Nett-tilknyttet solcelleanlegg hjemme

20 mai 2016

Gjennom mer 30 år har Sunwind levert små solcelleanlegg til hytter i hele Norden. I disse anleggene lagres strømmen i batterier og brukes ved behov. Mange av disse kundene har stilt seg spørsmålet om de ikke kunne lage sin egen strøm hjemme også. Solcellepaneler har blitt rimeligere med årene og drømmen om å være selvforsynt kommer nærmere for mange.

 

Tilknytning til el-nettetCOLOURBOX5591069.jpeg

Når man installerer solpaneler i et hjem eller et næringsbygg er det vanskelig å lagre all strømmen som produseres. Det finnes hybridanlegg der man lagrer en del av den strømmen man produserer, men det vanligste er at man sender overskuddstrømmen ut på nettet til den opprinnelige strømleverandøren man har. Denne strømmen får man da betalt for på linje med en konvensjonell kraftprodusent. Fordi man gjerne behøver strøm i et hjem når mørket faller på og solpanelene ikke lenger produserer noen strøm må man da kjøpe strømmen tilbake etter behov. For å få lov til dette må man være det nettleverandørene kaller en «pluss kunde» og det installeres en strømmåler som leser av hvor mye strøm som brukes og hvor mye som sendes ut på nettet.

 

Husstanden

Generelt bør bygget det skal installeres på være tilknyttet et strømnett som kalles TN nett. Dette nettet leverer 400V over 3 faser frem til bygget. Det er dette nettet som er det vanligste nettet i Europa. Vi kan også levere systemer for det gammeldagse IT nettet som er vanligst i Norge, men ulempen med disse anleggene er at de gjerne blir en del dyrere enn anlegg som tilknyttes TN nettet.COLOURBOX2173487.jpeg

  • Første skritt for å få en form for økonomi i et slik anlegg er at man har en stor nok flate å dekke med solcellepaneler som får godt med solinnstråling gjennom hele året.
  • Den andre faktoren er at anlegget kan produsere like mye strøm i løpet av året som bygget bruker. Det betyr at en gjennomsnittlig husstand som bruker 20 000 kWh gjennom et år også bør ha en anlegg som produserer like mye gjennom året. Produksjon og forbruk bør være i forholdet 1 : 1. I husstander der man er svært bevisst på eget forbruk kan man i beste fall klare å utnytte i underkant 1/3 av egen produsert energi. Dette bør legges til grunn hvis man ønsker å regne på økonomien i et slikt anlegg.
Økonomi

På et næringsbygg der man har høyt strømforbruk mens ladningen er på topp, vil et slikt solcelleanlegg være et godt økonomisk alternativ. I et hus eller en hytte avhenger nedbetalingstiden på anlegget i stor grad av strømprisen. Når strømprisen er lav er nedbetalingstiden forholdsvis lang, mens ved høy strømpris er den betydelig kortere. I tillegg gir Enova gir inntil 47 500 kroner i støtte når du begynner å produsere din egen elektrisitet. For å kjøpe å selger strøm trenger du en såkalt plusskundeavtale med din strømleverandør. Nylig har også flere strømselskaper begynt å tilby en såkalt strømkonto der du kan "lagre" din strøm til senere bruk. En slik avtale vil bidra til å gjøre anlegget betydelig mer økonomisk gunstig. Særlig på en hytte der du kanskje lader mye i sommerhalvåret, og kan benytte strømmen i vinterhalvåret. 

Et løft for miljøet

Det er gøy å produsere egen strøm, du er med på å gjøre samfunnet litt grønnere og du blir gjerne litt mer bevist på eget forbruk. Det er litt som å kjøre EL-bil, man kjører gjerne forsiktig for å se hvor økonomisk man faktisk kan kjøre. For næringsbygg finnes det enda flere insentiver som nok gjør at vi kommer til å se solcellepaneler på langt flere nærings- og offentlige bygg i fremtiden. Som den største aktøren i dette markedet i over 30 år samarbeider vi også med de største leverandørene for å gi deg det ypperste av kvalitet.

Sunwind-grid-paneler-photoshop.jpg