Varm dusj på hytta uten innlagt vann og strøm

6 august 2018

En varm dusj er en luksus alle hytteeiere er forunt, også de med hytte uten innlagt vann og strøm. Her kan du lese hvordan du går frem for å få varmt vann enten bare i dusjen, eller i kranen både på kjøkkenet, badet og i dusjen.

Varmt vann på hytta – og muligheten til en varm dusj - betyr en betydelig økning i komforten på hytta som alle hytteiere fortjener og vil sette pris på. Det finnes likevel flere måter å få varmt vann på, avhengig av om du ønsker det kun i dusjen, eller generelt i kranen, på hytta.

Varm dusj på hytta

For å få muligheten til å ta en varm dusj må du først bestemme deg for om du ønsker kun varmt vann i dusjen, eller et helt vannopplegg slik at du får varmtvann de stedene du ønsker som i dusjen, og på kjøkkenet eller andre steder du måtte ha behov. For å få varmt vann i dusjen finnes det nemlig flere løsninger som ikke krever et helt vannopplegg, men det er viktig at du sjekker reglene for utslippstillatelse med kommunen hytta ligger i.

Fotpumpe i dusjen

Den enkleste løsningen for å kunne ta en varm dusj er en dusjpakke for fotpumpe. Her bærer du vannet inn i hytta, varmer det opp på svartovnen, og heller det på vanntanken som er integrert i dusjkabinettet. Inne i dusjkabinettet er det en fotpumpe som skaper trykk i dusjen når den pumpes. Denne løsningen er helt strømløs, og som oftest trenger man ikke utslippstillatelse for vann som bæres inn i hytta – men sjekk dette med kommunen.

Dusjpakke for 12 volt

I denne pakken følger det med en 30 liters vanntank, og etter du har varmet opp vannet, plasserer du tanken med varmt vann utenfor dusjkabinettet. Den nedsenkbare 12 voltspumpen starter automatisk når du vrir på kranen i dusjen, og stopper når du vrir kranen tilbake. Denne dusjpakken kan også benyttes av deg med 230 volt, da trenger du en omformer i tillegg.

Innlagt strøm men ikke innlagt vann

For deg med innlagt 230 volt strøm på hytta, men ikke innlagt vann, finnes det selvfølgelig også løsninger for å få tatt en varm dusj. En enkel og kreativ løsning kan være å anskaffe seg en 230 volt vannvarmer, en nedsenkbar pumpe og selvfølgelig et dusjkabinett, garnityr, og armatur. Det andre alternativer vil være et komplett vannopplegg.

Varmtvann på 12 volt

Hvis du har hytte med solcelleanlegg og 12 volt, og ønsker et vannopplegg, vil en gassvannvarmer kunne gi deg oppvarmet vann både på kjøkkenet, på badet og i dusjen. Det finnes nemlig ikke vannvarmere som kan driftes på 12 volt da disse krever betydelig mer energi enn det solcelleanlegget ditt vil kunne klare å produsere.

COLOURBOX7504529.jpegFå varmt vann med en gassvannvarmer

Når du skrur på varmtvannskranen i dusjen eller på kjøkkenet, tennes gassvannvarmeren av seg selv, og den slukker når du skrur kranen av igjen. En gassvannvarmer er avhengig av trykkvann for å fungere. Dette får du med enten en 12 volts pumpe eller 230 volts pumpe. En gassvannvarmer vil fortløpende varme opp det vannet du trenger, og er alltid klar til bruk! Disse vil du kunne få i forskjellige størrelse, avhengig av hvilket behov du har. Hvor varmt vann du får er avhengig av temperaturen på vannet du sender inn i gassvannvarmeren. En enkel huskeregel kan være at varmeren varmer vannet til 25 grader mer enn det var ved full kapasitetsutnyttelse (liter per minutt).
Alle gassvannvarmere fra Sunwind kommer med en tennsikring som stenger for gasstilførselen hvis flammen skulle slukke.

Komplette vannpakker for 12 volt og 230 volt

Å øke komforten på hytta er en investering i fritiden din. Ønsker du vann i kranen uten å ha innlagt vann finnes det komplette vannpakker for både 12 volt og 230 volt. Alle vannpakkene inneholder komponenter som er produsert for norske forhold. For deg med 12 volt på hytta er komponentene spesialtilpasset 12 volt strøm slik at du skal få samme vannkomfort på hytta som hjemme. Se filmen nederst på siden for å se montering!

Gassregulator med høy kapasitet

Gassregulatoren som sitter på gassflasken må kunne levere nok gass i kortere perioder, det er derfor viktig at du velger en gassregulator med høy kapasitet. En husholdningsregulator spesial er ment for apparater som gassvannvarmere nettopp på grunn av den høye kapasiteten på regulatoren. Når du bruker en slik regulator er du sikret en pålitelig funksjon, og at du får så varmt vann som du ønsker.

Vinter og frost

Det er viktig at man husker å tømme vannvarmeren for vann før vinteren og frosten kommer. Den absolutt vanligste årsaken til vannskader på en hytte er frostsprengning av vannrør grunnet for dårlig forberedelser av hytta før vinteren. Dette unngår du ved å stenge vannforsyningen, tømme pumpe, tømme alle rør og tømme gassvannvarmeren.

Utslippstillatelse og generelt regelverk

Utslippstillatelse er nettopp det – tillatelse for å slippe ut vann, ikke for å legge det inn. Tommelfingerregelen er at du kun har lov til å slippe ut det vannet du selv har båret inn i hytta uten å måtte søke om tillatelse. Alle typer fastmonterte vannopplegg i hytta krever utslippstillatelse, selv om du for eksempel kun pumper vannet fra brønnen som står utenfor hytta.
Det finnes forskjellig regelverk om vann og utslipp fra kommune til kommune, og det er viktig at du sjekker regelverket som er gjeldende i din kommune. Det er alltid hytteeiers ansvar å holde seg oppdatert på gjeldende regelverk.

Anlegg fra før 15. mai 1972 som ikke har utslippstillatelse, er fortsatt lovlige. Her kan kommunen likevel bestemme at disse anleggene er ulovlige innen en gitt frist, og det er viktig at du har søkt om utslippstillatelse før fristen går ut. Ønsker du å utvide et eksisterende anlegg vesentlig, krever dette ofte at du sender inn en ny søknad om utslippstillatelse - undersøk nødvendigheten for dette med kommunen hytta ligger i.