Lars og Robin fra Sunwind monterer 230V solcelleanlegg og kjøkken i Eventyrlig Oppussing

25 oktober 2018

I torsdagens episode av Eventyrlig Oppussing var gutta fra Sunwind på plass for å hjelpe Halvor med montering av et 230 volt solcelleanlegg og oppgradering av kjøkkenet på Stormen utenfor Kristiansand.

På det blide sørland venter hytta til storfamilien Den har vært i familien i flere generasjoner, og kostet 700 kroner i 1936. Det var vel anvendte penger, og nå var det på tide med litt oppussing.

- Neste stopp Danmark
Ytterst i havgapet ligger den lille hytta Stormen på Torsøya.

- Danmark er neste stopp, sier Halvor. Det er en utfordring å pusse opp på en øy med materialer og verktøy som må fraktes over med båt, og for familiene med små barn har ikke fellesferiene strukket til.

Moderniserer, men beholder hyttas sjel8V1A4124.jpeg
For mens hyttas interiør er både sjarmerende i en stil som passer hyttas beliggenhet, er det et ønske fra den yngre generasjonen om å få oppdatert og modernisert, og på den måten øke funksjonaliteten.

- Dette er vel kanskje tidenes mest upraktiske kjøkken? Halvor spør retorisk, og fortsetter: - Lite benkeplass, veldig knotete. Men masse forbedringspotensiale!

Øverst på familienes ønskelister står nemlig nytt kjøkken.

Nytt kjøkken med hjelp fra Sunwind
Den gamle bordkomfyren måtte vike for en splitter ny Chef gasstopp og Chef innbyggingskomfyr på gass fra Sunwind.

- Dette er lekre greier for deg som ønsker å modernisere, forklarer Lars. - Gasstoppen felles ned i benkeplaten, og innbyggingsovnen plasserer du der det måtte være praktisk. Den trenger ingen luftespalter, og glir rett inn i hvilken som helst kjøkkeninnredning med standardmål.

- Kjøkkenet får ny gasstopp og innbyggingsovn på gass som tilfører nye muskler, sier Halvor Bakke.

I tillegg får de et nytt og lekkert Ventus gasskjøleskap i hvitt fra Sunwind som matcher den lette og sommerlige sørlandsidyllfølelsen Halvor og Gustav har skapt.

8V1A4132.jpeg

Oppgraderer solcelleanlegget - får 230 volt i stikkontakten
Fra før av hadde hytta et lite 12 volt solcelleanlegg. Ole i Eventyrlig Oppussing river ned anlegget for å kle inn hytta i speil, og for å øke komforten enda et par hakk ble Lars og Robin sendt til Stormen for å installere et 230 volt solcelleanlegg fra Sunwind.

- Ved hjelp av solcellepanelet forblir strømmen miljøvennlig her på Stormen, og med hjelp av en omformer omgjøres 12 volt strøm til 230 volt, akkurat som du har hjemme i stikkontakten, forklarer Lars.

- Vi gir hytteeierne en kraftig oppgradering
På hytta monterer Robin og Lars to 280 watt Sunwind grid-paneler, to Sunwind 260 At AGM-batterier, omformer og regulator.

- Vi gir hytteeierne en kraftig oppgradering med to nye solcellepaneler som gir en høyere effekt. Med en omformer og ny batteripakke kan anlegget gi strøm til mange LED-lys, mobilladere og annet nødvendig utstyr, forklarer Håvard.

8V1A4018.jpegPå taket sitter to fornøyde montører i sommersola. Robin fra Sunwind Hyttesenter Bromma er stadig ute og monterer kraftpakker og solcelleanlegg for hytteeierne. Her på Stormen monteres panelene på tak da den sørvendte veggen nå er blitt til et stort speil.

- Her på Stormen er det godt egnet å ha takmonterte solcellepaneler for det ikke er så mye snø selv midt på vinteren, forklarer Lars. - Det vil ikke være like egnet i områder med mye snø, da anbefaler vi paneler på sydvendt vegg med justerbar brakett, avslutter Lars.

- Kjøkkenet er jo ikke det samme rommet!
- Ååååååh, så koselig det var! Utbryter Marianne i glede når hun og resten av familien endelig får se resultatet.

Kjøkkenet har fått nye tapetserte vegger, helt ny kjøkkeninnredning fra JKE og gasskjøleskap, innbyggingsovn og gasstopp fra Sunwind.

- Se på det blusset, sier Eirik fornøyd mens han lar hånden gli over den nedfelte gasstoppen i sort. - Det var noe helt annet enn det gamle, smiler en nærmest målløs Marianne.

8V1A4020.jpeg

Halvor forteller om den nye, oppgraderte kraftpakken fra Sunwind:
- Lys har dere fått fordi vi har lagt to kjempestore solcellepanel på taket, og via en omformer får dere vanlig strøm til belysning og sånne ting, forklarer Halvor. - Benkeplass OG LYS! Eirik er fornøyd med det nye kjøkkenet.

Og med hytteeiere som gnir seg i hendene når de snakker om sitt nye solcelleanlegg, er Lars og Robin sitt oppdrag vel utført.

Produktliste:

Kjøkken

 • Gasstop Chef, sort
 • innbyggingsovn gass Chef, sort
 • Gasskjøleskap Ventus 100, Hvit

230 volt solcelleanlegg

 • 2 stk. 280 watt Sunwind Grid solcellepanel
 • 2 stk. batteri Sunwind AGM 260At 
 • Omformer Victron Multi 24/500/20-16 230V
 • Solcelleregulator Victron SmartSolar MPPT 100/50
 • MC4-kabel 6 mm2, 10 meter
 • Batterikabel
 • Mellomkobling
 • Skinne for takmontering
 • Festebraketter
 • Festeklemmer

8V1A4135.jpeg