Hjortegryte over bålet

31 mai 2020

Denne tradisjonsrike viltgryten med kronhjort fra Torbudalen i hovedrollen passer perfekt til en avslappet middag etter en dagstur i den norske fjellheimen.

Norsk hjort er en deilig viltdelikatesse som smaker ekstra godt tilberedt over bålet ute i den norske naturen. Skulle du ha andre typer viltkjøtt som elg, rådyr eller reinsdyr for hånden vil dette også passe godt i gryten.

Hjortegryte:

(4 porsjoner)
800 g grytekjøtt av hjort
2 ss hvetemel
2 stk løk
300 g aromasopp
2 ts salt
1⁄2 ts kvernet pepper
6 dl kjøttbuljong (utblandet)
2 stk laurbærblad
8 stk knuste einebær
1 ts tørket timian
3 dl seterrømme
3 skiver geitost

Fremgangsmåte:
  1. Del grytekjøttet i biter, ca. 3 x 3 cm.
  2. Varm en stekepanne med noe av smøret og brun kjøttet i omganger. Dryss over litt hvetemel. Ha kjøttet over i en gryte etter hvert. Krydre med salt og pepper.
  3. Finhakk løk og brun den raskt i litt av smøret. Ha den over i gryta.
  4. Del sopp i mindre biter og brun den i resten av smøret. Ha den i gryta og kok ut stekepannen med litt av buljongen. Ha buljong i gryta sammen med laurbærblad, einerbær og timian. Kok opp, senk varmen og la kjøttet trekke til det er mørt, ca 20-30 minutter (tiden kan variere ut fra hva slags kjøtt du bruker). Tilsett geitosten, la denne smelte inn i sausen.
  5. Rør inn seterrømme og smak til med salt og pepper.
  6. Server med kokte poteter og tyttebær.
  7. Hjort er hjort, og spist er spist!