Urnorsk-bonden: Fjellurt-Gunhilds bålmat-tips

10 januar 2020

Vi spurte Gunhild om hvordan hun aller helst tilbereder mat over bålpannen - les hennes beste tips her!

Gunhild Skattbu står sammen med Birgit Svendsen bak merket Fjellurt, et nisjeprodukt fra Tolga som med sine økologiske, kortresiste urteblandinger ivaretar gode, gamle norske tradisjoner.

Slik lager Gunhild bålmat
Å kaste minst mulig mat er ikke bare et mål i seg selv, men kan ofte bidra til noen herlige, kulinariske overraskelser:

- Jeg har ikke evne til å lage eksakte oppskrifter; her lages mat etter innfallsmetoden og hva jeg har av råvarer, sier Gunhild.

Hun har likevel et par favoritter når hun skal tilberede et deilig måltid over bålet, og med utgangspunkt i tilberedning over bålpanne Jette fra Urnorsk-serien, og med Fjellurts Turkrydder, spesiallaget for bålmat, deler hun tips:

- Om vi går ut fra strimla kjøtt/skav av storfe, sau eller rein/vilt så ville jeg bruke Rørossmør til steiking i bålpanna. Så vil jeg steike kjøttet først og krydre med Turkrydder før steking, salt og kanskje litt pepper under steking. Ta kjøttet til sides og holde det «lunt» mens grønnsaker stekes i samme type smør!

Dette lager Gunhild enten i støpejerngryten Kokegryta eller på grillplaten Grilltakke!

Bålpanne_Jette_Urnorsk_på_grillen_Bærums_Verk_høst_ (18).jpg

Grønt er skjønt, og med grønnsaker blir bålmaten både sunn, mettende og ekstra appetittlig:

- Av grønnsaker vil jeg si at løk er helt nødvendig. Søtpotet er ikke er dumt, og at alle gode gammeldagse norske rotgrønnsaker kan kuttes i små staver: Gulrot, pastinakk, kålrot, beter, potet, sellerirot, budalsnepe og så videre, kan brukes. Og gjerne paprika for fin farge! Turkrydder og salt tilsettes under stekingen av grønnsakene.

Budalsnepe er en nepe fra Røros-kantene. Budalen kan også friste med en spesiell potet som kom dit på 1600-tallet og fortsatt blir dyrket i området i dag.

- Jeg har ikke sagt noe om mengde Turkrydder til maten; her er smak og behag forskjellig. Jeg bruker å strø på så det blir tydelig med «grønne prikker i maten» når det er rørt inn med øvrige ingredienser. Begynn litt forsiktig, det er enkelt å ha på MER etter hvert!

Tips: Husk at polkabete og gulbete setter ubetydelig farge på øvrige grønnsaker, mens rødbeter smitter farge!

fjellurt-grønnsaker-urnorskpågrillen.jpeg

 

Hva gjelder anretning, er Gunhild fleksibel. Her skal du gjøre det du tror blir best:

- Kjøtt og grønnsaker kan blandes , eller serveres separat. Om du er på tur og gjør det enkelt, så kan grønnsakene «erstattes» med ekstra mye Turkrydder til kjøttet, og serveres med brød/flatbrød til. Bon appetitt!