Du har vel ikke plassert solcellepanelet ditt slik?

8 mars 2018

Riktig plassering av solcellepanelet er megaviktig. Men skrekkeksempel etter skrekkeksempel gir teknisk sjef hos Sunwind mareritt på mareritt. Har du begått samme feil?

På bildet øverst i saken er det plassert to solcellepaneler, begge feil. Til venstre er solcellepanelet bak noen høytvoksende busker som kaster lange skygger på panelet. Panelet til høyre er ikke bare montert høyt opp under vindski, men er helt i skyggen.

Hytteeiere kan ofte svært mye om 12 volt og strøm, men mange begår likevel kardinalsynden: feil plassering av solcellepanel.

Feil plassering er katastrofalt

Skygge på solcellepanelet er det verste du kan gjøre mot strømproduksjonen din. 10% skygge på panelet betyr 90% effekttap! Vi sier det en gang til for at det virkelig skal synke inn - 10% skygge gir hele 90% effekttap. Korrekt plassering av solcellepanelet er det absolutt viktigste du kan gjøre for å få utnytte av solcelleanlegget ditt. Hva er riktig plassering lurer du kanskje på nå?
 
-Selv små skygger på solcellepanelet gir betydelig tap, sier Alexander Haug, Sunwinds tekniske sjef. Han har en tjukk bunke med bilder av feil plasserte solcellepaneler han har tatt opp gjennom årene. Disse brukes til skrekk og advarsel når Alexander holder foredrag om solenergi.
 

Slik skal solcellepanelet plasseres

Det er ikke mye som skal til for at solcellepanelet plasseres riktig.

Panelet skal plasseres mot syd.
Syd er den optimale vinkel for å få mest mulig ut av sola (som stiger i øst og går ned i vest). Sydvest er det nest beste alternativet avhengig av hvor i landet du er.

Fra 10 om morgenen til 14 på formiddagen produserer solcellepanelet mest strøm.
Det er derfor viktig at panelet får sol i denne perioden. Selvfølgelig jo lenger panelet får sol jo bedre, men pass på at det minst får sola fra 10-14.

Optimal vinkel på panelet.

Dette kommer an på årstid. Her snakker vi om vinkel på panelet fra veggen den henger på. Brakettene solcellepanelet er montert til veggen med, bør kunne justeres. Disse justerer du en gang om sommeren og en gang om vinteren. Om sommeren står sola høyere på himmelen, og en vinkel på 35 grader er ideell for å få utnyttet den høye sommersola. Om vinteren står sola lavere på himmelen - en vinkel på 15 grader er da ideell.

feilplassert.jpegDisse solcellepanelene har så godt som vokst inn i treet. Her vil hytteeier neppe få ønsket effekt fra panelene, og det skyldes selvfølgelig feilplassering!

Kan jeg få roterende solcellepanel?

På markedet eksisterer enkelte løsninger hvor man har en motor som roterer panelet etter sola. - I de aller fleste tilfeller vil denne motoren trekke mer strøm enn solcellepanelet produserer ekstra, og da er poenget borte, sier Marianne Emblemsvåg i Sunwind.
 
Alexander utbroderer: - Å få et slikt system som er driftsikkert vil være en så stor kostnad, og fordelen så liten at det ikke er lønnsomt for folk flest. Da er det lurere å kjøpe et solcellepanel til som du plasserer mot syd, det gir mye bedre effekt!
 

Se opp for dette

Det finnes en haug av hindringer du kanskje ikke har tenkt på i det du monterte ditt solcellepanelet. Det meste klassiske eksempel på feil plassering av solcellepanel er hytter hvor panelet henger rett under vindskier på taket. Ting som trær og busker som kommer i veien bør også fjernes eller trimmes slik at greiner ikke kaster skygge på solcellepanelet. Parabolantenner og piper vil også kunne kaste nok skygge til å ha en svært ødeleggende effekt. Det samme gjelder snø på panelet - her må du ut og børste av all snøen!
 

Skygge uunngåelig - hva da?

Solcellepanel på for eksempel seilbåt vil unektelig risikere å få skygge på seg med jevne mellomrom. Gjør grundig research - på solcellepaneler for seilbåt finnes for eksempel sammenleggbare paneler du flytter avhengig av hvor solen er. Et annet alternativ er flere mindre paneler montert forskjellige steder for å spre risikoen for skygge.
 
I stedet for å montere et solcellepanel høyt på hytteveggen under vindski, kan det være en løsning å montere det på taket, fritt for obstruksjoner. Dette forutsetter at du har hytte et sted hvor det ikke snør mye om vinteren - snøen er enda en obstruksjon som vil hindre full utnyttelse av panelet. Et annet alternativ er å montere panelet på et bakkestativ. Da kan du plassere bakkestativet helt sydvendt uten hindringer foran, og sikre bedre solforhold enn du kanskje ville fått når du begrenses av hyttas plassering og plass til paneler.