Slik får du perfekt resultat på grillen

1 juni 2010

Grillmat er både lettvint og enkelt. Likevel har det vel hendt at du har fått tørre biffer, rå hamburgere eller svidde koteletter? Følg disse tipsene for en vellykket grillaften.

 

Regel nummer én er at kjøttet må være mørt! Svin og lam er som oftest mørt, men storfekjøtt må være av biffkvalitet for å gi best mulig resultat. Høy varme er også viktig for å få stekeskorpe, ellers blir kjøttet mer kokt enn stekt. En vanlig tabbe er å legge kjøttet på før grillen er skikkelig varm. Også gassgrillen må bli varm nok før du setter i gang grillingen.Du trenger ikke mye utstyr for å lage god grillmat, men du kan kanskje unne deg grillvotter og grillspyd, samt steketermometer til store kjøttstykker. Grillklype til å snu kjøttet med er et krav!

Velg mørt kjøtt
Kjøtt som skal grilles må være mørt fordi tilberedningstiden på grill er kort. Kokekjøtt som bog og høyrygg trenger lenger tilberedningstid for å bli mørt og vil derfor ikke egne seg til grilling. Indrefilet, ytrefilet, mørbrad, entrecôte, koteletter og flatbiff er mørt kjøtt og egner seg svært godt til grilling.


La kjøttet tine opp til romtemperatur før du begynner å grille det. Prøv å marinere kjøttet på forhånd for et mer smakfullt og saftig resultat. Unngå å snu kjøttet ofte, da det kan føre til at det blir seigt og tørt, og bruk ikke kniv eller gaffel som kan gjennombore kjøttet.

For å finne ut hvordan kjøttet er stekt, press det med en finger eller grilltang. Rått kjøtt føles mykt og svampaktig, medium kjøtt er litt fastere, godt stekt kjøtt er fast.

BBQ_grillmat_3.jpg

Slik får du perfekt biff
Når man skal grille biffer bør man passe på at stykkene ikke blir for tynne. Da er det lett for at biffene blir for fort stekt og de kan lett bli tørre.

Blant de beste biffemnene har vi indrefilet, entrecôte, ytrefilet og mørbrad. Mange foretrekker entrecôte, da dette kjøttet er mer fettholdig enn filet og derfor blir ekstra saftig. Uansett er det viktig at fettet ikke skjæres bort før steking, da det er med på å gi god smak til kjøttet og gjør det saftigere.

”Sealing” eller forsegling på godt norsk er hemmeligheten bak en god biff, utsiden bør være jevnt stekt for å heve smaken. Vend biffen kun en gang, og først når rød saft begynner å bli synlig på overflaten. Juster til medium varme, eller flytt biffen til en kaldere del av grillen.

Å la biffen hvile er viktig for å oppnå en saftig og mør biff. Under hviling absorberes saftene ut i kjøttet, dette får samtidig fibrene til å slappe av.
 

Sånn griller du helstekt filet
Grilling av hele fileter er faktisk enklere enn mange tror. Det handler bare om å være litt modig. Du trenger en grill som blir skikkelig varm, helst en som kan varmereguleres og som har lokk, for å oppnå fin varmeeffekt. Husk og snu kjøttet ofte slik at det blir jevnt grillet, og bruk steketermometer for å få et topp resultat.

Fileten er rød ved 55-60 grader, rosa ved 60-65 grader og grå ved 70 grader. Helstekt filet er en flott måte å servere en luksusmiddag på. Det gir en helt annen smaksopplevelse enn når den er delt opp i biffer. Råvaren er velsmakende og blir den behandlet på riktig måte, får man et skikkelig saftig og godt kjøttstykke som virkelig er festmat.

Husk at:

  • Mindre og tynnere stykker har kortere grilltid og kan grilles på god varme.
  • Større stykker trenger lengre grilltid og lavere varme for ikke å bli brent. Grilles best ved indirekte varme, og under lokk.
  • Når maten begynner å få passe farge, så legg den over på "temperert sone" for ettergrilling.
  • Kjøtt med mye fett eller mye marinade på utsiden, gjør at fett kan dryppe ned på varmen. Hvis det flammer opp flytter du kjøttet over på folie eller et kaldere sted på grillen til flammene har slukket.
  • Pølser og burgere blir fort brent, bruk derfor svakere varme.