Stefan oppgraderte hytta med nytt solcelleanlegg – les hans erfaringer her!

24 mars 2021

- Å få strøm fra nettet ville koste oss en formue, men med solceller så klarer vi oss aldeles utmerket! Les mer om oppgraderingene på hytta til Stefan og Karin som sørger for at hytta kan brukes året rundt.

Stefan og Karin Peterson har utrustet sin hytte i Kvilselens Fäbodar utenfor Malung med et solcelleanlegg fra Sunwind.

- Vi har 6km til nærmeste strømkabel, så for å koble oss på fra vår hytte ville det kostet oss en formue, forklarer Stefan.

- Å installere strøm fra nettet vil koste et par millioner kroner. Derfor har det aldri vært aktuelt for oss å få inn nettstrøm. Vi klarer oss helt utmerket med vårt lille solcelleanlegg, sier han.

For de får nemlig nok strøm med sitt 12 volt solcelleanlegg på hytta.

- Vi har ganske mye belysning og vi lader mobiler, samt mindre enheter, forteller Stefan.

For utstyr som ikke er spesialtilpasset 12 volt, men krever 230 volt, har de også en løsning:

- Vi har også en omformer som gir 230V, og med denne kan vi bruke vanlige apparater som ikke har alt for stort strømbehov – opp til 250 watt fungerer bra. Men den kan lade batterier til verktøy, drive en snorkemaskin og litt annet smått. Takket være moderne LED-pærer både inne og ute, så får vi mye bra lys med lavt energiforbruk, sier Stefan.

Tilbringer mye tid på hytten
Nå som de nylig har blitt pensjonister tilbringer Stefan og Karin store deler av sommerhalvåret på hytten og da er det fantastisk og ha de grunnleggende strømbehovene dekket.

Hytta, som er en gammel sommerhytte fra 1850-tallet med storstue, soverom og kjøkken på totalt 34 kvadratmeter, har blitt renovert, men beholdt sitt tradisjonelle preg.

- Vi skaffet oss vårt første solcelleanlegg i 1991, foreller Stefan.

- Vi har bygget på det første solcelleanlegget, og oppdatert med tiden. Det gamle systemet driver nå en vannpumpe og et anneks der vi har dusjrommet. Det nye solcellesystemet fra Sunwind driver resten, forteller han.

Gjorde det meste av installasjonen selv
Stefan har montert begge panelene på et stativ høyt over takgavlen så de gir ladning selv om solen står lavt. Dessuten har han montert panelene i ulike vinkler for maksimal effekt under dagen. Det ene solcellepanelet er rett mot syd og den andre er sydvestvendt. Når det er lysest på året så lader det fra klokken åtte om morgenen til seks om kvelden.

- Jeg fikk mye hjelp av Erik på Oljecenter og Fritid i Malung når det kom til valg av solcellepakke, forklarer Stefan.

- De er en autorisert Sunwind-forhandler og er kunnskapsrike og hjelpsomme. Men jeg trakk kabler og monterte greiene selv, noe som ikke var alt for komplisert. Deretter lot jeg en elektriker komme å koble alt sammen, sier han.

Kan bruke hytta året rundt
- Under sommerhalvåret klarer vi oss aldeles utmerket med strømmen som produseres, forteller Stefan.

Men et nytt solcelleanlegg er ikke det eneste produktet fra Sunwind som Stefan og Karin har oppgradert hytta med:

- Om vinteren kan det dog kreves litt ekstra tilskudd. Da kjører vi vår dieseldrevne Wallas-varmer hele tiden. Ettersom strømforbruket er lite, passer det fint da det finnes lite sol som lader. Når det er på det kaldeste og minst solfylte er det derfor fantastisk og ha et lite strømsystem med batterilader som ekstra tilskudd. Starter vi den et par timer så lader vi batteriet for ytterlige noen dager. Det gjør at vi kan være her uten problemer selv på vinteren, sier han.

Komplett med gassdreven ovn og gassvannvarmer
- Matlaging og varmtvann driver vi på gass. Vi får til og med tørr luft og en viss grunnvarme fra vår solventilator som også drives av solenergi. Alt fungerer veldig bra, og det er en god følelse og klare all strømforsyning selv, avslutter Stefan fornøyd.