Dette kan en kraftpakke brukes til

10 oktober 2015

De fleste som investerer i en kraftpakke ønsker seg enkelt og greit "vanlig strøm på hytta". Men hva kan en kraftpakke brukes til? Hvilke apparater kan den forsyne med strøm?

Strøm på hytta - økt komfort
De fleste som velger å investere i en kraftpakke ønsker seg enkelt og greit ”strøm på hytta” - og da mener man 230 volt! Det å kunne benytte samme apparater som hjemme gjør livet enklere for mange og øker komforten på hytta. Man behøver ikke lenger ta hensyn til forskjellige kabeldimensjoner, 12 volt lyspærer, spesielle lamper og annet spesialutstyr hyttefolket med tradisjonelle solstrømanlegg er vant med.

Vaskemaskin til klær og sengetøy, elektrisk stekeovn istedet for gass, vaffeljern og energieffektive kjøleskap fremfor gasskjøleskap som må tømmes hver gang man reiser fra hytta, er blant fordelene du kan få ved å velge en kraftpakke fremfor et solcelleanlegg på hytta. 

Det finnes en rekke kraftpakker i forskjellige størrelser - hvilken kraftpakke som er riktig for din hytte, vil komme an på blant annet forbruk og budsjett. Det finnes noe for enhver - og våre kraftpakkeeksperter kan hjelpe deg med å tilpasse og skreddersy en pakke for deg.

Dette kan du bruke en kraftpakke til
Veldig forenklet kan vi si at pakkene på 3000 VA tilsvarer en 10A kurs du er vant til fra før, og pakkene på 5000 VA tilsvarer en 16 A kurs. Pakkene som er på under 3000 VA vil da tilsvare mindre enn en 10 A kurs.

Tips: Voltampere er enheten for tilsynelatende effekt ved vekselstrøm, altså effektverdiene av strøm og spenning.
 

  • De mindre pakkene på 1200 – 2000 VA egner seg til bruk med småelektrisk utstyr som kjøkkenmaskiner, støvsuger og enkelt el-verktøy.
  • Pakkene på 3000 VA er bestselgerne og egner seg til bruk med småelektrisk utstyr som kjøkkenmaskiner, støvsuger, el-verktøy, vaskemaskin, kjøleskap og for eksempel borehullspumpe.
  • Pakkene på 5000 VA egner seg til bruk med småelektrisk utstyr som kjøkkenmaskiner, støvsuger, el-verktøy, vaskemaskin, kjøleskap og for eksempel borehullspumpe, samt elektrisk stekeovn. I tillegg kan man ha et høyere samtidig forbruk, den såkalte samtidighetsfaktoren øker.


Utover dette skiller pakkene seg fra hverandre med batterier med ulike egenskaper og kvaliteter, samt ulikt antall solcellepaneler og stativer til disse.

Kraftpakke_info-tavle_03.jpegFrittstående, veggmontert eller i skap
Vi skiller i hovedsak mellom tre typer ferdige kraftpakker: en kraftpakke, kraftpakke på plate og kraftpakke i skap.

En kraftpakke er en frittstående pakke som består av løse komponenter. Pakken monteres på stedet av elektriker.

På en kraftpakke på plate har vi gjort ferdig monteringsjobben på en vannfast finerplate. Platen er klar til å plasseres der du måtte ønske, for eksempel i teknisk rom, bod eller lignende. 

Ved en kraftpakke i skap har vi gjort monteringsjobben i et låsbart skap som står på utsiden av hytta. Også batterier er montert inne i skapet. Skappakkene leveres med og uten aggregat, dette må eventuelt plasseres i bod, uthus e.l

Et øknomisk smart valg

Noen steder i landet er hytta kanskje plassert slik at tilknytning til el.nettet er for kostbart eller rett og slett umulig. Andre ser verdien av en kraftpakke fordi nettleie og hyttestrøm ofte forbindes med høye faste utgifter. Andre steder i landet ser man også verdien av en kraftpakke der fremføring av nettstrøm medfører store inngrep i natur og lager stygge sår i som tar lang tid å lege.
 

Oppvarming av hytta

Noen begrensinger har man om man velger en kraftpakke. Vi nordmenn er vant med at det ikke er noen begrensing i hvor mye strøm vi kan bruke hjemme. Når man kjøper en kraftpakke er all energien du har tilgjengelig lagret i batterier. Når disse er tomme må de lades igjen, enten fra sol og vind eller fra et aggregat.

Våre kraftpakker er tiltenkt å levere nok strøm til vanlig husholdningsapparater og lys for en ukes opphold. Ved forbrukstopper kan det være nødvendig å kjøre et aggregat for å kunne matche forbruket. Fordi man har en begrenset mengde energi tilgjengelig er det dumt å benytte strømmen til apparater som ikke utnytter denne energiene effektivt. Dette gjelder da særlig varmekabler og generell elektrisk oppvarming.

For de litt større pakkene vil det allikevel være mulig å tilkoble elektrisk varmtvannsbereder og varmekabler som for eksempel tiner rør til vanntilførsel. Dette skyldes at disse ikke er avhengig av et kontinuerlig strømtrekk.

Energi_Fosstopp.jpg


For oppvarming av hytta bør man heller satse på alternative kilder som parafin/ved/pellets. Når det gjelder parafinovner leverer vi også ovner som kan fjernstyres via SMS og app slik at du kan komme til ferdig oppvarmet hytte. I dag har slike ovner også romtermostat så de sørger for at oppholdet blir så behagelig som mulig.