230 volt på hytta med Sunwind kraftpakke - som sett i Eventyrlig Oppussing

25 september 2018

Gutta i Eventyrlig Oppussing fikk god hjelp av Sunwind da de pusset opp en hytte i skogen, og gikk fra 12 volt til 230 volt ved hjelp av en Sunwind kraftpakke i skap.

En norsk hytte må først og fremst være funksjonell. Et helt grunnleggende behov er derfor strøm på hytta. Norge er et langstrakt land som byr på mye natur, og tilknytning til e-verket er derfor ingen selvfølge for hytter.
 
Familien med hytte på Horgeseter hadde et eldre solcelleanlegg installert på hytta, men da Halvor Bakke og resten av gjengen fra Eventyrlig Oppussing skulle fornye hytta fikk de hjelp av Sunwind til å oppgradere fra det lille anlegget til en kraftpakke i skap.

Hva er en kraftpakke?

Ønsker du strøm på hytta uten tilknytning til e-verket? Da er en kraftpakke noe for deg. Tradisjonelle solcelleanlegg har 12 volt spenning, og man må da bruke 12 volt utstyr og være svært bevisst på eget strømforbruk.

kraftpakkeskap.jpeg

En kraftpakke er et solcelleanlegg som gir deg 230 volt strøm på hytta ved hjelp av blant annet en omformer. Det betyr at du kan bruke alle de samme apparatene på hytta som du bruker hjemme: støvsuger, hårføner, oppvaskmaskin, vaskemaskin og TV for å nevne noe.

Du vil få samme komfort på hytta som hjemme, med "samme" strøm i stikkontakten. Kraftpakken finnes i tre formater: kraftpakke, kraftpakke på plate og kraftpakke i skap. 
 
Med flere solcellepaneler montert på tak eller på bakkestativ og en enorm batteribank vil en kraftpakke dekke de aller fleste behov. Ta kontakt med oss idag, eller finn ditt nærmeste Sunwind hyttesenter for en lenger prat om deg og dine strømbehov.

Kraftpakken i Eventyrlig Oppussing

Da Eventyrlig Oppussing skulle pusse opp en hytte i skogen ved Horgesetervannet var fokuset å skape et lunt og varmt feriested hvor familien kunne finne roen. For å utnytte plass all plass måtte hytta bli mer funksjonell, og da trengte man mer strøm enn det originale 12 volt anlegget kunne levere.
 
For strøm må man nemlig ha, og hytter uten tilknytning til e-verket har lenge nøyd seg med et lite solcellepanel og batteri. Behovet for mer strøm øker med teknologiens utvikling, og med en hel familie på hytta blir det fort mange smarttelefoner og laptoper som skal lades. Behovet for å kunne støvsuge melder seg ofte, og interessen for å se på TV, ha tilgang til trådløst nettverk for å se på Netflix, spille Xbox, ta i bruk brødristeren, og kanskje føne håret er mer og mer reelt for mange hytteeiere for å få drømmehytta med hjemmekomfort.

Det miljøvennlige og økonomiske valget er selvfølgelig solenergi. Med en kraftpakke fra Sunwind vil du få 230 volt strøm på hytta uten de skjemmende kraftledningene og den (for mange, for) store økonomiske investeringen. På Horgeseter får derfor familien et helt nytt kraftpakkeskap slik at de får 230 volt strøm i stikkontakten - ved hjelp av solcellepaneler.

En kraftpakke vil bli dimensjonert til dine spesifikke behov, men erfaringsvis bruker man gjerne litt mer strøm enn man tror man vil, når man har fått muligheten. En kraftpakke på plate starter på ca. 60.000, en betydelig mindre investering enn å knytte seg til e-verket for de aller fleste hytteeiere.

8V1A0444.jpeg

Kraftpakken i skap ble levert og montert av dyktige fagfolk fra Sunwind på hytta på Horgseter. Her ble seks solcellepaneler på 280 watt hver montert på hyttas tak.
 
I selve skapet finner man batterier er fra den anerkjente produsenten Rolls, en solstrømsregulator som regulerer ladespenningen i batteriet fra solcellepanelene på taket og en kombinert lader og vekselretter fra nederlandske Victron som omgjør 12 volt til 230 volt.
 
Hytta på Horgeseter får i dag 230 volt strøm i stikkontakten kun ved hjelp av solenergi, de har ingen aggregat installert. Ønsker du aggregat er det selvfølgelig mulig, og flere av Sunwinds ferdige skappakker leveres med eller uten aggregat avhengig av hva du ønsker.

Kjøkkenet - hyttas hjerte

Hytteeierne hadde et spesifikt ønske: drømmen om et moderne og funksjonelt kjøkken. Her innfridde gutta virkelig, og Halvor fikk utfolde seg kreativt da han laget en ny planløsning for det utdaterte kjøkkenet. Det eneste de hadde var to bluss på en koketopp for å lage mat, gjemt innerst i en krok.
 

8V1A0370.jpeg

Halvor gjorde et modig valg ved å designe en stor kjøkkenøy med masse arbeidsplass. Innfelt i den nye kjøkkenøya valgte han italiensk design fra Sunwind, nemlig denne gasstoppen fra Glem med hele fem gassbluss.

Har du ikke plass til fem, kommer den samme modellen med fire bluss. Takket være kraftpakken kunne familien få en stekeovn på 230 volt, men har du 12 volt på hytta finnes det en rekke lekre innbyggingsovner på gass