Ofte stilte spørsmål om gasskjøleskap

23 juli 2018

Her har vi samlet de vanligste spørsmålene våre kunder har om gasskjøleskap. Husk at du alltid kan få hjelp i produkthjelperen. Les svar på tidligere stilte spørsmål, eller send inn ditt eget spørsmål til Rune!

Jeg trenger nytt kjøleskap på hytta. Bør jeg kjøpe et 12 volt kjøleskap eller et gasskjøleskap?

Hva slags type kjøleskap du bør velge avhenger av om man bruker hytta hele året, bare om sommeren, eller bare om vinteren. Hvis du har en hytte som i hovedsak brukes om vinteren, bør du i utgangspunktet velge gasskjøleskap da et 12 volt-skap krever en del strøm.

Er tanken på å måtte bære tunge gassflasker lang vei fra bilen og inn til hytta enten det er på beina eller på truger lite fristende, vil et 12 volt kjøleskap være ideelt – pass bare på at solcelleanlegget ditt er dimensjonert for dette.

For en sommerhytte har du mulighet for kjøleskap på 12 volt dersom du har en stor nok batteribank og nok solcellepaneler til å dekke ladebehovet. Et ferdig dimensjonert solcelleanlegg for 12 volt kjøleskap er tilgjengelig. Et solcelleanlegg med litiumbatterier vil også kunne drifte våre 12 volt kjøleskap på en sommerhytte.

Du vil få litt mer å velge mellom med tanke på størrelse når du velger et gasskjøleskap. Det du må passe på er å ha nok gass – denne gassflaskevekten egner seg godt til formålet. Ønsker du et 12 volt kjøleskap må du altså passe på strømforbruk og -produksjon.

Tips: Husk å gå til anskaffelse av en CO-alarm hvis du har gassprodukter på hytta!

Er gasskjøleskap sikkert?

Fra idé og utvikling av gasskjøleskap, til utforming av lover og regler er sikkerhet hovedfokuset. Alle gasskjøleskap skal være trygge produkter som forebygger skade på liv og helse. Propangass må behandles med respekt, men med riktig vedlikehold og noen smarte tilleggsprodukter som CO- og gassalarm er det helt trygt å ha gasskjøleskap på hytta.

Jeg skal kjøpe et gasskjøleskap. Trenger jeg å kjøpe noe mer i tillegg?

I tillegg til selve kjøleskapet trenger du å kjøpe et gassregulatorsett som dette, det inneholder en gassregulator, gasslange og slangeklemmer. Har du gass i røropplegg er ikke gassregulatorsett nødvendig. Vi anbefaler alltid å kjøpe en gassalarm og en CO-alarm

Tips: Gassalarmen skal monteres langt gulvet, CO-alarmen skal monteres fra midten av veggen og oppover.

 

Kjøleskapet mitt tenner ikke, hvordan fikser jeg dette?

Alle Ventus-skap fra Sunwind har batteritenning. Cuisine-kjøleskapene har piezo-elektrisk tenner.

Vi starter med Ventus:

  • Trykk inn tenneren, og hør etter klikkelyden. Hører du ikke denne anbefaler vi deg å bytte batteri.
  • Hører du klikkelyden er neste skritt å se om det slår en gnist fra elektroden til gassbrenneren mens du holder inne tenneknapp og gnisttenner. Her kan det være lurt å være to.
  • Hvis det ikke kommer noen gnist kan du prøve å rengjøre både elektroden og brenneren.
  • Kommer det fortsatt ikke gnist kan du prøve å justere elektroden et par millimeter den ene eller andre veien.
  • Har du husket å sjekke gasstilførselen? Dette kan du gjøre ved å prøve å tenne gasskjøleskapet med en fyrstikk.

For deg med Cuisine er framgangsmåten nesten lik:

  • Trykk inn tenneren, og hør etter et stort klikk. Hører du ikke denne anbefaler vi deg å sende gasskjøleskapet inn til service da selve piezeobryteren må byttes.
  • Hører du klikkelyden er neste skritt å se om det slår en gnist fra elektroden til gassbrenneren mens du holder inne tenneknapp og gnisttenner. Her kan det være lurt å være to.
  • Hvis det ikke kommer noen gnist kan du prøve å rengjøre både elektroden og brenneren.
  • Kommer det fortsatt ikke gnist kan du prøve å justere elektroden et par millimeter den ene eller andre veien.
  • Har du husket å sjekke gasstilførselen? Dette kan du gjøre ved å prøve å tenne gasskjøleskapet med en fyrstikk.
Kjøleskapet mitt blir ikke kaldt nok. Hva er feil?

I mange tilfeller blir ikke kjøleskapet kaldt nok fordi luftsirkulasjonen rundt gasskjøleskapet ikke er god nok. Pass på at du forholder deg til sikkerhetsavstandene som er oppgitt i bruksanvisningen til ditt kjøleskap.

Hvis kjøleskapet er plassert under kjøkkenbenk er det viktig med en slik ventilasjonsrist montert i kjøkkenbenken.

Sjekk at termostaten står på maks og at flammen endrer størrelse når du vrir termostaten fra maks til minimum.

Har kjøleskapet stått ubrukt over tid anbefaler vi at du setter det på hodet i minst 5-6 timer, og deretter snur det tilbake på bena i minst 2-3 timer før du igjen tenner skapet. Kjølingen vil da normalt komme i gang etter 1-2 timer. Det er mulig det har oppstått en luftpropp som blokkerer kjølingen. Ved å snu skapet på hodet løsner luftproppen.

Generelt er det viktig å huske på luft inn i rommet da kjøleskapet forbrenner propan som krever tilførsel av luft – hva som gjelder spesifikt for ditt kjøleskap finner du i bruksanvisningen.

Hva er fordelene med et kjøleskap med toppkontroll i forhold til de andre modellene?

Et kjøleskap med toppkontroll passer godt for deg som har skapet bygget inn under kjøkkenbenken. Det er enklere å komme til kontrollpanelet når det sitter på topp av kjøleskapet.

Det samme argumentet gjelder for deg som ønsker å spare ryggen og knærne – å investere i et gasskjøleskap med toppkontroll er et proaktivt valg kroppen vil sette pris på i årene som kommer.

Har du derimot kjøleskapet plassert oppå kjøkkenbenken vil et gasskjøleskap med kontrollpanelet plassert i bunnen av kjøleskapet være egnet.

Hva må jeg tenke på når jeg skal montere et gasskjøleskap?

Det første du må sjekke er bruksanvisningen. Her er kravene til montering listet.

I tillegg bør du sørge for god ventilasjon rundt gasskjøleskapet, og spesielt at det kommer luft til på baksiden der brenneren sitter.

Du bør også sørge for at varmluften fra kjøleskapet fritt får stige opp uten hindringer som skap eller hyller.

Tips: For bedre lufttilgang kan du skru bena på skapet litt opp slik at åpningen under skapet blir litt større. Her er det ingen fasit, et par millimeter ekstra er bare positivt.

Kan jeg plassere gasskjøleskapet under kjøkkenbenken?

Gasskjøleskapet ditt kan godt plasseres under benk, men da må du lage en åpning i bakkant av benkeplaten, hvor varmluften fra kjøleskapet kan komme opp – denne risten for nedfelling i benkeplaten er designet for formålet. Uten denne åpningen vil kjøleskapet raskt få problemer med kjøling og kan bli vanskelig å tenne grunnet stor sotdannelse. Luftsirkulasjon er veldig viktig for god og sikker drift av kjøleskapet!

 

Hvordan skal jeg vedlikeholde gasskjøleskapet mitt?

Rengjør brenner, elektrode og pipe jevnlig – hvor ofte avhenger av hvor mye kjøleskapet er i bruk, men jo oftere jo bedre! Dette børstesettet inneholder to børster: én til å børste ren brenner og elektrode, og en til å feie pipen.

Vask kjøleskapet innvendig med varmt såpevann, tørk deretter av med en kald, våt klut hver gang du forlater hytta.

Pass på at området rundt brenneren, altså bak kjøleskapet, er rent og får nok luft.

Ved tining av fryseren er det viktig at du ikke benytter skarpe gjenstander til å skrape av isen.

Kjøleskapet mitt soter mye. Hva gjør jeg?

Rengjør brenneren og pipen, og sørge for at kjøleskapet står fritt nok til at det får nok luft til brenneren. Blir okygentilførselen for liten kan skapet sote, og du vil få problemer med tenning, brenning og kjøling etter hvert som tiden går.

Er det trangt der skapet står, så løft det litt opp fra gulvet, slik at frisk luft kommer inn fra undersiden.

Skapet slukker når jeg skrur det lavt. Hva er feil?

Mest sannsynlig er det dårlig kontakt med tennsikringen. En tennsikring sitter ved brenneren, og skal ha kontakt med flammen når kjøleskapet er i drift. Blir ikke tennsikringen varm nok, for eksempel ved dårlig kontakt, vil den anta at flammen ikke lenger brenner og termostaten kutter gasstilførselen. Tennsikringen kan du justere selv.

Hva er forskjellen på batteritenning og piezoelektrisk tenning?

En piezotenner, slik du finner på Cuisine-kjøleskapene, er en mekanisk tenner som gir en gnist for hver gang du trykker på knappen.

Batteritenner, slik som du finner på Ventus-kjøleskapene, gir mange gnister så lenge du holder knappen trykket inn.

Hvor kan jeg få tak i reservedeler?

Vi har det meste av reservedeler du måtte trenge til ditt Sunwind-kjøleskap. Ta kontakt med ditt nærmeste Sunwind Hyttesenter for å få hjelp til bestilling av deler.