Eventyrlig oppussing og Sunwind pusser opp i Uvdal

12 november 2020

På toppen av en høyde ligger en klassisk familiehytte det ikke er gjort noe med på 20-30 år. Dette skal endres når montører fra Sunwind dukker opp i Eventyrlig oppussing, og lover oppgradering.

Halvor, Gustav og en nyoperert Ole på krykker, inntar denne uka vakre Uvdal øverst i Numedal. Familiehytta til Lillian og mannen Tor Helge, og barna Ida og Johannes, trenger sårt en oppgradering etter Lillian arvet den for tre år siden.

Her sitter 80-tallet bokstavelig talt igjen i vegger og interiør, og det er på høy tid med en oppgradering og et nyere uttrykk. Hytta har ikke innlagt strøm, men et 12 volt solcelleanlegg med dårlig ladekapasitet.

- Det er jo på en måte et helt klassisk hyttekjøkken. Men… hvor gjør dere av ting, liksom? Spør Halvor når han ser inn på det lille kjøkkenet med minimalt av skapplass og benkeplass – og egentlig det meste som gjør et kjøkken funksjonelt.

Forbedringspotensialet er stort for en familie som er glad i å lage mat og samle hele gjengen rundt middagsbordet, som hytteeierne selv påpeker.

- Det er i prinsippet ubrukelig, hvertfall sånn som man bruker kjøkkenet i dag, sier Halvor, og dette er rommet som står høyest på listen over hva som skal pusses opp når de tre får frie tøyler.

EVENTYRLIG-UVDAL_070-9124440_1920.jpeg
Fantastisk potensiale
Etter å ha revet nær sagt alt på kjøkken og stue, ser Halvor det store potensialet. Taket beises, veggene får nytt panel men gulvet skal beholdes når Halvor skal skape en lun lodge-følelse på fjellhytta.

For å lage et mer funksjonelt kjøkken, gjør Halvor motsatt av det han pleier:

- Man pleier jo å åpne opp og lage det større. For en gangs skyld skal vi på en måte pakke det igjen, det gir oss mer benkeplass, forklarer Halvor.

Oppgradering av solcelleanlegg
Familiehytta ligger fantastisk til på en topp hvor de kan følge sola fra morgen til kveld. Hytta har ikke innlagt strøm eller vann, men et 12 volt solcelleanlegg som far Tor Helge er mindre fornøyd med. Han ønsker seg bedre ladekapasitet så han slipper å bruke aggregat i tide og utide.

Slik ble kjøkkenet
Med ny kjøkkeninnredning valgte Halvor mørke hvitevarer fra Sunwind til å fullføre den koselige lodge-stilen.
 EVENTYRLIG-UVDAL_066-9124561_1920.jpeg
Med gasstopp Chef i sort og innbyggingsovnen Chef som drives på gass, får kjøkkenet et lekkert og mørkt preg, men med den etterlengtede funksjonaliteten i høysete. Over gasstopp Chef installerer Ole kjøkkenviften Cuisine Silver for 12 volt, og bygger et spesialtilpasset skap over.

For den ultimate komforten på hyttekjøkkenet installerer Gustav et Sunwind Ventus 100 gasskjøleskap med toppkontroll, et gasskjøleskap som kan monteres under benkeplaten. Takket være den praktiske toppkontrollen slipper man å ligge på knærne for å tenne skapet, men kan enkelt tenne skapet og styre termostaten på toppen av skapet.

Sånn oppgraderte de solcelleanlegget
For far Tor Helge var det et stort ønske å få oppgradert solcelleanlegget på hytta. Dette er en av de mindre sexy oppgraderingene man gjør på en hytte, men kanskje en av de viktigste.

Et solcelleanlegg som er riktig dimensjonert betyr at man ikke trenger å tenke på strømforbruk når man er på hytta, mens et anlegg som er feil dimensjonert resulterer i at man bruker for mye strøm i forhold til hva anlegget klarer å produsere og lagre. For å gjøre opp for forskjellen måtte Tor Helge benytte aggregatdrift for å lade opp igjen batteriene raskt nok slik at resten av familien kunne fortsette å bruke strøm som før.
 

8V1A6118-9091963_1920.jpeg
Fra Sunwind tok Lars turen sammen med Gunleik fra Sunwind Hyttesenter Uvdal og Lars fra Sunwind Hyttesenter Sigdal for å oppgradere solcelleanlegget på familiehytta.

De byttet ut eksisterende batteribank med to helt nye Sunwind AGM-batterier på 260At hver. På rekkverket til hyttas terrasse monterte gutta fra Sunwind Hyttesenter Uvdal og Sigdal to nye Max Power 185W solcellepaneler på justerbare braketter som kan justeres for sommer- eller vintervinkel for ideell solinnstråling. Det forrige solcellepanelet var montert på østveggen av hytta hvor det fikk lite sol, og ble derfor flyttet til det sydvendte terrasserekkverket. Med solcelleregulatoren Peak Power 30A blir anlegget komplett.

8V1A6103-9091958_1920.jpeg

Lykkelige hytteeiere
Hos mor Lillian renner tårene umiddelbart når hun får se resultatet, mens datteren Ida klarer nesten ikke slutte å le av ren glede.

- Åh, det er helt etter min smak, alt sammen, sier Lillian mens hun tørker tårene, og Ida sier seg enig.

Når de får sett det nye kjøkkenet, er lykken komplett:

- Oioioi, sier familien i munnen på hverandre når de endelig får se nærmere på det nye kjøkkenet. – Det er jo helt rått, utbryter Lillian.

- Denne likte jeg, sier svigersønn Nils Olav, og peker på den nye 12 volt viften.

- Det er en vifte! Den var kul! Sier Ida, og Lillian stemmer i, svært fornøyd med hvor funksjonelt kjøkkenet er blitt.

- Her kommer vi til å være hele tiden, smiler Lillian, og resten av gjengen sier seg enige.

- Så bra, det er jo hele poenget, ler Halvor. – Nå kanskje kan dere bruke den enda mer, nå er den blitt deres!

- Vi er så utrolig takknemlige, sier Lillian og Ida, før de pent ber Halvor, Gustav og Ole om å hjelpe dem med å starte et nytt kapittel ved å være de første til å signere den nye hytteboka.

Det skal bli mange fine minner både i boka og på hytta i Uvdal.