Derfor slukker DAB-radioen når LED-pæren skrus på

1. januar 2019

Etter DAB-radioen gjorde sitt inntog i 2017 har flere hytteeiere opplevd at de må velge mellom radio eller lys. Teknisk sjef Alexander forklarer forholdet mellom 12 volt LED-pærer og DAB-radioen her!

2017 ble året da Norge som verdens første land skrudde av FM-nettet og gjorde lytteropplevelsen heldigital med DAB-radioen i spissen.
 
Heldigital radiotid
Digital radio betyr i korte trekk at radiosignalene sendes ut kun digitalt, og du kan nå høre på radio via internett, TV eller en DAB-radio. Dette skiller seg fra den tradisjonelle FM-radioen som ble sendt via frekvensmodulasjon (FM).
 
En del lokalradioer sender fortsatt på FM-nettet og vil fortsette med dette et par år fremover.
 
Klikk her for å se alle 12 volt lyspærer!

Radio på hytta
I 2017 ble tusenvis av hytteradioer byttet ut med nye DAB-radioer slik at man skulle fortsette å kunne kose seg med radioen på hytta. Men her støter flere hytteeiere på et nytt problem: når lampen med LED-pæren blir slått på, slukker DAB-radioen og sendingen stoppes.
 
Hva er årsaken til dette? Teknisk sjef i Sunwind, Alexander Haug forklarer det slik:
 
- Dette er et ganske vanskelig fenomen å forklare, men kort oppsummert så viser deg seg ofte at DAB-radioen sliter med å ta inn signalene fordi en gitt frekvens blir forstyrret. Det skyldes altså elektromagnetisk støy.
 
Støyen som oppstår forklarer Alexander slik:
 
- Hvis to elektriske komponenter, i dette tilfellet LED-lampen og DAB-radioen, ligger for nære hverandre i egenfrekvens så vil støyen føre til at DAB-radioen slutter å spille av sendingen da mottaket blir for dårlig.
 
Slik får du hørt på radio i lyset av LED-lampen
- Det er litt vanskelig å gi en løsning for alle hytter, for problemet ligger i anlegget, ikke i LED-pærene (forutsatt at de er EMC-sertifisert slik alle Sunwind-pærer er), forklarer Alexander.
 
Det er likevel en løsning som er verdt å prøve ut for deg med 12 volt radio:
 
- Ferrittkjerner er en liten "klump" som enkelt kan festes på radioens ledning som vil hjelpe med å redusere støyen. Den festes så nærme apparatet som mulig. Du har kanskje sett for eksempel en PC-lader at det sitter en sort liten sylinderformet klump rundt ledningen like ved der du plugger laderen i PC-en. Denne klumpen er en ferrittkjerne, forklarer Alexander.
 
- Alternativene er jo å begynne å bytte ut radio eller lamper/pærer, eller eventuelt få en elektriker til å måle støyen og finne den korrekte kjernen for å eliminere frekvensen som gjør at radioen blir stille. Dette vil for de aller fleste være en uaktuell løsning da kostnaden er stor, påpeker Haug.
 
Ferrittkjerner kan kjøpes hos de fleste spesialiserte elektronikkforhandlere.
 
Den hvite "klumpen" på ledningen er en ferrittkjerne som reduserer elektromagnetisk støy.

- Batteridrevne DAB-radioer er mindre problematiske
Når du går til anskaffelse av DAB-radio til hytta er det viktig å velge riktig radio. Det finnes både batteridrevne DAB-radioer og radioer som er laget for 12 volt.
 
- Det sies og skrives mye om DAB-radioer som sluker batterier, men generelt vil batteridrevne DAB-radioer lage mindre støy. Skulle den like vel slukke kan løsningen være så enkel som å fysisk flytte radioen lenger unna LED-pærene.

Klikk her for se alle våre lekre 12 volt lamper!
 
- Særnorsk problemstilling
De fleste standarder og forskrifter som gjelder i EU-landene for produksjon av utstyr som inneholder elektronikk adopteres av Norge. Dette er for eksempel grunnen til at produkter som er produsert etter gjeldende EU-standarder skal merkes med et CE-merke for å vise at de er tillatt for salg i Norge og resten av Europa.
 
- Problemet hytteeiere opplever med DAB er i stor grad en særnorsk problemstilling da vi er det eneste landet som har påtvunget DAB, sier Alexander. - Det blir nok ingen snarlig løsning da problemet blir såpass lite i europeisk og internasjonal sammenheng.
 
Alle pærer og lamper fra Sunwind er EMC-sertifisert, og oppfyller altså alle Europeiske krav.


Fant du denne artikkelen nyttig? 

Del dette: