Over- og undervarme i gasskomfyr

13 august 2020

"Hvordan får jeg over- og undervarme i min gasskomfyr?" Dette er ett av spørsmålene om gasskomfyr vi får svært ofte. De færreste vet at etter gjeldende lovverk, er det ikke tillatt med over- og undervarme i gasskomfyrer. Bruker du derimot grillelementet vil du kunne få varmen ovenifra.

Har du en innbyggingsovn for gass eller kanskje en komplett gasskomfyr på hytta? Med enda litt mer kunnskap om hvilke funksjoner du har og hva du kan forvente av din gasskomfyr, vil matlagingen bli morsommere enn noen gang!

Over- og undervarme i en gasskomfyr

Det er ikke mulig å få både over- og undervarme på en gang i en gasskomfyr. Regelverket er slik at man kun kan ha én brenner skrudd på inne i en gasskomfyr. Disse reglene må følges for å kunne få CE-stempel og være lovlig å selge i Europa. Dette betyr at det ikke finnes noen gasskomfyrer som kan gi over- og undervarme samtidig. Det nærmeste du vil komme er å bruke grillelementet som overvarme, men da blir altså 'undervarmen' slått av – brenneren som sitter nederst i komfyren.

Grillelementet er løsningen

Har du gasskomfyr men drømmer om over- og undervarme samtidig? Grillelementet er løsningen på alle dine utfordringer. I en gasskomfyr kommer varmen fra bunnen hvor det sitter en brenner. Grillelementet finner du øverst i gasskomfyren, og når du bruker dette vil du få varme ovenfra.

Vi anbefaler at du steker maten med vanlig 'undervarme' til du begynner å få et greit resultat, men uten å brenne maten i bunn. Så flytter du stekebrettet med maten ned i ovnen, og bruker grillelementet til å få 'overvarme'. Hold et godt øye med maten når du bruker grillelementet, og stek videre til du er tilfreds med resultatet!

Komfyr med grillelement og stort ovnsvolum

Når du skal bestemme deg for gasskomfyr på hytta, er det to ting det er ekstra viktig å se etter: at ovnen har grillelement og at ovnen har et stort stekeovnsvolum. Grillelement er det nærmeste du kommer overvarme i en gasskomfyr, mens et stort stekeovnsvolum vil sørge for en jevn temperatur hvor varmen blir sirkulert i hele ovnskammeret. Disse innbyggingsovnene er i tillegg utstyrt med en vifte som bidrar til ideell spredning av varmen.

Gasstekeovn på hytta

Gasstekeovner er kjent for hyttefolket, men det kan likevel være en liten utfordring å bli vant til, da folk flest har elektrisk stekeovn på kjøkkenet hjemme.

Den største utfordringen er likevel skepsisen, for det er faktisk både enkelt og effektivt å lage mat i en gasstekeovn, og det er flere fordeler du kun får med en gasstekeovn!

8V1A6901.jpeg

Propanforbruk

Hvor mye propan din gasskomfyr forbruker kommer helt an på hvordan du bruker komfyren, altså hvor høy varme du bruker og hvor lenge du bruker komfyren. Hvis du for eksempel bruker to gassbluss med en effekt på 2500 watt i 15 minutter hver dag, vil en gassflaske på 6 kg vare i tre måneder.

Mange steder som selger propan, tilbyr rabatter hvis du har et stemplingskort. Det kan derfor være verdt å sjekke ut hvem som tilbyr dette i nærheten av din hytte.
Les mer om bruk av gass på hytta her.

Gass og kulde

Flere hytteeiere ønsker å ha et opplegg hvor gassflasken står utenfor hytta. Da er det viktig å vite at kulde har ingen større innvirkning på propan. Det er nokså vanlig å ha gassflaskene stående utenfor, vel å merke i et oppbevaringsskap.

Fordeler og ulemper med en gasskomfyr

En gasskomfyr tar kanskje litt tilvenning i starten, men er et minst like godt alternativ som en elektrisk komfyr. Med gass kan du kontrollere varmen helt nøyaktig, og du oppnår den varmen du ønsker nesten med en gang – matlagingen går altså fortere.

Når propan forbrennes i gasstekeovnen din blir "restavfallet" vanndamp. Dette fører til at du får en saftigere stek, og en ekstra sprø skorpe på brødet i en gasstekeovn i forhold til en tradisjonell elektrisk ovn. En ulempe er at hvis du går tom for gass, får du ikke laget mat. Man har lov til å oppbevare to propanflasker på 11 kg hver inne, så hvis du bruker en, og har en til på hytta, er du sikret mat til hvert måltid.

Gass og sikkerhet

Sikkerheten på gasskomfyrer er svært høy. Alle gassbluss som selges i Norge er utstyrt med tennsikring som sørger for at gasstilførselen stanser hvis flammen slukker. Hvis du i tillegg monterer en gassalarm som denne, eller en CO-alarm som denne, vil du føle deg helt trygg når du legger deg.

Er luftespalte nødvendig?

Om det er nødvendig med luftespalte eller ikke, kommer an på hva slags gasskomfyr du har, og hva slags isolasjonsgrad den har. Les alltid bruksanvisningen når du skal montere et produkt, her vil du finne svar på hva slags sikkerhetsavstand som er nødvendig for det produktet du har. Noen komfyrer krever luftespalte mellom benkeskap og komfyr, andre vil ikke trenge dette.

Gasstopp brukes også av proffene

At en gasstopp gir en mye mer nøyaktig kontroll på varmen, er de aller fleste enige om. Det er tross alt en grunn til at profesjonelle kokker foretrekker å jobbe med gass! Har du opplevd at bernaisesausen skiller seg før? Det vil den ikke gjøre på en gasstopp - så god kontroll får du over varmen!