Så godt fungerer kraftpakken på hytta!

11 mai 2021

Hvordan er det egentlig med hytte som kun har solstrøm? «Vår ‘solcelledrevne’ hytte fungerer fantastisk, den eneste løpende kostnaden vi har nå er forsikringen!» forteller Maria og Lars-Erik.


Da Maria Louise og Lars Erik Larsson bygget en ny hytte ved den nordre delen av Hälsingland i Sverige ville de i første omgang ha tilknytning til nettstrøm. Å knytte seg til strømnettet viste seg å få en prislapp på en kvart million kroner. Det var en kostnad paret mente ikke forsvarlig, og de begynte å søke etter alternative løsninger.

Valgte en kraftpakke fra Sunwind fremfor strømnettet
«Vi er uhørt fornøyde. Vi har 230 volt trukket i hele stuen akkurat som hjemme», forteller Lars-Erik.

«Det fungerer helt fantastisk og solcellepanelene driver kjøleskapet, fryser, mikrobølgeovn, kaffetrakter, støvsuger, TV og mye annet. Dessuten har vi gasspeis, gassvannvarmer og et gassdrevet toalett. Så vi savner ingenting, her er alle behov dekket. Og den løpende kostnaden er stort sett null. Den eneste kostnaden vi har nå er forsikringen samt noen gassflasker per år» forteller de.

Sunwind foreslo en kraftpakke
«Jeg visste stort sett ingenting om solceller, men fant Sunwind’s solcellepakke på nettet», fortsetter Lars-Erik.

«Jeg fikk kontakt med Sunwinds energiekspert som var veldig kyndig på alternative energiløsninger, og kjapt anbefalte en løsning for hele hytta. Vi bestemte oss for en 2000 watt kraftpakke og la til et ekstra solcellepanel for å forsikre oss den beste mulige kapasiteten selv når solen er svakest. Faktum er at selv om været er litt overskyet så fungerer det uten noe som helst ekstra tilskudd. Solcellepanelene produserer alltid mer enn vi behøver.»

Bor permanent på hytta fra slutten av mai til september
Vi er begge pensjonister og vil ha mulighet til å bruke mye tid på hytten», forklarer Lars-Erik.

MariaLouiseLarsErik.png«I fjor var vi på hytten stort sett hele perioden fra mai til september. Å ha gjester er heller ikke noe problem, systemet er generøst dimensjonert. Som ekstra backup har vi også et bensindrevet aggregat, men det blir kun brukt noen få ganger, blant annet da vi hadde gjester med både bobil og campingvogn. Da dro vi i gang aggregatet noen få ganger bare for å hjelpe de å få ladet sine batterier,» forklarer Lars-Erik Larsson.

«Om vinteren tapper vi vannet og stenger hytta, men med Sunwind sin Wallas hyttevarmer kan vi være der når som helst på året. Med den kan vi dessuten ringe hytta varm, noe som er veldig praktisk så vi kan komme frem til en oppvarmet hytte».

Naboene er også interesserte i solpaneler til sine hytter
«Det hele er et veldig morsomt prosjekt og vi er begge fornøyde og stolte for å vise at vi er selvforsynte på strøm nå. Dette har vekket en del interesse her i området og flere naboer og andre har vært nysgjerrige og kommet for å se. Vår nærmeste nabo har også gått i gang med å installere en lignende kraftpakke som vi har».

Solventilator gir bra grunnvarme
«Vi kjøpe til og med to solventilatorer, og monterte en på syd-veggen og en på øst-veggen. De ventilerer huset med tørr, varm luft. Dette er noe som vi virkelig kan anbefale. På sommerhalvåret så gir de et bra varmetilskudd, men til og med på vinteren gir de en viss grunnvarme når solen skinner. De er termostatstyrte og holder stuen tørr og ventilert, selv om vi ikke er der», avslutter Lars-Erik.