Slik sørger du for god mathygiene i gasskjøleskapet

3 august 2020

Med ville sommertemperaturer skal vi kose oss med god mat dagen lang mens vi nyter late dager på hytta. Med litt ekstra oppmerksomhet viet til trygg og god mathygiene er du sikret en fantastisk (frisk) sommerferie!

En god start er å gi kjøleskapet en ordentlig vask før du drar fra hytta. Kjøleskapet hjemme bør vaskes en gang i uken, men på hytta slipper du unna med å hente frem vaskekluten litt sjeldnere.

Riktig oppbevaring av mat

I mange hytter og båter er det begrenset kjøleskapsplass. Alt for ofte betyr dette at man dytter inn det man får plass til, og håper på det beste. Da er det godt å vite at gasskjøleskap kommer i flere størrelser. For at maten skal bli ordentlig nedkjølt er det nødvendig med litt rom mellom godsakene, og ofte må rett og slett kjøleskapet opp et par størrelser.

Tips: For deg som er glad i is til frokost eller isbiter til kveldsdrinken er Ventus 185 og Ventus 225 store kombiskap med egne frysebokser som er svært romslige.

Der det er hjerterom er det husrom gjelder dessverre ikke for kjøleskap, og for mye mat dyttet inn i kjøleskapet er fra et rent hygieneperspektiv et stort fy. Det er likevel ingen grunn til panikk, det finnes et par enkle regler å forholde seg til, og bonusen er et godt organisert gasskjøleskap!

  • Hold rå sjømat og rått kjøtt adskilt fra andre matvarer
  • Dekk til tilberedt mat med plast eller lokk for å holde den adskilt fra rå mat
  • Bytt redskaper mellom de forskjellige råvarene og ferdig laget mat
  • På øverste og midtre hyller: mat som er klar til å spises som yoghurt, middagsrester (i plast) og meieriprodukter osv.
  • Plasser rå sjømat og kjøtt på nederste hylle helst i en egen boks eller dekket med plastfolie - pass på at det ikke drypper ned fra disse matvarene på andre råvarer.

Øk komforten med en stabil løsning

Å gå til anskaffelse av et kjøleskap til hytta er en rask vei til økt komfort for de aller fleste. Har du ikke kjøleskap på hytta, har du sannsynligvis en alternativ løsning for nedkjøling av mat og drikke. Enten du har jordkjeller eller en hjemmelaget løsning som for eksempel en isoporkasse, er det helt essensielt at du har en pålitelig løsning slik at du trygt kan lage mat til venner og familie.

Tips: Hold maten varm helt frem til servering - de aller fleste bakterier dør ved 70-80 grader.

For å sikre en god og riktig temperatur er det veldig viktig å ha en stabil løsning. Gasskjøleskap er en slik pålitelig løsning hvor du strengt tatt kun trenger å passe på at du har nok gass.

Derfor er en jevn temperatur viktig

Å ha en jevn temperatur er en annen faktor du bør følge med på. Mattilsynets erfaring er nemlig at temperaturen ofte overstiger de anbefalte 4 gradene.

Tips: Aldri sett varm mat inn i kjøleskapet. La maten kjøle seg ned på kjøkkenbenken før du setter den inn i gasskjøleskapet.

Lav temperatur dreper ikke bakterier, men vil hindre at bakteriene formerer seg like raskt som de ville gjort i et kjøleskap på for eksempel 10 grader. Å holde temperaturen jevnt lavt er derfor viktig for å unngå ødelagt mat.

- Gasskjøleskapet er termostatstyrt og holder derfor temperaturen jevnt lav, forklarer teknisk sjef Alexander Haug.

- Opplever du at gasskjøleskapet ikke blir så kaldt som du ønsker er dette sjeldent fordi det er noe galt med kjøleskapet, men fordi du trenger mer luftsirkulasjon rundt skapet, tipser Alexander.

Tips: Husk å plassere de mest utsatte varene i gasskjøleskapets kaldeste del!

Følg med på grønnsakskuffen

Har du et par poteter liggende for lenge kan nettopp disse spirende potetene utvikle seg til å bli en bakteriebombe. Det samme gjelder blant annet våte gulrøtter, og frukt, grønnsaker og nøtter er generelt mest utsatt for muggsopp. Det lønner seg derfor å følge godt med på grønnsakskuffen!

Tips: Pass på at grønnsakene ikke har jord på seg - denne går i oppløsning når den blir fuktig, og risikerer å forurense maten i kjøleskapet.

Slik holder du gasskjøleskapet rent:
  • Gjør kjøleskapet rent hver gang du drar fra hytta
  • Vask med varmt såpevann
  • Avslutt med å tørke over med en kald, fuktig klut for å bli kvitt alle såperester
  • Alltid tørk opp søl som melk eller saft fra kjøtt med en gang
  • Husk å vask håndtak godt!