Full komfort på hytta med Eventyrlig Oppussing og Sunwind

18. november 2019

Strøm på hytta, fjernstyrt varme, varm dusj og vann i vasken… Montører fra Sunwind og Sunwind Hyttesenter Steinkjer ble med Eventyrlig Oppussing til Skogn for å øke komforten på hytta med flere hakk.

Det er duket for tidenes oppussing når Halvor, Ole og Gustav får med seg montører fra Sunwind Hyttesenter for en real oppgradering av hytta på Skogn!
 
Hytta Torsbustaden ligger i Skogn i Trøndelag, med utsikt over Trondheimsfjorden og bygdene rundt. Hytta har hverken strøm eller vann, men et lite solcelleanlegg på 12 volt som gir det aller mest nødvendige av lys i den store hytta.
 
Torsbustaden var opprinnelig en folkehøyskolehytta, og Joar, Siri og sønnen Johannes drømmer om en funksjonell hytte som vil passe den lille familien på fire.
 
Hytta er hele 95 kvadratmeter, og er inndelt i tre rom: kjøkken, stue og sovesal. Ingen av veggene er bærende, og Halvor tar tak i selve planløsningen først.
 
- Planløsningen er gammeldags, perfekt for en klasse på skoletur - men ikke for en moderne familie på 4, sier Halvor.
 
- Den største jobben vi har tatt på oss noen gang
Heldigvis har gutta fått frie tøyler, for her er det mye som må gjøres:
 
- Jeg tror dette er den største jobben vi har tatt på oss noen gang, ler Halvor.
 
Hytta skal nemlig totalforandres på seks dager. Det aller meste av vegger inne i hytta rives, og gutta starter med et rimelig blankt lerret. Med god hjelp fra Sunwind skal komforten økes på alle måter når hytta skal få nytt interiør, 230 volt strøm fra en kraftpakke, vann i kran og dusj, og varmeovn som kan fjernstartes.
 
- I det gamle soverommet skal det bli kjøkken, forklarer Halvor Bakke. Det blir satt opp en vegg slik at kjøkkendelen blir adskilt, men det vil være en åpen inngang til spiseplassen.
 
På kjøkkenet installerer Ole en sort Chef gasstopp og en sort Chef gasstekeovn. Gasstoppen felles ned i benkeplaten, og stekeovnen bygges inn i kjøkkenbenken slik at kjøkkenet ikke bare blir funksjonelt, men får et lekkert og moderne uttrykk.
 
Klikk her for alle produkter for kjøkken og gass!

 - Vi har nok kanskje tatt oss vann over hodet
Halvor, Gustav og Ole har revet stort sett hele hytta, og innser hvilken jobb som ligger foran de. I kaoset av rivingen får de en idé om å la hytteeierne komme på besøk:
 
- Jeg er så glad for at vi fikk frie tøylet, for vi har nok kanskje tatt oss vann over hodet for å si det forsiktig, ler Halvor når han møter Joar og Siri.
 
Paret er ikke mindre sjokkerte når de får se hva som er gjort med hytta så langt.
 
- Alt er jo vekk! Utbryter Joar.
 
Når Halvor har kastet paret på dør, tar gutta alvoret innover seg.
 
- Hadde vi fått en søknad med disse bildene, hadde jeg sagt "nei, det kan vi ikke ta, det blir alt for mye". Det er sånn vi hadde reagert på det, sier Ole og ser seg rundt.
 
Løsningen blir å få litt ekstra hjelp, blant annet får de besøk av Oddbjørn Hustad fra Sunwind Hyttesenter Steinkjer, og Alexander Haug og Odd Huse fra Sunwind.
 
Trenger du hjelp med montering av Sunwind-produkter på din hytte? Flere av våre Hyttesentre tilbyr dette. Ta kontakt med ditt nærmeste hyttesenter her!
 
"Vanlig" strøm ved hjelp av en Sunwind kraftpakke
- Denne hytta skal også moderniseres. Et solcelleanlegg sørger for 230 volt strøm, forklarer Halvor.
 
Fra Sunwind har Alexander og Odd tatt turen sammen med Oddbjørn fra Sunwind Hyttesenter Steinkjer. De monterer to stykker 300 watt grid-paneler på hyttas yttervegg. Inne monteres det solcelleregulator, vekselretter fra Victron og to Sunwind AGM 292 At batterier for å nevne noe.
 
En kraftpakke er et solcelleanlegg med en omformer som omgjør 12 volt til 230 volt. På den måten får hytta "vanlig" 230 volt spenning, den samme strømmen man får i stikkontakten hjemme. Da kan man ta med lamper, ladere og annet elektrisk utstyr hjemmefra, og slippe å kjøpe alt nytt på 12 volt.
 
Klikk her for å se alle kraftpakker fra Sunwind.
 


Kom frem til ferdig oppvarmet hytte
På Torsbustaden monteres det en Wallas diesel- og parafinovn. Denne ovnen trekker svært lite strøm, og er derfor perfekt for hytter med solcelleanlegg. Men Wallasen kan enda mer:
 
- Med en smartovn kan du forvarme hytta med telefonen en kald vinterdag, forklarer Halvor.
 
Wallas diesel- og parafinovn kan nemlig startes enten via app eller SMS før du kommer på hytta. På den måten blir det slutt på sprengfyring og tidlige morgener for å varme hytta før alle står opp.
 
Og for Siri og Joar som nettopp hadde fått en liten baby, var dette helt essensielt. Å komme frem til en hytte med minusgrader er ikke et miljø en baby vil trives i. Paret har også en eldre sønn, og da er det viktig at Wallasen er helt trygg for barn å være rundt. Den blir ikke så varm at man må holde små barnefingre unna - begge barna kan bevege seg fritt rundt uten spesielt påsyn.
 
- På endeveggen her har vi en veldig fin varmeovn, den er genial, for den kan du ringe varm. Jeg skal bygge en hengslet vegg hvor bildet henger på. Det ser bare ut som en vanlig vegg, men på baksiden her har vi da den geniale varmeovnen. Så får vi både i pose og sekk , smiler Gustav.
 
Start Wallasen kvelden før du reiser opp på hytta, og kom frem til en deilig temperatur. Ovnen er termostatstyrt, og vil gå på minimum slik at hytta holder en behagelig temperatur hele oppholdet.
 
Klikk her for å se alt om diesel og parafinovn Wallas!
 
Halvor er fornøyd med jobben Gustav har gjort:
 
- Snedig! Det må jeg si. Det tyter jammen meg varme ut der. Så smart! Jeg er meget fornøyd, sier Halvor og takker Gustav med en god klem.
 
Ved hjelp av den varmedrevne viften Sirocco vil varmen sirkulere i hytta som igjen fører til lavere oppvarmingskostnader og raskere oppvarming.
 
Ved hjelp av et veggjennomføringssett blir alle avgassene fra Wallasens forbrenning sendt ut av hytta.

Varm dusj på hytta i det nye baderommet
For å øke komforten enda mer, passer gutta på å gjøre plass til et helt nytt baderom.
 
- Ikke nok med det, vi lager også et nytt bad med innlagt vann. Med et spesielt system kan du få "innlagt" vann uten å koble deg på vann-nettet sier Halvor.
 
Her inne vil familien få installert vannopplegg for 12 volt hytter, et nytt Aurora dusjkabinett, og Aurora baderomsmøbler. På den måten kan de få en varm dusj uten innlagt vann og strøm og de kan vaske hender og pusse tenner i rennende vann inne på badet.
 
- Wow! Helt rått, da, utbryter Gustav når han og Ole ser baderommet som virkelig tar form.
 


Odd fra Sunwind er i ferd med å legge siste hånden på verket når gutta titter inn:
 
- Du har vask, du har dusj, og ikke minst varmt vann. Hvis du har vannet, skal jeg sørge for varmt vann gjennom denne her, sier Odd, og banker lett på gassvannvarmeren han har montert på veggen.
 
- Dette er en gassvannvarmer. Vi går via en pumpe her for å få trykkvann, og så har man da varmt vann til dusj og så videre, smiler Odd.
 
Gustav ser frem til at Ole skal få seg en dusj:
 
- Dunken er på…. 80 liter? 20 minutters dusj, da. Da skal jeg bli ren, sier Ole. Og Oles får endelig dusjet seg - og testet Aurora dusjkabinett, som selvsagt bestod med glans.
 
Klikk her for alt om vann på hytta!
 


- Den tøffeste uken på Eventyrlig noensinne
Når alt er i boks, finner Ole et par minutter til å reflektere over uka som er gått før hytteeierne får komme tilbake.
 
- Det har vært den tøffeste uken på Eventyrlig. Noensinne. Vi har lagt igjen 1500 arbeidstimer, så det er et årsverk på seks dager, forteller han.
 
Men det var vel verdt det, for Siri og Joar har fått alle drømmene i oppfyllelse:
 
- Er det vann!? Utbryter de når de ser den nye kranen på kjøkkenet.
 
Halvor forklarer:
 
- Det er det! Du fyller på vann på en vanntank som står på et bad ute i gangen. Der er det dusj og vask med vann, alt tilkoblet et solcelleanlegg som også gjør at dere har lys i hele hytta.
 
Det er mer å vise, og Halvor geleider Joar og Siri til soveavdelingen. Halvor har en overraskelse til på lur:
 
- Bak det bildet skjuler det seg også noe… For der er det en varmeovn som går på diesel som du kan starte og stoppe med en app…
 
Siri avbryter i gledesrus:
 
- ER DET SANT!? Det tar litt tid før det synker inn det her, før jeg skjønner at det er vårt. Dette blir en vanvittig fin plass for familien. Hvis vi skulle gjort dette selv hadde vi pusset opp i flere år. Nå kan vi bare dra opp på hytta, bruke den og kose oss. Det har alt å si for familien vår, avslutter hun.
 

 
Disse Sunwind-produktene så du i episoden av Eventyrlig Oppussing:
 
Energi
Solcellepanel Sunwind Grid 300W
Batteri Sunwind AGM 292At
Solcelleregulator Victron Smart Solar MPPT 100/50
Vekselretter/lader Victron Phoenix MultiPlus 12/1200/50
Batterikabel 2m m/kabelsko
Kabel MC4 6mm2 til solcellepanel 15 meter
Kabel MC4 6mm2 til solcellepanel 5 meter
 
Kjøkken
Gasstopp Chef sort
Innbyggingsovn gass Chef sort
Gassregulatorsett standard
 
Varme
Diesel og parafinovn Wallas 40, 175 liter tank og fjernstyring
Veggjennomføring Wallas
Monteringssett for Wallas
Varmedrevet vifte Sirocco
 
Dusj og baderom
Dusjkabinett Aurora 80 x 80 x 195 cm
Servantskap Aurora, antrasitt
Speil Aurora, antrasitt
Vannpakke 12 volt/gass
 


Fant du denne artikkelen nyttig? 

Del dette: