En enkel introduksjon til nett-tilknyttet solcelleanlegg

31 august 2022

Drømmer du om å være selvforsynt med strøm? Vi tilbyr nett-tilknyttet solcelleanlegg til ditt hjem eller næringsbygg. Her finner du en enkel introduksjon til hvordan du går frem.

Miljøvennlig strøm 

Å ta vare på miljøet blir viktigere og viktigere, og det er mye fokus på dette både i politikk og nyheter. Likevel kan det føles som det er lite man kan gjøre som enkeltperson for å være med å redde miljøet. Ikke all strøm er like miljøvennlig, men solenergi er virkelig et grønt alternativ, og du kan utgjøre en forskjell. 

Nett-tilknyttet solcelleanlegg 

Nå solen skinner, gjør solcellepanelet om solens stråling til elektrisitet. Denne elektrisiteten bruker du direkte når du setter på oppvaskmaskinen på kjøkkenet. Men hva hvis det er en fin sommerdag med mange soltimer, men du er på ferie? Hva skjer med elektrisiteten du ikke bruker direkte? 

Overskuddsstrøm tilbake til strømnettet 

Når du produserer strøm med solcelleanlegget hjemme er det vanskelig å lagre strømmen. Løsningen for de aller fleste er derfor å sende overskuddsstrømmen tilbake til strømnettet og den leverandøren man har. Dette er strøm du får betalt for å selge til strømleverandøren. I praksis betyr dette at du kan være både selvforsynt og kraftleverandør om sommeren - hvis du har sola på din side.  

Vinter og mørketid 

Når vinteren kommer og mørket faller på i Norge, vil ikke panelene kunne produsere strømmen du trenger. Da må du kjøpe strøm tilbake av leverandøren din, og du blir en vanlig strømkunde som du er nå. Nylig har også flere strømselskaper begynt å tilby en såkalt strømkonto der du kan "lagre" din strøm til senere bruk. En slik avtale vil bidra til å gjøre anlegget betydelig mer økonomisk gunstig. Særlig på en hytte der du kanskje lader mye i sommerhalvåret, og kan benytte strømmen i vinterhalvåret. 

Slik går du frem 

Sunwind har over 30 års erfaring med solceller og har levert anlegg til en rekke krevende applikasjoner. Kompetanse og erfaring kommer godt med når du vurderer nett-tilknyttet solcelleanlegg for ditt hjem. Vi i Sunwind vil samarbeide med deg for å finne hvilket solcelleanlegg som passer deg og ditt behov. 
For å hjelpe deg med å finne det rette anlegget trenger vi litt informasjon om:

  • Geografi. Vi må vite hvor i landet du er for å innhente nøyaktig informasjon om vær, soltimer, eventuelle mørketider osv. 
  • Plass. Her lurer vi rett og slett på hvor mye tak du har slik at vi kan vurdere hvor mange solcellepaneler og hvilken type paneler du må ha for å produsere nok strøm. 
  •  Budsjett. Når vi har avgjort hvor mange timer sol du vil ha, og hvor stor plassen er, vil ditt budsjett spille en rolle i hvilke solcellepaneler vi velger for deg. Her er det viktig å huske eventuell inntjening på å selge strøm tilbake til leverandøren. 
  • Strømleverandør. For å kunne selge strømmen tilbake til strømleverandøren din, må du ha en avtale om dette. 
  • Enovatilskuddet. Les mer om din rett til å få penger tilbake for el-produksjon. 
  • Dialog. I dialog mellom deg som kunde og oss i Sunwind vil vi sammen finne den ideelle løsningen for deg og ditt hjem, alt tatt i betraktning.  
  • Montering. Enkelte av produktene vil du kunne montere selv, andre må en elektriker ta seg av. Vi er behjelpelige med spørsmål om montering og hvem som kan gjøre hva. 

Vi kan levere nett-tilknyttede solcelleanlegg på tre måter:

  • Skreddersydde pakker til næringsbygg/låver
  • Ferdige pakker som kan installeres lokalt, på hus eller hytta
  • Du kan legge inn din adresse i vårt solkart og få tilby om en skreddersydd pakker ferdig montert.