smøret godt. Finsnitt ramsløken, og bland sammen med smøret. Smak til med salt og pepper. Plasser i kjøleskapet frem til det skal brukes med varm mat.  
 
Hjemmelaget ramsløksmør med selvplukkede ingredienser vil garantert imponere alle og enhver! 
 
Ramsløkpotetmos til bålpannen 
En god og enkel klassiker er pølse og potetmos. Med en urnorsk vri forvandles denne retten til et supergodt bålpannemåltid som best nytes i det fri! 
 
Over bålpanne Embla eller Jette griller du pølser av litt ekstra god kvalitet. Husk å servere sennep ved siden av! 
 
På jakt etter verdens beste pølser? Sjekk ut denne pølsekassen fra Urnorsk-bonden Stølsvidda!
 
Heng opp Kokegryta over grillristen med pølsene, og kok poteter til de er møre. Hell av vannet, tilsett smør og litt melk. Mos til du får konsistensen du ønsker. Tilsett finsnittede ramsløkblader, og rør godt. La mosen få et lite oppkok, og smak til med salt helt til slutt. Pynt med ramsløkblomster for et ekstra imponerende resultat!  
 
Tips: Denne potetmosen er også kjempegod sammen med retter av fugl, fisk og kjøtt! 
 
Klikk her for å se alle bålpannene i Urnorsk-serien!
 


Ramsløkens kjennetegn
Ramsløken blir fra ca. 10 cm og helt opp til 50 cm, og vokser typisk i løvskog, langs elver og bekker, og trives på skyggefulle steder som har en næringsrik jord. Ramsløken vokser i store mengder, og kan raskt danne et helt bunndekke i skogen om våren. 
 
Med et utseende forvekslende likt liljekonvall, kan du skille de to fra hverandre på lukt. Mens liljekonvall lukter søtt og er svært giftig å få i seg, lukter det tydelig hvitløk der det vokser ramsløk.  
 
Du kan høste ramsløk fra mars-juni. I Norge er ramsløk blitt observert fra Oslofjorden til Trondheimsfjorden. 
 
Klikk her for å lese mer om Urnorsk-bonden Fjellurt!


Fant du denne artikkelen nyttig? 

Del dette: