Mye penger å spare på solcellepaneler

4 juli 2023

Huseier Vebjørn ville få ned strømregningen og valgte solcellepaneler fra Sunwind. I dag anbefaler han løsningen til alle boligeiere.

Jeg har tenkt på det lenge, og da strømregningen økte så kraftig i fjor bestemte jeg meg for å legge solcellepaneler på taket. Jeg gjorde en del research i forkant for å finne den beste leverandøren, både når det gjelder pris, kvalitet og montering, sier Vebjørn Dybvik fra Brumunddal.


Det var viktig for meg at det ikke var noen helt ferske i faget som skulle utføre monteringen.


 

_DSC4429.jpg

Sunwind har 30 års erfaring med å legge solcellepaneler på tak eller vegger. De samarbeider tett med det de kaller grønne montører, altså autoriserte elektroinstallatører, som leverer alt du trenger over hele Norge. En lokal autorisert fagperson installerer og godkjenner anlegget. Hos Vebjørn i Brumunddal var det Solberg Elektroinstallasjon AS som gjorde jobben.

_DSC4148 2.jpg

Selger overskuddsstrømmen

– Jeg bruker strøm til både oppvarming og varmtvann i huset, så strømregningen var høy. Det tok en måneds tid fra jeg bestilte til solcellepanelene var på plass. I dag er jeg plusskunde hos nettselskap og strømleverandør, og kan selge overskuddsstrømmen som produseres, forklarer Vebjørn.

I november 2022 var anlegget klart til bruk og han er svært fornøyd med løsningen.

_DSC4424.jpg

– Jeg har et årsforbruk på om lag 20–25 000 kWt. Nå som jeg er min egen strømleverandør merker jeg stor forskjell på regningen. Gjennom appen følger jeg med på hvor mange kilowatt panelet produserer, og jeg ser at det produserer bra selv når det er overskyet. I mai går jeg i null, eller kanskje jeg får igjen penger, sier han fornøyd.

22f4482d-d671-4147-83b4-dfd4ae040e2e.jpg
– Jeg er plusskunde og strømleverandør, så jeg kan selge overskuddsstrømmen min og tjene penger, sier Vebjørn Dybvik. Foto: Schibsted Partnerstudio

Video: Her forklarer Vedbjørn hvorfor han valgte solcellepaneler på sin enebolig.

Nedbetalingstid

Å være sin egen strømleverandør tilknyttet strømnettet betyr at du vil få betalt for overskuddsstrøm. Dybvik regner_DSC4191 2.jpg med at han har nedbetalt anlegget innen fem til åtte år. Det er et overslag som Alexander Haug, teknisk sjef i Sunwind, er enig i.

– Nedbetalingstiden på solcellepaneler hos oss er rundt syv år for en boligeier. Vebjørns anlegg vil produsere mellom 9–10 000 kWt i året, og med høye strømpriser er det mye penger å spare, sier han.

– Erfaring og kvalitet på arbeidet har alt
å si for hvor lang levetid panelene har,
sier teknisk sjef i Sunwind, Alexander Haug.

Det er likevel verdt å merke seg at nedbetalingstiden vil variere mellom hver enkelt husholdning. Desto mer egenprodusert strøm du bruker, desto mer vil du spare på strømregningen. Haug forteller at den beste modellen er å bruke strøm fra nettet om natten når prisen er lavere og solcelleanlegget ikke produserer, og la de strømkrevende apparatene i hjemmet forsynes på dagtid når egen produksjon av strøm er høyest.

Fra 1. juli 2022 ble det innført en ny nettleiemodell i Norge. Nå er prisen for strømbruk på dagtid høyere enn natt og helg, og du blir straffet for høyt forbruk. Solcellepaneler er derfor mer gunstig enn tidligere siden det hovedsakelig produserer strøm på dagtid.


– En stor del av strømregningen er nettleie og andre avgifter. I sommerhalvåret er det gode muligheter for å få igjen penger, men det er selvsagt avhengig av forbruk. Som plusskunde kan du levere opp til 100 kWt daglig.


 

Gratis strømproduksjon

Etter nedbetalingstiden er all strømproduksjon fra panelet gratis. Haug påpeker også at levetiden på anlegget er avhengig av riktig montering og dimensjonering. Sunwinds solcellepaneler har en beregnet levetid på mer enn 30 år.

– Erfaring og kvalitet på arbeidet har alt å si for hvor lang levetid panelene har. Det er til forbrukerens beste å gjøre nøye research ved valg av leverandør, sier Haug.

– I prinsippet kan alle som har et bygg med fasade og tak få solcellepaneler, men en installatør vil kunne se om det er mulig å ha en forsvarlig innfestning av panelene. Det er også avhengig av soltilgang. Er det mye skygge fra omkringliggende bygninger eller lignende, så er det ikke egnet, sier han.

– Om det ikke er egnet, så forteller installatøren det. Vi anbefaler ikke montering der det ikke er lønnsom produksjon, forsikrer Haug.

Har du en låve eller et næringsbygg?

Gjør som Anstein og installer solcellepanel på taket:

– Jeg valgte å legge solcellepanel fordi jeg ønsket å få kontroll på strømforbruket, eller først og fremst kostnaden. I tillegg er det bærekraftig med tanke på klima, sier Anstein Storile.

_DSC4322 1.jpg

Alexander Haug legger til at nett-tilknyttet solstrøm vil være ekstra lønnsomt for gårsdsbygg og næringseiendommer da de har store deler at strømforbruket sitt når sola skinner.

– Solberg Elektroinstallasjon har levert solcelleanlegg til en rekke gårdsbygninger i Brumunddal, avslutter han.

DJI_0498 1.jpg

Skrevet av Schibsted Partnerstudio.