Slik sparer du strøm på hytta med LED-pærer

28 juli 2017

I norske hytter er det over 500 000 12 volt leselamper som benytter enten tradisjonelle glødepærer eller halogenpærer. I hyttas energiregnskap kan disse stå for 30 til 50 % av det totale energiforbruket. Ved å bytte ut de tradisjonelle lyspærene med LED-pærer kan du spare mye strøm på hytta.

LED (Light Emitting Diods) eller lysdiode er en elektrisk komponent som avgir lys når den er koblet til strøm.

Lang levetid og lavt strømforbruk
Det finnes en rekke tekniske fordeler med LED-pærer, men det er to store fordeler man må være klar over: 1) LED-pærer har 90% mindre strømforbruk enn tradisjonelle lyspærer, og 2) LED-pærer har opptil 50 ganger lenger levetid. Det lave strømforbruket er spesielt ideelt for deg med solcelleanlegg på hytta eller i båten, hvor du må ha et bevisst forhold til strømforbruket ditt. Ikke kast bort strømmen du har til rådighet!

Tips: For å finne ut hva effekten på en LED-pære tilsvarer mot en normal pære kan du som hovedregel gange effekten med 10 (noe høyere for powerled). En 2,5 watt LED-pære tilsvarer altså en 25 watt glødepære.

Mange tekniske fordeler
LED-pærer er svært robuste mot støt og rystelser. Dette gir en pålitelig lyskilde som er godt rustet for forhold for eksempel på en seilbåt. Det er en lav varmeutvikling på pærene. I tillegg får du ingen UV- eller IR-stråling fra Sunwind sine LED-pærer.

Varmt lys
I mange år var LED-lys forbundet med svært hvitt lys. I dag er teknoloigien så avansert at LED-lys kan avgi ikke bare hvilken som helst farge, men den koselige nostalgiske varmhvite fargen man ofte ønsker å ha hjemme. Alle LED-pærer fra Sunwind er varmhvite.

Ekstra hygge med filament
Filament kommer av det latinske ordet for tråd, og LED filament-pærer er en etterligning av de gamle glødepærene med wolfram glødetråd. Disse pærene gir et ekstremt varmt lys, og sender lyset 360 grader rundt i motsetning til LED-dioder som sender lys i en retning. Med en slik lyspære får du alle fordelene med LED-teknologien, men samtidig den ekstra hyggen du er vant til fra glødepæren.

HVA ER…

…LED?
LED står for Light-Emitting-Diode og er en lysdiode som utgir lys når den får tilgang på strøm. En av grunnene til at LED-belysning er mer effektivt, er at den ikke utgir varmetap i så stor grad som alternative pærer.

…DIODE?
En diode er en topolet elektrisk/elektronisk komponent.


…POWER LED?
Power LED er en type LED som kombinerer virkningsgrad og energieffektivitet på en måte som gir enda høyere effekt og lysstyrke.  


…SMD LED?
SMD LED (surface mount LED) står for overflatemontert LED. Nærmere bestemt er det en lysdiode som er montert- og loddet på et kretskort. Dette er en rimeligere teknologi enn f.eks power LED.
 

…LUMEN OG LUX?
Lumen og Lux sier noe om lysstyrken. Lux er noe man bruker når man måler lysstyrke på lykter eller spotter, dvs. med reflektor. Lumen er det man bruker når man måler lysmengde fra en lyspære. Lumen er en avledet SI-enhet for måling av lysfluks. Symbolet for lumen er lm.


…KELVIN?
Kelvin er den grunnleggende SI-enheten for måling av temperatur, symbolet for kelvin er K. Skalaen er definert ut fra det absolutte nullpunkt, slik at null kelvin svarer til denne temperatur. Oversatt til vårt bruk: Jo høyere kelvin, jo kaldere lys. Lavere kelvin gir altså gulere lys. For eksempel er 2700K varmhvit, 4200K er helhvit og 6000K er blåaktig.


…WATT?
Watt er effekten av strøm og spenning. Mengden strøm ganget med spenningen til strømmen (ampere x volt). Watt måles i overført energi (eller strøm) per tidenhet.

COLOURBOX20339153.jpeg