Nyhet fra Sunwind: «Det perfekte hyttebatteriet» – Lithium Heat 300At!

18 september 2020

Hvilket batteri passer best på hytta, har du kanskje spurt deg selv en rekke ganger. Svaret finner du her – les mer om «det perfekte hyttebatteriet» nå!

Enten du har vært hytteeier i 30+ år, eller akkurat har kjøpt hytte for første gang, er batterier noe du mest sannsynlig har ofret en tanke eller femti. Det er nemlig ikke bare-bare å skulle navigere seg trygt gjennom batterijungelen, men å velge riktig batteri for din hytte og behov er noe av det viktigste du gjør for hytteparadiset ditt.

En av de største nyhetene fra Sunwind på batterifronten er dette litiumbatteriet – et batteri som kombinerer det beste av det beste, og resultatet er Sunwind Lithium Heat 300At som egner seg supert på nær sagt enhver hytte, i campingvognen og båten.

Flere typer batteriteknologier
Det finnes flere typer batteriteknologier på markedet, og dersom du har hatt hytte lenge, er det svært sannsynlig at du har hatt både det ene og andre opp gjennom årene.

De vanligste batteriene er AGM, bly/syre, gelé, karbon og litium. De forskjellige typene batteriteknologier har noe forskjellige egenskaper, det er derfor viktig at du setter deg godt inn i disse.

Men det er en batteritype som skiller seg ut som et ekstremt velegnet batteri for de aller fleste hytter, nesten helt uavhengig av de tradisjonelle faktorene du må ta hensyn til, og det er litium heat-batterier. Hvorfor, spør du kanskje?

- Litium heat-batteriene har alle de fantastiske egenskapene til litiumbatteriene vi kjenner fra før, og enda litt til! Kort oppsummert er dette en sikrere løsning som betyr at man ikke trenger å bekymre seg for å ha nok strøm eller at batteriet knekker, det har en lang levetid som betyr mindre bry med utskiftning, og er mye mer kostnadseffektivt over tid, forklarer Nils Vøllestad i Sunwind.


Den litt lengre versjonen går sånn her:

Fordelene med litium
Litium heat-batterier har alle de samme tekniske egenskapene til litiumbatterier, med en stor forskjell: tradisjonelle litiumbatterier kan ikke lades med høy strøm i minusgrader, men det kan litium heat.

Litium heat er egnet for deg som ønsker litiumbatterier som kan lades i minusgrader – nettopp dette er med på å gjøre Lithium Heat 300At til det perfekte hyttebatteriet. De har nemlig en varmefolie liggende rundt battericellene som benytter noe av energien som tilføres batteriet. Varmefolien sørger for at cellene når en viss temperatur slik at litiumbatteriet kan lades opp selv om det er minusgrader i rommet batteriene er plassert i. Varmefolien vil ikke trekke strøm før batteriet skal lade i minusgrader.

Lang levetid
Litiumbatterier av god kvalitet har meget lang levetid. Dette er fint både for miljøet og lommeboken.

- I praksis betyr det at et batteri som Lithium Heat 300At kan vare i over 20 år og fungere like godt. Med andre batteriteknologier er det nesten garantert at du må ha byttet batteribank minst en gang, om ikke flere, i løpet av samme periode.

Selv om prisen kan virke høy for et litium heat-batteri, må dette vurderes i løpet av hele levetiden til batteriet hvor alternativet vil være å måtte bytte batteribank flere ganger, som raskt blir langt dyrere over tid.

- Det fører også til mindre styr, som de som har hatt hytte i 30 år vil kjenne seg godt igjen i, smiler Vøllestad.

- Å slippe å frakte, svære tunge batterier inn på hytta med jevne mellomrom er absolutt en stor fordel!

Vedlikeholdsfritt, rask oppladning og god energiutnyttelse
En av de aller største fordelene med et litiumbatteri er hvordan du kan utnytte nær sagt hele batteriets kapasitet, ca. 90%.

- Har du et AGM-batteri kan du utnytte mellom 50% og 70%, men med et høykvalitets litiumbatteri kan du nesten lade det helt ut, forklarer Nils.

Litiumbatterier er vedlikeholdsfrie batterier: de er tette, og sulfaterer ikke slik som andre batterityper kan gjøre.

- Det er nok å ta seg til av vedlikehold på hytter flest, men litiumbatterier er altså vedlikeholdsfrie, og tåler i tillegg ting andre batterityper ikke tåler. Her trenger du ikke å slavisk passe på at batteriet er fulladet regelmessig!

Et litiumbatteri tar nemlig ikke skade av å stå halvfullt, og det er heller ikke noe krav om å regelmessig full-lade batteriet som med AGM og bly/syre.

- Litiumbatterier lades betydelig raskere opp enn for eksempel AGM, enda en fordel som erfarne hytteeiere vil sette pris på, sier Nils.

Lav vekt
For båter og bobiler hvor lav vekt er viktig, er et litiumbatteri alltid den foretrukne løsningen. De får rett og slett mer energi å utnytte, flere amperetimer, for tilsvarende eller lavere vekt.

- Vektargumentet er selvsagt også viktig for de som har lang og tung vei inn til hytta, hvor det frister lite med batterier på kanskje hundrevis av kilo som må fraktes inn, og har kortere levetid, og derfor må fraktes ut igjen - alt i løpet av den tiden et lettere litiumbatteri vil fungere like godt som dag 1.

Ekspertens anbefaling
Teknisk sjef hos Sunwind er klar i sin tale:

- Med et litiumbatteri som Lithium Heat 300At får du alle de gode egenskapene til et litiumbatteri, en ekstra og viktig fordel med heat som gjør at batteriet mottar lading i kulde, og den store størrelsen gjør at det vil kunne erstatte en tradisjonell batteribank på 2 x 260At AGM-batterier som mange hytteeiere har den dag i dag, forklarer Alexander Haug.

Et annet batteri med svært gode tekniske egenskaper, er High Power 100At litiumbatteriet.

- Igjen, her får du alle de fantastiske litiumegenskapene, men dette batteriet er også et ypperlig startbatteri da det kan trekke svært mye strøm over kort tid.

Slik beregner du hvor stort batteri du trenger
Et batteri skal dekke et energibehov, du skal altså enkelt og greit kunne bruke den strømmen på hytta som du vil, strøm til belysning, oppladning av telefoner og kanskje en aldri så liten 12 volt TV. Derfor er det viktig at du på forhånd regner ut hvor mye strøm du planlegger å bruke, og vips vet du hvor stort batteri du må ha for å dekke behovet.

Alt utstyr har en effekt oppgitt i watt(W). Ved å legge sammen hvor mange watt du forventer at alt utstyret bruker på et døgn (for eksempel skal du bruke en lampe på 5 watt i to timer), regner du om watt timer til amperetimer (At/Ah) ved å dele på volt (V), mest sannsynlig 12. Altså: X watt timer : 12 volt = Y amperetimer. Da vet du ca. hvor stort batteri du trenger.