Badstue i Eventyrlige omgivelser på Andøya

22 oktober 2020

Turen går til vakre Andøya i Nordland for Halvor, Ole og Gustav når nok en hytteoppussing står for tur. Det blir turer i storslått natur, og med god hjelp fra Sunwind kan gutta nyte et deilig badstubad.

Det er hytte/feriested nummer 51 som skal pusses opp av gutta i denne episoden – og her leverer norsk natur på sitt beste.

Vakre omgivelser og «lukten av badstue»

- Dette her er jo tullete vakkert, gutter, hæ? Utbryter Halvor i det han tar første skritt ut av bilen og får sett rundt seg.

- For et sted! Sier Ole, som med ryggen til Halvor har en helt annen utsikt, men likevel trygt kan konkludere med at denne fritidsboligen ligger fantastisk til.

- Åh, kjenner dere den lukten, eller? Sier Gustav, og inhalerer.

Halvor kaster seg raskt på:

- Ja, jeg ELSKER den der sjølukta, det er tang, og….

Gustav avbryter raskt: - Det er ikke den lukta jeg tenker på. Her lukter det badstue. Her skal jeg lage badstue, erklærer han fornøyd, til latter fra Ole og Halvor.

Og badstue skal det bli på Fiskenes.
 

Fra familiebolig til fritidsparadis

Hytteeierne Greta og Rune kaller hytta sitt paradis – og det er vanskelig å si seg annet enn enig. Med fritt utsyn over både hav og Senja-fjellene på andre siden av fjorden, ønsker de nå å oppdatere stilen og oppgradere komforten med god hjelp fra Halvor.

- Jeg ser at det er en samling av… ulik karakter, smiler Halvor, og veiver i en generell retning av interiøret. -Det er kanskje litt… sirkustelt? Det hadde vært hyggelig å rendyrke en stil! Ler han, og Rune og Greta sier seg klart enige.

Fantastisk utgangspunkt – disse endringene gjør Halvor

Feriehuset har allerede et nydelig utgangspunkt med flotte materialer og en planløsning som gir mening. Ole og Gustav kan derfor legge fra seg det meste av verktøyet, for her skal de i hovedsak males. På kjøkkenet blir det en større oppgradering, og både soverommet og uteplassen skal oppgraderes – og en svært fornøyd Gustav har funnet plass til det viktigste: badstuen.

Ny badstue levert av Sunwind

Med sitt vante kilowattsmil kan Gustav stolt annonsere at han og Ole har bestemt hvor badstuen skal være.

I det som tidligere har vært brukt som en bod, skal han nå bygge et helt nytt badsturom med ny badstuovn fra Harvia, nye badstubenker og sette inn et stort vindu.

- Så man kan sitte inne og se ut? GULL! Veldig, veldig bra, sier en imponert Halvor.

Med en vindusflate på 150x150cm vil naturen som hviler rett utenfor, bli badstuens nye hovedfokus.

Badstue på Andøya

Etter å ha hjulpet Halvor med noen strengt nødvendige oppgaver, går Ole i gang med å skreddersy et spisebord til Rune og Greta, mens Gustav får frie tøyler til prosjektet sitt.

- Er du i gang, Gustav?

Fra boden kommer det bankelyder, og Ole går for å utforske. Gustav har planen klar, og er allerede i full gang med å bygge ny badstue.

EVENTYRLIG-FISKENES_236-10355803_1920.jpegDer det nå er vegg, skal det store vinduet inn. Deretter skal Gustav montere to badstubenker som begge får flott utsyn gjennom vinduet til den storslåtte naturen utenfor med både hav og fjell.

- Hva er tidsperspektivet på det her, a? Lurer Ole, som håper Gustav skal bli ferdig med badstuen i god tid slik at gutta får testet og kvalitetskontrollert den før de må reise fra Andøya og overlate herligheten til hytteeierne.

- Jeg er så keen på å bruke det! Skal ikke vente til siste dagen…. Vi skal bruke det, slår Gustav fast, og fortsetter jobben.

For badsturommet skal først isoleres, deretter kles veggene før han kan bygge badstubenkene.

- Jeg bruker gran. Du kan også bruke osp, men om jeg hadde brukt furu ville kvaen komme til å sive ut av treverket og kvistene blir sinnsykt varme å sitte på. Men med gran, da oppfører treverket seg annerledes. Jeg bruker gran, det er et billig og bra alternativ, forklarer han, og bygger videre.

I den nye badstuen monterer han en vedfyrt Harvia Legend 150 badstuovn og både vegg- og gulvdeksel slik at underlaget i badsturommet er trygt. Ovnen fylles med store badstustein – hele 120 kg. Et stort steinmagasin gjør at man kan kaste mer vann på ovnen men fortsatt opprettholde varmen, og på den måten få et mer behagelig badstubad.

