Tips for deilige badstuebad

fredag 1. januar 2021

Det finnes flere måter å ta badstuebad på. I Norge er en vanlig oppfatning at man skal fyre badstuen varmest mulig, og "holde ut" så lenge man greier. I Finland handler ikke badstuebading om å holde ut, men om ren nytelse for kropp og sinn. Lær hvordan du kan nyte badstuebadet på finsk vis!

Temperatur i badstuen
Det finnes flere måter å ta badstubad på, noen mer behagelige enn andre. I Norge er en typisk oppfatning at man skal fyre badstuen varmest mulig og ”holde ut” lengst mulig. I Finland handler ikke badstuebading om å ”holde ut”, men om ren nytelse for kropp og sinn. I mange offentlige badstuer i Norge opplever man gjerne temperaturer på over 90 °C og en luftfuktighet på ca 20 %. Tipset for å kunne nyte ditt badstubad over lengre tid er å senke temperaturen til 60-70°C, selv ned mot 50°C kan være tilstrekkelig om luftfuktigheten er høy. Ved økt luftfuktighet øker varmefølelsen.

Vær sikker på å velge en badstueovn med stort steinmagasin slik at den tåler rikelig med vannpåkasting. Ved å holde temperaturen på et moderat nivå kan badstubadet vare i flere timer, bare avbrutt av kjølende avbrekk i en god stol på terrassen, kanskje i snøvær, eller en svømmetur i friskt sjøvann.

Vann i badstuen
Vannpåkasting på steinene øker luftfuktigheten i badstuen. I det hele tatt er det viktig å bruke vann både på steinene og på hverandre. Dryppende våte kluter eller håndklær er godt å ha i nærheten, gjerne også fat og bøtter med vann. Særlig for barn, men også for alle andre, er det viktig å kjøle ned hodet med vann. Det kan også være en fordel å alltid ha litt å drikke lett tilgjengelig.

Klikk her for å se alle elektriske badstueovner fra Harvia.

Duft
Benytt gjerne badstueduft i vannet som kastes på steinene, for ekstra god lukt i badstuen. Harvia har dufter av typen furu, bjørk og eucalyptus. Behagelig duft og stemning kan også skapes også ved å henge en kvast eller to med einer i hjørnene.

Les mer om

Badstuetilbehør
Badstuestein
Harvia badstuesteiner er utvalgt med respekt for gamle tradisjoner, i dem finnes sjelen til den opprinnelige finske badstuen. Badstuesteinene avgir en behagelig og myk varme. Harvia badstuesteiner er ideelle for både elektriske og vedfyrte badstuer. Steinene lagrer mye varme og badstuevannet fordampes effektivt på de store overflatene. Steinene er kantete, dette gir riktig mengde lufttilførsel til varmeelementene. God ventilasjon i steinmagasinet er med på å gi det elektriske aggregatet lang levetid. Keramiske, myke eller runde steiner bør ikke benyttes i badstueovnen. Plukk for all del ikke steiner du synes ser pene ut på stranden – de tåler sjelden den høye varmen som er i en badstueovn.

Et tips er også å kontrollere steinmagasinene med jevne mellomrom. Ta all stein ut av magasinet og fjern all småstein og grus som har samlet seg i bunnen. Legg kun tilbake feilfri stein. Steinene må også skiftes ut fra tid til annen. Tidsaspektet avhenger av hvor mye du bruker badstuen din, men normalt sett bør steinene skiftes ca hvert 5 år.

Klikk her for å se alle vedfyrte badstueovner fra Harvia.

Etter badstubadet
Det kan være en fordel å slappe av noen minutter etter badstuebadet. Du bør vente minst 15 minutter før du kler deg så du unngår ettersvette i rene klær. Ta gjerne en dusj eller et bad, og sørg for å få i deg nok væske. Et opphold i friluft kan være behagelig sommer som vinter. Men et tips om du skal ut i snøen er å ta noe på beina først!

Renhold av benker og gulv
Harvia Sauna Care Set inneholder alt du trenger for å vedlikeholde din badstue. Harvia Sauna Care Set innholder rengjørings- og desinfeksjonsmiddel, parafinolje, svamp, hansker og sandpapir. Benkene skal først vaskes grundig, dersom benkene er inngrodd med smuss kan det være en fordel å benytte sandpapiret til å få det rent igjen. Ved å behandle benkene med parafinolje til slutt minsker du risikoen for at treet suger til seg fukt og smuss, og du fremhever det vakre i treverket. Det er viktig at treet er helt tørt når du starter behandlingen.

Klikk her for å se alt av tilbehør til din badstue!

Flere bruksområder
Badstuen kan ved hjelp av en ekstra madrass kjapt og enkelt gjøres om til et gjesterom om du skulle få besøk. På hytta kan badstuen også benyttes som det ideelle tørkerom. Fest snorer fra vegg til vegg, ca 10-15 cm fra taket. Ikke benytt snorer i plastikk, og ikke fest snorene over ovnen.

 

 


Fant du denne artikkelen nyttig? 

Del dette: