Slik sørger du for at hesten din har tilgang på vann gjennom hele vinteren

3 januar 2019

Som hesteeier har Helene i Sunwind flere vintre vært fortvilet over vanskelighetene med å tilby hesten sin drikkevann ute gjennom vinteren. I fjor vinter oppdaget hun løsningen i Sunwinds sortiment og ønsker å dele denne ideen med andre hesteeiere der ute.

Tilgang på vann er ekstra viktig for hesten om vinteren, snø kan ikke erstatte drikkevann. Lavt vanninntak er veldig uheldig for fordøyelsen og er en viktig årsak til mange av vinterens kolikktilfeller.

Hesten trenger vann også i kuldegradene

På ridesenteret der Helene har hesten sin har hesteeierne testet ut mange kreative løsninger for å sørge for at vannet ikke fryser når kuldegradene setter inn; dog med vekslende hell.

Det finnes en del løsninger som kan kobles til strøm, men det er ikke strøm tilgjengelig der hestene våre står ute forteller Helene. I tillegg til å tåle minusgrader skal også vannforsyningen tåle en forholdsvis røff behandling av hestene, og der var det Helene fikk lyst å teste den passive kjøleboksen fra Sunwind.

-Jeg kan komme på 100 ting jeg synes er mer morsomt enn å dra i stallen å hakke is en mørk januarmorgen, reflekterer Helene…

Dette ble løsningen

En passiv kjøleboks er altså en kjøleboks som fungerer uten bruk av strøm eller elektronikk. Den kan brukes til å holde innholdet kaldt – eller varmt, som i dette tilfellet.

Boksen er laget i et svært robust materiale bestående at skumisolering i kjøleskapsklasse og labyrinttetning.

Denne kan holde isbiter frosne i dagevis, eller sørge for at hesten din får friskt drikkevann gjennom vinteren.

Kjøleboksen som ble redningen for hesten

- Jeg testet kjøleboksen i hele fjor vinter forteller Helene, jeg var både spent på om den ville holde vannet gjennom hele vinteren, men også om boksen ville overleve hesten min, Meadow’s Independence.

Kjøleboksen ble raskt en snakkis i stallen:

- Testen gikk over all forventning og mange av hesteeierne i stallen min har nå kjøpt seg en tilsvarende boks. Vannet holdt seg gjennom hele vinteren så lenge vi husket å lukke lokket på boksen om natten når «Dow» står inne på stallen, smiler Helene.

Kjøleboksen ble utsatt for det meste, og holdt seg like fin

Selv ikke når Meadow's Independence gikk til med alle krefter ble kjøleboksen skadet:

- Når vi av og til glemte å åpne det, gjorde hun sitt ytterste for å åpne lokket igjen, men uansett hva de 600 rampete kg’ene fant på er boksen like hel og fin! 

- De som jobber i stallen er også veldig fornøyd med at lokket er fastmontert og ikke kan blåse av sted i vinden. Alt i alt en god løsning jeg gjerne anbefaler videre til andre fortvilte hesteeiere- avslutter Helene.

kjøleboks-passiv-hest.jpeg

Fakta om vintervann til hest:

Dette sier Mattilsynet om vann til hest:
"Mange er opptatt av å gi hesten nok vann i varmt vær. Men, dette kan være minst like krevende i kulda. Hvis hesten går ute mer enn noen timer av gangen, må man sørge for tilgang på vann. Det kan selvsagt være en utfordring i kaldt vær, men det finnes løsninger for frostfri vanntilgang. Snø kan ikke erstatte drikkevann for hester. Lavt vanninntak er uheldig for fordøyelsen og kan medføre forstoppelse og kolikk."

Og dette sier Agria:
"Hester består på samme vis som andre pattedyr, av 60–70 prosent vann. Væsketap som overstiger 10 prosent av kroppsvannet, er i de fleste tilfellene livstruende. Fri tilgang til vann er en livsviktig nødvendighet. Nå når vannet lett fryser i vinterkulda øker antallet kolikktilfeller. Tilgangen på vann er dårligere, og hestene får ikke i seg den nødvendige vannmengden, noe som kan fremkalle kolikk. Antall kolikkbehandlinger og hester som avlives på grunn av kolikk ligger generelt høyt i vår skadestatistikk, men frekvensen har økt de siste årene, særlig under de kuldeperiodene vi har hatt de siste vintrene.

Hvordan kan kulde gi kolikk? Mange hester har under vinterhalvåret redusert tilgang på vann. Det er ikke så lett å sørge for kontinuerlig tilgang, når vannet fryser etter kort tid. I tillegg føler mange hester et mindre tørstebehov når det er kaldt. Redusert inntak av vann kombinert med at de trenger mer mat for å holde varmen gjør at magen stopper fortere opp. Aktivitet er også med på å holde magen i gang. Mindre mosjon, både fordi hesten selv beveger seg mindre og gjerne trenes mindre i kulda, tror vi også er medvirkende faktorer til det økte kolikkomfanget.

Hva kan gjøres for å forebygge kolikk i kulda? God vanntilgang, og husk at mange hester drikker mer ved temperert vann. Det kan derfor være lurt å tilsette litt varmt vann i bøtta, slik at vannet ikke er iskaldt. Gi salt i maten hver dag (anbefalt dose: 50g havsalt pr dag for en hest på 500kg) for å øke hestens tørste. Husk også på å gi hesten regelmessig mosjon, selv om det er kaldt."