Slik bruker du din elektriske badstue bærekraftig og effektivt!

22 mars 2022

Det finnes et par ting vi kan gjøre for å ta hensyn til energieffektivitet og bærekraft, samtidig som vi nyter den helbredende varmen fra badstuen.

Les videre for å vite hva du kan gjøre for å holde den elektriske badstuen din  så energieffektiv som mulig.

Godt vedlikehold av badstuovnen er viktig

Ettersom ovnen utgjør hjertet i badstuen din og er ansvarlig for å skape varmen selv, er det viktig å ta godt vare på den. Generelt krever badstuovner lite vedlikehold, selv om noen få ting er viktige å huske på.

Varmesteinene bør kontrolleres og skiftes med jevne mellomrom. Velholdte steiner som er stablet på riktig måte sørger for at badstuen varmes raskt og jevnt opp, og beskytter varmeelementene.

Steinene bør legges om en gang i året og utslitte steiner erstattes med nye for å sikre den beste og mest bærekraftige badstuopplevelsen.

Når du omorganiserer steinene, sjekk også varmeelementene. Hvis de ser skadet eller bøyd ut, bør du vurdere å bytte dem for å sikre mest effektiv energibruk.

Steinene bør omorganiseres jevnt og sparsomt for å sikre at luft kan strømme mellom steinene.
Harvia Cilindro safety railing HPC3L.jpeg
 

Varm godt opp og gå inn så snart den er klar

Det er viktig å la badstuen varmes opp skikkelig og la den nå ønsket temperatur før man går inn eller kaster vann på steinene.

Om du må kaste mye vann på steinene for å få den varm nok, har ikke ovnen nådd riktig temperatur på forhånd. Dette kan føre til kortere levetid på produktet på grunn av overflødig vann i varmeren.

Det er like viktig å ikke la badstuen stå stille etter at den er varm nok, da dette er lite energieffektivt.

En god måte å holde energiforbruket i sjakk på er å bruke badstuen med en gang den har blitt varmet opp.
Det er her MyHarvia-applikasjonen kommer godt med! Med applikasjonen kan du ha badstuen klar når du vil og følge med mens den varmes opp.

Slik kan du ha den klar når du kommer hjem fra eventyrene dine og slipper å vente eller sitte i en kald badstue.

Med appen kan du gjøre badstuen klar når som helst, samtidig som du kan følge med på oppvarmingsprosessen. 

HarviaCilindroPlus_E_embedded_winter.jpg

Helbredende effekt allerede på 15-20 minutter

Med tanke på de ulike helsemessige fordelene å gå i badstuen kan ha, er 15-20 minutter nok.

For å holde badstuen så energieffektiv som mulig bør du åpne vinduer og dører så lite som mulig, da dette slipper ut mye varme. Hvis badstuen har tørkeventil, bør den være stengt under badstuøkten.

Hvis badstuen er en innendørs badstue og du har gode ventilasjonssystemer, kan noe av varmen som skapes av badstuen brukes til å varme opp resten av huset ditt. Dette kan bidra til bærekraftig strømbruk i hele huset eller hytta.

La badstuen tørke etterpå

Mot slutten av dagens badstuøkt bør du sørge for at varmeapparatet fortsatt er varmt nok slik at badstuen tørker. Dette vil forhindre fuktoppbygging i byggverket.

Badstuovner med store mengder steiner kan slås av før du er ferdig med badstuen, da steinene holder på nok varme til å tørke rommet. Med mindre badstuovner anbefaler vi at du holder varmeren på til du er ferdig med å kaste vann på steinene.

Du kan fortsatt nyte varmen etter dette. Du bør derimot ikke bruke mer vann da dette kan bidra til overflødig vann i varmeren.