Slik lager du ekstra god mat over bålpannen

23 mai 2021

Skap gode minner rundt bålet og imponer med deilig bålmat - enklere (og morsommere) blir det ikke enn med dette bålpannetilbehøret fra Urnorsk-serien til hjelp!


Bålmat kan være utfordrende, lett, imponerende og gøy - alt på en gang! For mens de fleste har tilberedt et eller annet over bålet på et tidspunkt, vil det for mange ha begrenset seg til en pølse som kanskje var litt brent og likevel kald inni, en grutete kanne kokekaffe eller et pinnebrød som var i overkant seigt.

De færreste lager mat over åpen flamme til daglig, og det fører ofte til at man begrenser seg til klassikere som pølse og pinnebrød mens kaffe og kakao er med hjemmefra på termos.

Men med riktig utstyr og noen gode oppskrifter, blir det lekende lett å lage mat over bålet - det krever bare at man tør å prøve!

 

Varmende gryteretter og supper
En gryterett er et godt eksempel på en enkel matrett som vil smake sånn cirka 10 ganger så godt ute rundt bålet. Gryteretter flest er relativt enkle å tilberede - du kommer langt med en solid støpejernsgryte.

En gryte som Kokegryta holder lenge på varmen, og kan henges opp over bålpannen i grytas håndtak eller settes på risten. Med lokket på, kan gryteretten putre over varmen i timevis og sikre et ekstra mørt, smakfullt resultat.

Med stekegryte Fres kan du sette gryta rett på bålpannens rist og for eksempel brune kjøtt, varme supper eller tilberede grøt til frokost. Fres har et justerbart håndtak slik at du enkelt kan håndtere gryta over flammene uten å risikere å komme for nær flammene selv, eller måtte ta rett på en varm gryte.

DSC_00010141.jpg
Bilde av Støpejernsgryte Kokegryta

Dette må du vite om matlaging over bål
Det er nemlig et par ting som er viktig å huske på når man lager mat over bålet, enten det er et bål i skogen eller over bålpannen i hagen.

Viktigst av alt er det å lage mat over glørne. Det krever litt mer tålmodighet, men vil også gi det aller beste resultatet. Å lage mat rett over eller i flammene, vil føre til svært høy varme som oftest kun vil føre til brent mat.

Bålpannetilbehør som munkejern, vaffeljern, ostesmørbrødjern og stekepannen fra Urnorsk på grillen-serien er produsert i solid støpejern. Dette er ideellt for bruk over bålet - støpejern holde nemlig veldig godt på varmen.

Ved å plassere bålpannetilbehør i støpejern i glørne, blir disse gode og varme. Deretter plasserer du disse på bålpanneristen, og tilbereder maten i et godt og varmt støpejern. Dette sikrer deilig, gjennomvarm mat fremfor brente skorper!

Populær popkorn-popper
For barna er popkorn over bålet en sikker vinner! Med popkorngryte Sprettkønndigel kan barna hjelpe til å poppe popkorn over flammene på trygg avstand takket være det lange håndtaket og treskaftet som gjør at håndtaket ikke blir varmt å holde i. Overflødig olje kan enkelt helles ut av gryta uten å måtte ta av lokket, som reduserer faren for å søle varm olje.

Noe for enhver smak med ostesmørbrød
Få matretter er enklere å skreddersy til gjestene enn ostesmørbrød. Her kan brødtype og pålegg endres ut ifra hva den enkelte liker, og du er garantert suksess.

Med et lite utvalgt oster og spekemat, blir det litt ekstra morsomt for både små og store hvor de kan velge akkurat det pålegget de liker best, og få et spesialtilpasset ostesmørbrød varmt fra bålet. Det krever ikke mer enn et par ingredienser og ostesmørbrødjernet Niste for å sørge for mette mager rundt bålpannen!

Frokost, lunsj, middag eller dessert - vaffel og pannekake til alle måltider!
Du kan nemlig sprite om ethvert måltid med en pannekake eller vaffel - trikset er å bytte ut et par vante ingredienser for å skape en ny vri!

I vaffeljern Bakels kan du selvsagt lage den klassiske gode, norske vaffelen - ekstra sprø med natron og kulturmelk i stedet for bakepulver og melk, eller "rest"-vaffel bestående av hva enn du har igjen av rester: en klatt rømme, en slump farris og den siste resten havregryn.

En urnorsk vri på vaffelen finner du i oppskriften på potetvaffel - en litt mer mettende vaffel som er et utmerket mellommåltid. Kan gjerne serveres med en pinnekjøtt-rest dersom du har det liggende!

Og det samme prinsippet gjelder strengt tatt med pannekaker. Med stekepannen Pannekaka kan du lage alt fra dessertpannekaker med vaniljeis og banan, til grove lunsjpannekaker med røkelaks og kremost i god urnorsk tradisjon!Dessert fra bålet - munkeboller og kokekaffe
Munker er opprinnelig et dansk bakverk, men ble importert til Sørlandet for godt over hundre år siden - og her har de blitt en ekte slager rundt bålet! For når du først har smakt varme munker rett fra bålet med et lite melisdryss, en kule iskrem og en håndfull nyplukkede bær - da vil du aldri ha en annen dessert igjen!

Med ferdiglaget røre kan du lage 7 munkeboller om gangen i munkejernet Gropa.

Og som kronen på dessertverket - kaffekjelen Kaffelars rommer 2 liter med deilig bålkaffe!