Derfor bør du velge Wallas hyttevarmer

9 februar 2021

Drømmer du om å komme frem til den deilig, tørr og varm hytte? En rekke «ring hytta varm»-løsninger har eksistert på hyttemarkedet i lang tid, men en løsning troner øverst på listen: Wallas diesel- og parafinovn.

Det finnes flere ulike oppvarmingsmuligheter til hytta, så hvordan velger du riktig løsning for din hytte, og hvor trygge er nykommerne sammenlignet med folkefavoritten Wallas diesel- og parafinovn? For en løsning med et lavt støynivå slik at det ikke er plagsomt støy for deg på hytta er nesten like viktig som at løsningen er sikker og trygg å bruke, også når du ikke selv er på hytta.

- Det finnes ingen andre produkter som blir en så kjær eiendel så raskt, for Wallasen er ikke bare en varmeovn: den sørger for enda flere hyggelige stunder på hytta hvor minner for livet skapes, forteller teknisk sjef i Sunwind, Alexander Haug.

Wallas er spesielt godt egnet på hytter helt uten eller med 12 volt solcellestrøm da den trekker veldig lite strøm for å fungere. Den kan hente strøm enten fra eksisterende solcelleanlegg eller et lite fritidsbatteri du plasserer ved siden av ovnen.

- Når du ringer hytta varm er det viktig at varmeovnen innehar den høyeste grad av sikkerhet – du er jo faktisk ikke til stede for å se at alt går riktig for seg, påpeker Haug.

Varme_Wallas_sms.png


Muligheten til å "ringe hytta varm" gjør at hytteeiere bruker hytta på en helt ny måte, og sånn sett er Wallasen helt uvurderlig. Dobbelt så mange helger du kan tilbringe på hytta betyr for eksempel dobbelt så mye kvalitetstid med venner og familie! Har du pleid å unngå hytta om vinteren, vil de aller fleste Wallaseiere ta i bruk hytta nesten året rundt.

Det kommer stadig en rekke nye varmeprodukter på markedet – men hvor trygge disse er, og hvilket ansvar har man som importør? Og hva sier egentlig forsikringsselskapet om denne praksisen?

Med ujevnt mellomrom får teknisk support hos Sunwind spørsmål om hvorfor man skal velge en Wallas diesel- og parafinovn fremfor andre oppvarmingsenheter. En gjenganger er ofte varmeapparater produsert for bil eller campingvogn, såkalte «kinavarmere», eller andre løsninger som selges på diverse nettsider.

For deg som ønsker å ringe hytta varm, og ha et pålitelig varmeapparat på hytta, er det et par ting du bør være obs på når du vurderer hvilke firmaer og nettsider du handler fra.

Velg riktig produkt for oppgaven

Selv om en oppvarmingsenhet produsert for bruk i campingvogn teknisk sett kan brukes til å varme opp en hytte, er det ikke noen selvfølge at et produkt som er produsert for et formål, fungerer like optimalt i en annen setting.

- Det er en grunn til at det produseres en type Wallas spesielt til bruk på hytte, og at man ikke bruker varmeapparater om hverandre på denne måten, sier teknisk sjef i Sunwind, Alexander Haug.

Det samme trekkes frem av Simen Rudi i Fremtind som leverer hytteforsikring på vegne av DnB og SpareBank 1. Hvordan et produkt kan og skal brukes, opplyses det om i produktets bruksanvisning, og du risikerer å ikke få dekket eventuelle tap dersom du ikke passer på:

- Dersom et produkt er brukt i strid med bruksanvisningen, og på en sånn måte at hytteeier burde forstå at bruken kan medføre skade, risikerer man at erstatning blir avkortet dersom bruken har ført til skade på hytta.

En fordel med Wallasen er hvor stillegående den er, spesielt sammenlignet med et varmeapparat som er produsert for å brukes for eksempel i en bil.

- Det lave støynivået gjør at Wallasen kan gå hele natten på hytta slik at du holder en deilig temperatur døgnet rundt, og ikke må stå opp tidlig og sprengfyre. Et varmeapparat som lager mye støy vil nok ikke være det hytteeieren har øverst på ønskelista – de fleste ønsker vel fred og ro og stille netter, smiler Alexander.

God hjelp og support ved spørsmål

Som eksklusiv importør av Wallas i Norge, har Sunwind solgt diesel- og parafinovnen i over 25 år. Etter såpass mange tiår med salg, support og service har den tekniske avdelingen unik kompetanse:

- Wallasen er et produkt som er svært pålitelig, og mange har sin i godt over 25-30 år. En av grunnene til at norske hytteeiere har sin Wallas så lenge, er at de er flinke til å ta vare på varmeovnen – de utfører service selv, sender den inn til oss for periodisk service, og både ringer og sender mail med spørsmål – og vi løser alltid enhver utfordring da dette er et produkt vi kjenner svært godt, forteller Alexander.