I tillegg monterer Gustav en sort stålpipe på den vedfyrte ovnen, og skaper ekstra god stemning med litt lekkert badstutilbehør fra Harvia.

Telttur på hvit sandstrand

Et lite avbrekk fra oppussingen kommer denne gang i form av en telttur på en vakker, hvit strand på Andøya.

Her får gutta satt opp hvert sitt telt med uimotståelig sjøutsikt, og tilbringer en deilig og avslappende kveld rundt bålet. Neste morgen er det på’n igjen – men først en kopp kaffe.

- Det er jo verdens beste start på dagen: presskannekaffe.

Ved hjelp av et lite stormkjøkken og en Sunwind gassboks kan Halvor bli dagens helt og by på en varm kopp kaffe til Ole og Gustav, før de igjen må tilbake til feriehuset og bli ferdige med oppussingen.

- Er ikke det en… badstuovn?

Utenfor det nye badstuerommet finner Halvor Gustav på alle fire i det han fyrer opp den nye Harvia Legend 150 badstuovnen – utendørs.

- Gustav… er ikke det en… badstuovn? Ler Halvor spørrende.

Gustav kan svarer så vidt bekreftende der han er godt i gang med å få fyr inni ovnen for å svi den av.

- Det lukter altså så sjukt… sier Gustav, som tross alt har snakket om lukten av badstue siden han satt første fot på Andøya. Målet er å få i gang badstuen slik at de tre gutta skal få teste kvaliteten.

- Fy fader for et møkkavær, utbryter Ole.

Mens de har jobbet ute, har Gustav fyrt opp i badstuen.

- Vi trenger en badstue nå. Badstuen er klar, kan han stolt annonsere, den beste nyheten Halvor og Ole har fått på en stund.

- Er den klar nå…? Altså, varm-varm, liksom? En forfrossen Ole kan knapt tro det han får høre.

JKE fårnøtt_00_35_49_01_Still002.jpeg

Gustav nikker energisk:
- Den er 70 grader! Det holder det, nå! Sier han, og med den høye luftfuktigheten som du oppnår med Harvia-ovnene på grunn av det store steinmagasinet du kaster vann på, er 70 grader mer enn nok. At en badstue må være 100 grader er en utdatert myte som i hovedsak bare fører til ubehagelige badstueopplevelser.

Etter å ha skrelt av seg et par lag med ytterklær kan Ole og Gustav endelig få nyte resultatet av sitt harde arbeid.

- Åh, det var digg! Det er varmt ass! Sier Gustav.

- Se den utsikten, den råskapen rett utenfor! Sitter du her inne i badstuen, men ser havet ligger der ute… hinter Ole, og Gustav er som vanlig klar for et eventyr.

De jogger ut i det kalde vannet en august-kveld på Andøya, og tar en rask svømmetur før de legger på sprang tilbake til badstuen.

- Ooohh, hviner Ole i det Gustav kaster på vann på det store steinmagasinet i badstueovnen. Gutta får raskt varmen i seg, og kan nyte den avslappende effekten badstuen har.

- Det er så deilig… Det ER SÅ DIGG, konkluderer de to.

Fornøyde hytteeiere

Det er en veldig spent gjeng som venter på Halvor etter seks dager, Rune og Greta med døtrene er klare for å se det nyoppussede paradiset.

- Oi… oi oi oi. Åh, gud! Klarer Rune å få frem, mens resten av familien står igjen med åpne munner og beundrer oppussingen som er gjort.

Tårene triller hos hele gjengen – gledestårer, heldigvis!

- Jeg kjenner meg nesten ikke igjen, utbryter de, og tar turen rundt hele hytta.

Sist, men ikke minst, venter den nye badstuen Gustav har laget.

- Vi har en liten overraskelse til, smiler Gustav lurt.

Foran det som før var en bod, har familien nå stilt seg opp for å få se den siste overraskelsen.

- Gustav har holdt på med et eget lite prosjekt, så… vær så god, Gustav, sier Halvor, og Gustav åpner døren til den splitter nye badstuen.

- Å, hallo, hallo! Jesus! Utbryter de, og trår inn i badstuen.

- Badstue på hytta… også med den utsikten, sier en gråtkvalt Greta.

Rune og familien er nærmest i sjokk over hva Halvor, Ole og Gustav har fått til:

- Dere aner ikke hvordan dette her har truffet i hjertet. TUSEN takk, avslutter en storfornøyd Rune.

Komplett produktliste:

  • Beskyttelsesvegg Legend
  • Beskyttelsesgulv Legend
  • Badstuovn Vedfyrt Legend 150
  • Badstusten store 20 kg
  • Stålpipe Modulskorstein sort 1,5m 
  • Badstue gavesett stainless steel
  • Ventilasjonsgitter Harvia
  • Ventilasjonsluke Harvia
  • Håndkleknagger Legend
  • 675216 Badstutremmer PVC