Valg av fjernstyrt parafinvarmeovn på hytta

torsdag 17. september 2015

Dersom du ønsker å fjernstyre varmen på hytta, men ikke har 230 volt i veggen finnes det ulike varianter av parafinovner du kan fjernstyre hjemmefra. I hovedsak skiller vi mellom to ulike parafinovner for fjernstyring: En fastmontert parafinkamin, eller en frittstående laserovn – begge med sine fordeler og ulemper.

Det første du bør gjøre er å avklare dine behov, har du behov for å ha ovnen på om natten, hvor varm ønsker du at hytta skal være når du kommer frem, hvor mange dager har du behov for at varmeren skal stå på, hvor stor er din batterikapasitet på hytta, hva forventer du av monteringen, ønsket effekt, hvor mye ønsker du å betale for ovnen, og sist men ikke minst driftskostnad.


Laserkamin
En laserkamin er en liten flyttbar ovn som ikke krever fastmontering eller utlufting. Den har et avansert, elektronisk styrt brennersystem. Flammesensorer garanterer for en ren, sikker og korrekt forbrenning, og temperaturen kan reguleres helt nøyaktig til den ønskede temperatur. Selve brennersystemet er selvrensende og krever derfor stort sett ikke vedlikehold.


Les mer om hvordan du aldri mer trenger å komme til kald hytte igjen!

 

Parafinovn
En parafinovn/oljekamin er en helautomatisk ovn som kan kobles til pipa eller gjennom ytterveggen. Ovnen er enkel å slå på, enten med av/på-bryteren, et tidsur, eller en fjernstyringsenhet. Ovnen brenner med ren blå flamme, og er takket være det lukkede brennkammeret, helt røyk- og luktfritt. Det ytre dekselet blir ikke oppvarmet og barn kan trygt berøre parafinovnens overflate.


Les mer om hvordan du unngår fukt på hytta her.


Laserkamin vs parafinovn
Begrensingene med en laserovn er liten tank (5-8 liter), hvilket gjør at du kan starte ovnen maks et døgn før du ankommer hytta. I særlig kalde strøk er du dermed ikke garantert varm hytte året rundt. Parafinovnen har ekstern tank, og dermed ingen begrensninger i brenntid. Laserovnen krever ikke utlufting og vil dermed ha et visst forbruk av rommets oksygen, du kan dermed ikke benytte ovnen mens du sover. Parafinovnen på sin side krever utlufting gjennom vegg eller pipe, og gir dermed maksimal sikkerhet.

Forbruk
Laserovnen er rimeligere i innkjøp enn en parafinovn, men tilsvarende dyrere i bruk. En parafinovn brenner på vanlig parafin, mens en laserovn er avhengig av renset parafin. Ut i fra priser per januar 2017, tilsvarer det at en laserovn har en driftskostnad på ca 3 kroner per kWt, mens en parafinovn har en driftskostnad på 1 kroner per kWt. Sist men ikke minst bruker laserovnen langt mer strøm (ampere) per døgn under drift, og ved oppstart enn en parafinovn. Ved oppstart bruker laserovnen ca 40-60 ampere, mens parafinovnen bruker ca 8 ampere. Under drift ligger laserovnen på 70-80 amperetimer per døgn, mens parafinovnen ligger på 9,6 amperetimer. Du er derfor avhengig av en relativt stor batteribank for å kunne benytte deg av en fjernstyrt laserovn.


Klikk her for å se alle varmeprodukter.


Ta det riktige valget
Konklusjon: Dersom du har behov for fjernstyrt tilleggsvarme til sjelden bruk er en laserovnen egnet. Den er rimeligere i innkjøp og trenger ikke fastmontering. For hyppigere bruk, eller dersom du har behov for kontinuerlig drift når du er på hytta skal du velge en parafinkamin. Denne har nullforbruk av rommets oksygen, betraktelig lavere strømforbruk, ubegrenset tankkapasitet og er billigere i drift.

 

Behovsdiagram:

 Egenskap
Varmekilde
Mulighet
for
fjern-
styring
Bruker
oksygen
fra
rommet
Avgass
ut i
rommet
Strøm-
forbruk
(ampere)
Start-
strøm
(ampere)
Brenntid
på full
tank
(timer)
Maks
effekt
(kW)
Drifts-
kostnad
(kr/kWt)
Strøm
forbruk
pr døgn
(At)
Montering 
 Wallas med
fjernstyring
 Ja Nei  Nei  0,4  75
437
4,0  1 9,6 Fast 
Laserkamin med
fjernstyring 4 kw
 Ja  Ja  Ja  3,4  35  18,2  4,0 3 81,6
(62)
 Fritt
 Oljekamin
vekebrenner 2,2 kw
 Nei  Ja  Ja  -  -  13,7  2,2 3  -  Fritt
 Infravarmer
Gass
 Nei  Ja  Ja  -  -  36  4,2  1,9  -  Fritt

 


Fant du denne artikkelen nyttig? 

Del dette: