Slik unngår du fukt i hytta

28 september 2020

Er du lei av fuktige dyner, rim og kondens på vinduene og en hytte det tar timesvis å varme opp? En solventilator vil enkelt kunne sørge for at du kommer frem til en tørr hytte. Vi forklarer hva en solventilator er, og hvorfor du bør montere en på din hytte.
 

Å legge seg i fuktig sengetøy, på en fuktig madrass, i et fuktig og kaldt rom er det siste man har lyst til når man endelig har ankommet hytta trygt. Det er også totalt unødvendig. Øk komforten og forbedre inneklima med en solventilator. I tillegg til å være gratis i drift og minske sjansen for mugg, sopp og fuktskader vil den tørre luften bidra til at hytta raskt blir varm.
 
Hva er en solventilator?
Enkelt og greit: en solventilator er et miljøvennlig alternativ produsert for at du skal få tørrere luft på hytta. Den skifter ut den fuktige, klamme luften, med lufta utenfor som varmes opp i kabinettet på ventilatoren, og derfor vil inneholde mindre luftfuktighet enn luften i hytta.  
 
Solventilator, solfanger eller solvarmer?
Produktene utnytter solstrålene, men der slutter også likheten: en solventilator og en solfanger er to vidt forskjellige produkter. En solventilator er laget for avfukting, mens en solfanger varmer opp væske. Solvarmer er et litt misvisende produktnavn da flere produkter bruker solen til oppvarming. I de fleste sammenhenger vil en solvarmer referere til et produkt som varmer opp vann i likhet med en solfanger. Et solvarmeopplegg er gjerne et anlegg med solfangere.


Solventilator-skisse.jpegHvordan fungerer en solventilator?
En solventilator består i grove trekk av et kabinett, et solcellepanel og en innebygget vifte. Solcellepanelet produserer elektrisitet til å drive viften som fører den oppvarmede luften inn i hytta. Når solen treffer solventilatoren vil den varme opp luften som befinner seg inni kabinettet. Solen gjør altså to ting: driver viften og varmer opp luften. Likevel er det fint å være klar over at du ikke får en oppvarmet hytte ved bruk av en solventilator, men du vil få oppvarmet luft inn i hytta. Dette forbedrer inneklima og oppvarming av hytta vil gå raskere.  

Hytter og dårlig ventilasjon
Hytter er ofte spesielt utsatt for fukt og dårlig inneklima. I perioder de ikke blir brukt, blir temperaturen inne ofte lav. Den forholdsvis lave temperaturen kombinert med lukkede vinduer og dører, gjør at fukt lettere oppstår. Følelsen av rå luft kan man gjerne være foruten, og en solventilator vil kunne løse dette. I mange strømløse hytter er ventileringen begrenset til vinduer og avtrekksventiler i vegger. Ventilering er viktig for et sunt og godt inneklima, og det er nettopp dette som er en solventilators jobb. Ved å begrense luftfuktigheten er det mindre sjanse for fuktskader og kondens, og dette er gode nyheter for både deg og hytta. 

Hvem trenger en solventilator?
Hytteeiere kommer ofte til kalde hytter. Som nevnt over, er hytter spesielt utsatt for fukt og muggen luft. Selv om du klarer å bruke hytta hver helg i en måned, betyr det likevel at hytta står ubrukt og uten mulighet for oppvarming og utlufting 22 av 30 dager.  

En solventilator er ikke forbeholdt hytteeiere. Å få frisk, oppvarmet luft inn i et rom er en av de mest effektive måtene å unngå fuktskader og muggen, rå luft. Det er derfor en fordel å installere en solventilator alle steder med dårlig ventilasjon, så lenge det finnes en sydvendt vegg å montere det på.  

Du kan trygt installere en solventilator på en garasje, et verksted, en rorbu, et anneks, en utedo, i en kjeller eller en campingvogn. En solventilator kan også brukes hjemme, og selvfølgelig på hytter både med og uten strøm.

Det er lettere å varme opp tørr luft enn det er fuktig. Fuktig luft er tyngre enn tørr, og er tar derfor lengre tid å flytte, og få ut av hytta. En solventilator jobber året rundt så lenge den får sol, og vil kontinuerlig forbedre inneklima i hytta, enten du er der eller ikke. Å komme til en hytte med tørr luft vil derfor utgjøre en stor forskjell når det kommer til oppvarmingen. Det vil bli raskere varmt og tørr luft, og du vil kunne slippe fuktige dyner og dugg på ruter inne. En solventilator og en Wallas parafinovn vil være det perfekte team for hvilken som helst hytteeier med hytte uten strøm.
 
IMG_8302.jpeg

Hvor og hvordan monterer jeg en solventilator?
Det er viktig at solventilatoren monteres på en sydvendt vegg. Når du har bestemt deg for plassering, må du  lage et hull i ytterveggen slik at ventilasjonsrøret kan føres gjennom veggen. Røret festes i ventilatoren før den skrus fast. Innvendig følger det med en ventil som settes fast i ventilasjonsrøret. Enkelte solventilatorer har en termostat som må kobles til en av/på-bryter du setter på veggen. Er det en varm julidag kan du enkelt skru av ventilatoren om du ikke ønsker varmluft inn i hytta.

Gratis i drift og miljøvennlig
Etter å ha investert i en solventilator vil du se at den er gratis i drift. Den er drevet 100% av solenergi, og er derfor ekstremt miljøvennlig. I tillegg til det viktige miljøaspektet, er det enda en fordel at det ikke er noen driftskostnader forbundet med ventilatoren. Det er et produkt som har svært lang levetid med viften som den eneste bevegelige komponenten. Tenker man på hvor viktig frisk luft er for inneklima, er en solventilator et produkt alle hytteeiere bør vurdere.