Å kunne snakke med teknisk kompetente ansatte hos Sunwind Hyttesentre Norge rundt, gir en trygghet for kunden som man ikke kan sammenligne med support-avdelinger for produkter kjøpt i utlandet.

- Det er klart at mange hytteeiere setter stor pris på den ekstra gode servicen og den høye tekniske kompetansen de finner hos våre Hyttesentre. Det er også en trygghet å vite at du nær sagt alltid kan ta kontakt for hjelp, du slipper å bekymre deg for å snakke teknisk engelsk for å få hjelpen du trenger, og at vi aldri er langt unna, sier Alex.

Service og reservedeler

Det er ikke bare-bare å importere et produkt fra et annet land: det er godkjenninger man skal ha kontroll på, man skal ha tilgang på reservedeler for å nevne noen eksempler, og noe av tryggheten for forbruker er at den forhandleren du kjøper et produkt av i Norge, skal ha alle slike ting på stell.

- I praksis betyr dette at dersom uhellet er ute, kan vi hjelpe kunden med reservedeler, vi kan utføre service på produktet, og vi vet at dette ofte blir svært krevende for de som velger å kjøpe produkter via utenlandske nettsider. Det som virket som en god idé for å spare noen tusenlapper, er ikke lenger like lønnsomt når man ikke får tak i deler, og risikerer å måtte bytte ut hele enheten. Særlig miljøvennlig er det heller ikke, påpeker Haug.

Wallasen skal ha periodisk service hvor enkelte deler byttes ut, en service som Wallas-forhandlerne kan hjelpe forbruker med uten at det trenger å ta spesielt lang tid eller være vanskelig å få i stand for forbruker.

- Det er klart at det er kun fordeler ved å ha en kunnskapsrik forhandler eller servicetekniker innen rekkevidde, i samme tidssone, som snakker samme språk, smiler Alexander.

For å sikre den aller beste kvaliteten, blir også hver Wallas testet på fabrikken før de leveres ut til butikk og til kunder.

Importerte båtvarmere som inneholdt asbest

I Sverige ble diverse varmeapparater som typisk brukes i bil/caravan (men forbruker som importerer selv har brukt på hytta), importert for å deretter bli nøye undersøkt – alt for å se om disse produktene var trygge og egnet seg på det nordiske markedet.

Funnet som ble gjort var sjokkerende:

- Her ble det avdekket asbest i produktet. Asbest som kan forårsake flere alvorlige sykdommer, blant annet lungekreft, og ble totalforbudt i 1985. Er dette virkelig noe du ønsker å risikere å dra med deg inn på hytta hvor barn, barnebarn, søsken, mann og kone skal kunne nyte fritiden? Spør Alexander retorisk.

Risikerer avkortning av forsikring

For deg med hytteforsikring gjelder det å sette seg godt inn i både gjeldende regelverk og din egen forsikringsavtale.

- Det kan i enkelte tilfeller, for eksempel ved brann, vise seg at kunden har handlet grovt uaktsomt. Det vil i denne sammenhengen si at kunden burde ha forstått at det er forbundet med stor fare og risiko ved å bruke et slikt produkt, men det kommer litt an på bruksanvisningen. Dette er skadesaker vi må vurderer fra sak til sak.

På generell basis sier Simen Rudi dette:

- Vi kan avkorte erstatning ved skadesaker, om det viser seg at det har vært brudd på sikkerhetsforskrifter, som kunden finner i sin forsikringsavtale, eller ved at kunden har vært grovt uaktsom. Avkortning i et erstatningsoppgjør er regulert av bestemmelsene i forsikringsavtalelovens §§ 4-8 (brudd på sikkerhetsforskrift) og § 4-9 (grov uaktsomhet). Ved brudd på en sikkerhetsforskrift så er det krav om at kunden har vært mer enn lite å legge til last, det vil si ha utvist liten grad av skyld.

Ved å velge velutprøvde løsninger som har eksistert på markedet lenge, og leveres av firmaer som har lang erfaring, vil gi deg som hytteeier en ekstra trygghet.

Det er mulig at du kan spare noen tusenlapper på å handle rett fra utenlandske markedsplasser på nett, men det er heller tvilsomt om det er verdt risikoen enten det måtte være asbest eller årsaken til en brann på hytta.