Slik skal Odd-Karl overleve ett år på et skjær

7. november 2019

Odd-Karl Stangnes skal bo i hytte på 10 kvadratmeter, på et skjær utenfor Nord-Troms. Med produkter fra Sunwind satser Odd-Karl på et komfortabelt år, uansett vær og vind! Les mer om den ville idéen til den eventyrlystne mannen her.

Utenfor kystbyen Skjervøy i Troms, på 70 grader nord, ligger Skjervøyskjæret, et lite skjær som måler 250 meter på det lengste, fra den ene enden, til den andre.

Her skal 50 år gamle Odd-Karl Stangnes bo og leve i 365 dager. Vi skal følge Odd-Karl gjennom året - følg oss både her og på Facebook for jevnlige oppdateringer om livet på skjæret!

Klikk her for å følge oss på Facebook!

- Han gale mannen som har bosatt seg på et skjær
Etter en karriere som profesjonell fotballspiller i Norge, søker Odd-Karl nå tilbake til hjemstedet Skjervøy, og et nytt eventyr på skjæret:

- Idéen er uten tvil vill og gal, og jeg er jo han gale mannen som har bosatt seg på skjær! Ler Odd-Karl Stangnes, som skal dokumentere året på skjæret gjennom egen blogg.

Skjærvøyskjæret skal han ikke forlate hele året han bor der, men han har heldigvis mulighet til å motta besøk, om enn en litt begrenset mulighet. Det er i hovedsak mulig å komme i land på skjæret ved full flo. I tillegg må man ta hensyn til vær og vind, og ikke minst mørketiden fra oktober til mars.

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu
Selve hytta er på cirka 10 kvadratmeter, og bygges i en liten kløft midt på skjæret, som gir ly mot nord-øst og vest.

- Her ute på skjæret er det en overveldende sannsynlighet for orkan, 10 meter høye bølger, og vindkast på opp mot 135 knop, så det gjelder å være godt forberedt, sier Odd-Karl.Økt komfort på skjæret
Med Sunwind med på laget, skal den lille hytta utstyres med en rekke produkter som vil gjøre livet på skjæret mer komfortabelt.

- Å kunne tilberede mat på gasskomfyr vil selvfølgelig bli mye mer komfortabelt enn alternativet. Gasskjøleskap blir jo ren luksus!

Odd-Karl vil ha med rikelig av mat og annen proviant fra starten av slik at det rekker til over nyttår, men vil etter behov få påfyll når mørketiden er over i mars.

- Poenget med prosjektet er ikke å leve av selvforsyning, ler Odd-Karl, som likevel ser frem til å fiske og grille fangsten på folkegrillen Karn.

Skjervøyskjæret ligger midt i "hvalgryta" som Stangnes selv kaller det, og hver høst og vinter fra oktober til februar kommer det spekkhoggere, knølhval, niser osv. for å boltre seg i havets sølv.

- Det kommer vanligvis et titalls TV-team både fra inn- og utland, så det skulle overaske meg om de ikke blir nysgjerrig på en gærne mannen som har bosatt seg på ett skjær like ved!

Klikk her for å se alle gasskomfyrer!

Hyttas størrelse er tatt i betraktning, og valget falt derfor på en Chef bordkomfyr - her får du både gasstopp og gasstekeovn, en komplett komfyr av liten og praktisk størrelse.

Ventus 60 er et lite gasskjøleskap som passer ypperlig for hytter med mindre plass eller hytteeiere med mindre kjølebehov - altså det ultimate valget for en mann på et skjær!

Klikk her for å se alle Ventus gasskjøleskap!

På toalettrommet vil håndvask Easy få plass slik at Odd-Karl kan vaske hender i rennende vann - en luksus å regne når du bor på et skjær!Lys og varme med solceller og gass
Vedfyring vil stå for den primære oppvarmingen, og gassovn Miniflame vil være et super supplement i den lille hytta. Miniflame er flyttbar, og kan levere helt ned til 630 watt - ypperlig for oppvarming av for eksempel toalettrommet når minusgradene er tosifrede og nordavinden står på som verst.

Klikk her for se alle gassovner!

- Det har blitt, og vil fortsette å bli, mange fuktige kvelder på skjæret med bygging av hytte og frakt av alle produkter ut til skjæret, forteller Odd-Karl.

Med Miniflame i hus blir det raskt varmt, og ovnen kan stå og gå så lenge det trengs for vedovnen å komme ordentlig i gang.

- Hytta er jo et lite dukkehus, og på toppen av taket monterer jeg i disse dager tre 300 watt solcellepaneler fra Sunwind, smiler Stangnes.

Se alle solcellepaneler fra Sunwind her!

Med 3 store paneler på hyttetaket og to AGM-batterier fra Sunwind på 260At hver, vil Stangnes få godt med både strøm og lading - mer enn nok til lading av mobiltelefon, kamera, datamaskin og router.

Klikk her for alle våre batterier!

Det har ikke vært like lett å få alle produktene ut på skjæret:

- Jeg er avhengig av vær og vind, og de er ikke bestandig like samarbeidsvillig! Det første forsøket på å få ut alt utstyret måtte avbrytes, og det endte opp med at jeg ble nødt til å bruke helikopter for å få ut alt, forklarer Odd-Karl.

Økt komfort på hytta - også på skjæret
Med alle produkter og alt materiale trygt ute på Skjervøyskjæret er han likevel svært godt fornøyd:

- Det er jo klart det vil bli en komfort jeg aldri turte å drømme om på hytta nå, forteller Stangnes.

For det er ikke bare de mest essensielle produktene Sunwind har levert. For å øke komforten enda et par hakk, har Odd-Karl fått en Home Away kaffetrakter for gassbluss, en hyttekjele på 25 liter så det blir varm dusj en gang i blant, en tøff, kompromissløs dame i gassgrill Karn, og alt av nødvendig koblingsmateriell.

Produkter levert til Skjervøyskjæret:

Energi
Solcellepanel Sunwind Grid 300 watt
Batteri Sunwind AGM 260At
Solcelleregulator Victron Smart Solar MPPT
MC4-kabler
Sikkerhetsbryter
Solfix festemateriell for solcellepanel på tak
Batterikabel

Kjøkken
Bordkomfyr Cuisine, sort
Gasskjøleskap Ventus 60, sort
Kaffetrakter Home Away for gassbluss
Hyttekjele 25 liter
Gassregulatorsett standard
Gassregulatorsett Propano

Vann
Håndvask Easy, portabel m/tank
Trykkpumpedusj, 8 liter

Hage
Gassgrill Karn
Grillsett Reiskap
Gassregulatorsett Propano


Fant du denne artikkelen nyttig? 

Del dette: