Derfor er badstue bra for DIN helse!

4 januar 2021

Badstue er kjent for å være godt for kropp og sjel, og nyere forskning har vist at dødeligheten for menn i en viss alder er lavere jo oftere de tar badstue.

Badstuen står sentralt i finske tradisjoner og kultur, og er et kjært samlingspunkt. I Norge er badstue gjerne noe man har på hytta, og noen heldige har det hjemme. Ønsker du å slappe av og stresse mindre, er badstuen stedet for deg!

Finske tradisjoner

Den originale badstuen stammer fra Finland, hvor de har over 2000 år med badstutradisjoner. Badstuen er hellig for finnene - her skal man koble av og stresse ned. Enten du har en badstuhytte, et badsturom eller en baderombadstue skal det være et sted hvor hele familien kan være sammen.

Reduserer stress

Japanske og finske forskere er enige om at hele poenget med å bruke en badstue er å redusere stress. I Finland er det en vanlig badsturegel at man lar vær å diskutere kontroversielle temaer som økonomi og politikk, nettopp for at badstuen skal være et avslappende fristed og samlingspunkt. Det er fra tidligere forskning kjent at badstue kan hjelpe mot diabetes, høyt kolesterol og høyt blodtrykk, og kan forbedre treningskapasitet og blodårefunksjon.


Lavere dødelighet

Finske forskere tok en nærmere titt på de faktiske helsefordelene, og fant blant annet at menn som tar badstue jevnlig har mindre sjanse for å få hjertesykdommer. På 1980-tallet ble 2300 middelaldrende finske menn spurt om badstuvanene sine, og 21 år senere kunne forskerne konstatere at det var høyere dødelighet blant menn som tar badstue én gang i uken (49%) enn de som tar badstue 2-3 ganger(38%) - og enda bedre var tallene for de som tok badstue 4-7 ganger i uken (31%).

Dette gjaldt ikke bare for menn som døde av hjerte- og karsykdommer, men og de som døde av andre årsaker.
 

HarviaFeeling Hand.jpeg

Hvilken badstue er riktig for meg?

Harvia leverer tre typer badstuer: badstuhytte, badsturom og baderomsbadstue. Badsturom er det vi er kjenner best til i Norge: et helt rom som leveres ferdig med panel innvendig og utvendig. Dette forutsetter at du har gulvplass, du setter badsturommet inn i et større rom - kanskje et tomt rom i kjelleren?
Badstuhytter er tradisjonelt laftet, men det kommer stadig nye, lekre badstuhytter på markedet. Her får du den originale finske badstufølelsen med frisk luft og lun varme på en gang.

En baderomsbadstue er liten badstue du kan sette inn på badet. Den har ikke trepanel utvendig, og er godkjent for våtrom.  Den er laget for å tåle vann, og er ekstremt arealeffektiv.

For deg som har et rom du ønsker å innrede er det Harvia Sauna Designer som gjelder. Her kan du tegne din egen badstue slik du ønsker å ha den, og du innreder deretter med badstuovn, benker osv. Du har muligheten til å skreddersy badstuen til dine behov både med tanke på hvor stort rom du har, hva slags ovn du ønsker (vedfyrt eller elektrisk?) og hva slags innredning som passer deg best.
 

Huskeregler i badstuen:

  • Drikk vann!
  • Ta jevnlige pauser
  • Forlat badstuen hvis du føler deg dårlig
  • Ikke ta badstue som er varmere enn 90°C
  • Begrens alkoholinntaket!
  • Finsk etikette: unngå banning og diskusjon rundt kontroversielle temaer
Elektrisk eller vedfyrt?

En vedfyrt badstuovn vil varme opp badstuen raskt, og om du ønsker høyere effekt er det så enkelt som å kaste på mer ved. Den vil ha en nærmest ubegrenset effekt når det gjelder oppvarming og gi en svært behagelig varme, men du må ha pipe.

 

En elektrisk badstuovn kan du ha hvor som helst så lenge du har strøm. Selv om de er elektriske, kan du likevel hive på så mye vann du orker - ovnen kortslutter ikke, og den blir ikke kald. Badstuovnene kommer med et praktisk timer-system hvor du kan stille inn når du ønsker at ovnen skal slå seg på så du kan komme til ferdig oppvarmet badstue etter skituren. Det finnes og styringsenheter som gjør at du kan styre badstuovnen fra andre rom, eller med fjernkontroll om du ønsker.
 

HarviaFeeling HeroVentura.jpeg