Ring hytta varm med Wallas, ovnen med minimalt batteriforbruk!

4 juni 2019

Wallas diesel- og parafinovn er spesiallaget for drift på 12 volt, og trekker minimalt med strøm også når ovnen starter.

På hytta er det ekstra viktig å passe på at man har nok strøm. Wallas med ring hytta varm-funksjonen er laget for drift på 12 volt, og du slipper å komme frem til en hytte med tomme batterier. 
 
- Sammenlignet med for eksempel en laserkamin som er en relativt vanlig løsning rundt om, trekker Wallas en brøkdel av strømmen, forklarer Alexander Haug, teknisk sjef i Sunwind. 

Strømkrevende laserkaminer

Alexander får stadig henvendelser fra hytteeiere som er lei av å i verste tilfelle måtte bytte hele batteribanken fordi batteriene har tatt kvelden, eller som stadig må utvide batteribanken for å ha nok strøm til å fjernstarte løsninger som laserkaminer. Disse trekker mye strøm, spesielt høy er startstrømmen som kreves.  
 
- Laserkaminer med ring hytta varm sluker strøm, spesielt i oppstartsfasen. Dette er ofte nok til at hytteeier opplever å komme frem til tomme batterier. De er et gufs fra fortiden, forteller Alexander.  
 
Laserkaminer flest er produsert for 230 volt og krever en omformer for bruk på hytter med solcelleanlegg med 12 volt.  
 
Da er det viktig å holde et øye med batteribanken.   

En vanlig laserkamin vil vanligvis trekke inntil hele 25 ampere i døgnet. Sammenlignet med en Wallas som trekker mellom 4,8 og 9,6 ampere i døgnet, betyr dette i realiteten at du trenger en dobbelt så stor batteribank dersom du har en laserkamin fremfor en Wallas. 

P1020083.jpeg

Produsert for 12 volt

Wallas diesel og parafinovn er spesialtilpasset bruk for 12 volt. Dette betyr slutten på å komme frem til tomme batterier når du endelig ankommer hytta: 
 
- Wallas har et svært lavt strømforbruk, og kan så å si alltid kobles på det eksisterende solcelleanlegget du har på hytta, du må sjeldent utvide anlegget med flere batterier eller paneler, sier Alexander. 
 
Ovnen henter strøm enten fra eksisterende solcelleanlegg eller et lite fritidsbatteri du plasserer ved siden av – enklere blir det ikke!

Diesel eller parafin – ditt valg

De fleste laserkaminer på dagens marked driftes på parafin, og kun parafin. I tiden fremover er det sannsynlig at renset parafin vil få en prisøkning da etterspørselen blir mindre.  
 
I 2020 blir nemlig fyringsolje til oppvarming forbudt, med ett unntak: for hytter som ikke er tilknyttet e-verket. Disse kan fortsette å benytte seg av parafin til oppvarming.  
 
Når det er sagt vil det sannsynligvis bli vanskeligere å oppdrive parafin enn det har vært frem til nå.  
 
Wallas fungerer like godt på både parafin og diesel. Varmeovnene er opprinnelig produsert for bruk med diesel, men har i størst grad blitt brukt med parafin i Norge. Med Wallas bytter du enkelt og greit over fra parafin til diesel.  

Størrelseforskjell på drivstofftank

En vanlig laserkamin har en drivstofftank på ca. 5 liter. Med Wallas velger du enten en drivstofftank på 175 liter eller 33 liter avhengig av hvor du har plass til å plassere tanken. 33 literstanken oppbevares i en sokkel under selve Wallasovnen, mens 175 literstanken kan plasseres utenfor hytta, i kjellerrom eller lignende.   

Ring hytta varm – slipp kondens på vinduer og fuktig sengetøy

Med Wallas kan du komme frem til en varm hytte. Du kan enkelt starte Wallas-ovnen hjemmefra dagen før du skal på hytta slik at du slipper kondens på vinduer og fuktig sengetøy.  
 
Wallasen er termostatstyrt, og kan gå døgnet rundt slik at du holder en jevnt behagelig temperatur på hytta, og det er slutt på å måtte stå opp timer før resten av familien for å sprengfyre med ved. 

Lavt drivstofforbruk sikrer lave driftskostnader

Wallasen har et svært lavt drivstofforbruk, faktisk bruker den kun 4dl drivstoff i timen når den går på maks. 
 
- Det lave drivstofforbruket betyr også lave driftskostnader, spesielt sammenlignet med tradisjonelle oppvarmingsmetoder som for eksempel en peis eller annen vedfyring, forklarer Alexander Haug.

I kombinasjon med en varmedrevet vifte vil du få spredd varmen i hele hytta, samtidig som du reduserer drivstoffkostnader og får varmet hele hytta enda raskere.