Gasskomfyr på hytta? Les ekspertenes tips her

21 desember 2020

Å lage mat i gasskomfyr er for de aller fleste en uvant opplevelse. Man støter gjerne på en utfordring eller to, men med litt trening og gode råd blir man raskt en ekspert!

-Ingen begrensninger med gass

Hemmelige oppskrifter som har vært i familien i generasjoner må muligens endres litt, men ikke mye.

- Det er ingen begrensninger på hvilke retter du kan tilberede i en gasstekeovn i forhold til en elektrisk ovn, sier kokk og servicetekniker i Sunwind, Stian Meiningen. Vanndamp er et resultat av at gass forbrennes, og dette er en kjempefordel i en stekeovn:

- Vanndampen er med på å gjøre kjøttet ekstra saftig, og skorpen på brødet du baker blir deilig og sprøtt, for å nevne noen eksempler, fortsetter Stian. De moderne gasstekeovnene som finnes på markedet har nøyaktig termostat, men man ser likevel at å endre litt på temperaturen kan være svaret på de aller fleste utfordringene.

- Det beste tipset er å bli godt kjent med sin egen komfyr!

Det moderne hyttekjøkkenet

Dagens gasskomfyrer finnes og for innbygning. Dette ekstra designelementet forvandler raskt et klassisk hyttekjøkken om til et moderne samlingssted som er minst like lekkert som kjøkkenet hjemme.

Gasstoppene er nedfellbare, og gasstekeovnene kan bygges inn i for eksempel arbeidshøyde som vil spare ryggen din hver gang du skal sette mat inn eller ta den ut.

- Det er også ekstra oversiktlig, og gjør det enkelt å holde et øye med maten, påpeker Stian.
 

Varme fra bunnen

Den største forskjellen på en gasstekeovn og en ‘vanlig’ elektrisk komfyr er at varmen kommer fra bunnen.

- I elektriske komfyrer er vi vant til både over- og undervarme. Ved å velge grillelementet i en gassovn kan man i prinsippet velge overvarme, men man kan altså ikke ha over- og undervarme samtidig, sier Rune Bjørvik fra Hyttesenter Bærum, og forklarer:

- I gasstekeovner har man én brenner, og denne sitter midt i på bunnen inni ovnen. Luften sirkuleres i hele ovnskammeret og fører til en jevn temperatur.  – Våre gasstekeovner kommer med to stekebrett, og setter man det ekstra i bunnen vil dette gjøre varmefordelingen optimal, avslutter Rune.

-Hold bernaise-sausen varm!

En av fordelene med en gasstopp er den gode kontrollen man får på varmen.

– Gasstopper generelt gir en helt annen kontroll på varmen, sier Stian.

– Hvis noe er i ferd med å brenne seg er det bare å skru ned varmen. Effekten av dette er øyeblikkelig, i motsetning til elektriske ovner hvor det gjerne tar minst noen minutter før varmen faktisk blir lavere, legger han til. Og denne effekten går selvfølgelig begge veier! Vil man ha det varmere, skrur man temperaturen opp, og venter kun noen sekunder for å merke effekten.

– Finjusteringene du kan gjøre her er så nøyaktige at du kan holde en bernaise-saus varm, og den vil ikke skille seg!

 

Øvelse gjør mester

Nettopp denne varmen har vært med på å gjøre gasstekeovner til et litt «skummelt» produkt om man ikke har tidligere erfaring.

– For hytteeiere flest handler det om vaner. Man er vant til en elektrisk komfyr hjemmefra, og så må man plutselig forholde seg til disse flammene nederst i ovnen. Men øvelse gjør mester, og man lærer raskt å kjenne sin ovn. Personlig skrur jeg gjerne ned varmen litt, og øker steketiden deretter. Det kan gi en ekstra trygghet, konkluderer Stian.
 
Tips:

  • Sett et stekebrett på nederste rille i ovnen – da blir varmen svært jevnere fordelt, og brente bunner blir aldri mer noe du må tenke på!
  • Fordi varmen kommer fra bunnen, kan du prøve deg frem med å sette brettet en rille høyere enn det du er vant til fra elektriske komfyrer.
     

8V1A6901.jpeg