Kjekt å ha hvis strøm eller vann blir borte!

Hvor mange av oss hadde klart oss helt plutselig uten strøm, vann og internett i tre-fire døgn? Ikke så alt for mange skal vi tro DSB. Sjekk ut produktene du trenger for å kunne ta vare på deg selv hvis krisen skulle ramme.

Vi er såpass vant til WiFi, 4G, strøm i alle rom og vann i alle kraner at vi nærmest regner det som helt grunnleggende nødvendigheter. Ved en krise eller katastrofe vil det kunne straffe seg om du ikke har tenkt på dette, og har klare løsninger. - Vi må være forberedt på at noen av de viktige infrastrukturene i Norge kan falle bort, ikke bare en men flere om gangen. Da har vi et problem. Vi oppfordrer folk til å tenke gjennom det så man hvertfall klarer seg i 3 døgn uten hjelp fra andre, sa daværende justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara til NRK da DSB og Oslo kommune lanserte kampanjen "Du er en del av Norges beredskap".  Sunwind har levert løsninger til hytter uten strøm og vann i 30 år, og her har vi samlet tipsene og produktene for deg som ønsker å være sikker på at du ville klart deg om krisen skulle inntreffe.

Vær forberedt så du kan ta vare på deg selv uten hjelp

En av de viktigste grunnene for myndighetenes nye beredskapsliste er å gjøre befolkningen i stand til å ta vare på seg selv i tilfelle noe skulle skje. Vi er stort sett vant til at det meste fungerer sømløst her i Norge, og nettopp det at vi er avhengig av såpass mange funksjoner for at hverdagen skal gå rundt, gjør oss sårbare i en krisesituasjon. Tre døgn. 72 timer. Dette er minimum for hvor lenge myndighetene mener vi bør klare oss uten strøm, vann og mobilnett for å nevne noe.

Hva om strømmen blir borte i dagevis?

Strøm er for mange et litt abstrakt fenomen. Den kan være vanskelig å forklare, og umulig å se, men vi er helt avhengig av den: ved hjelp av strøm holder vi maten i kjøleskapet kald, får stekt, kokt og tilberedt varm mat med komfyren og holder varmen med elektriske ovner for å nevne noe. Vi er også avhengige av strøm for å få internett, ladet telefoner, nettbrett og PC-er. Ved et potensielt strømbrudd er det lurt å passe på at du for eksempel har en batteridrevet DAB-radio. Litium Power Pack er en bærbar strømforsyning. Med den kan du enkelt lade mobiler, PC-er, eller radio slik at du kan holde deg oppdatert. Lad opp Power Packen med vanlig strøm, sigarettuttak i bilen, eller Solcellepanel Brett dersom det er et strømbrudd. Solcellepanelet Mini er et lite, sammenleggbart solcellepanel med 2 USB-porter slik at du kan lade mobiltelefon eller andre strømkrevende produkter direkte på solcellepanelet! Vi tilbyr også solcellepakker med batterier i mange ulike størrelser.

Slik holder du varmen

Ofte er strøm hovedkilden til oppvarming av hjemmet. Skulle du oppleve strømbrudd er det derfor viktig å ha forberedt seg på andre måter å holde varmen. En gassovn er en effektiv oppvarmingsmetode når du er uten strøm. Det blir raskt varmt, og de fleste innendørs gassovner er flyttbare slik at du enkelt kan varme opp stuen når du oppholder deg der, og ta den med videre til soverommet hvis det er behov for det. Pass på at du har en gassbeholder med nok gass og et velfungerende gassregulatorsett. Husk at det er kun lov til å oppbevare to 11 kg gassflasker inne. Ønsker du å bruke gass til noe annet enn oppvarming, finnes det flere alternative oppvarmingskilder. En parafinovn er et godt alternativ til oppvarming ved strømbrudd. Disse ovnene er flyttbare, og svært enkle å både starte og skru av. Parafinovner avgir en lun og behagelig varme, og oppvarming går raskt. Husk å ha renset parafin tilgjengelig! Har du vedovn eller peis er det viktig å til enhver tid ha nok tørr ved.

Hva med matlaging?

Et lite lager av mat med lang holdbarhet er helt nødvendig for at du skal klare deg alene i 72 timer. I tillegg til 2 pakker med knekkebrød per person, anbefaler DSB 1 pakke havregryn og 3 bokser middagshermetikk eller 3 poser tørrmat per person. For å tilberede mat er du avhengig av apparater som ikke krever strøm. Har du hage eller terrasse kan en gassgrill fungere godt både som koketopp og delvis komfyr, forutsatt at du griller indirekte med lukket lokk. Kokeapparater som Camp eller Kombi og en gassboks med skrufeste er en rimelig og enkel løsning. Husk å ha nok gass! En oppgradering fra gassboksløsningen vil være et frittstående kokeapparat fra Parker. Her kan du velge mellom 1 bluss, 2 bluss eller 3 bluss.

Hva med det viktige vannet?

En gjennomsnittlig nordmann bruker rundt 200 liter vann om dagen. Hva gjør du den dagen det ikke lenger kommer vann ut av kranen? Du trenger minst 3 liter vann per person per døgn. Dette bruker du som drikkevann og til matlaging. Fyll en vannbeholder med springvann og skru lokket godt igjen. Vannbeholderne bør lagres kaldt, mørkt og frostfritt, som for eksempel i en bod eller garasje. En pålitelig toalettløsning er helt nødvendig for alle og enhver. Med vannklosetter i ethvert hjem ofrer vi det sjelden en tanke, men livet blir fort surt om man ikke har et toalett tilgjengelig når naturen kaller. Hvis man ønsker å være på den ekstra sikre siden finnes det også toalettløsninger som vil løse problemet. Ønsker du et toalett med spylefunksjon (husk å fylle vanntanken i god tid) er Dometic portabelt toalett en svært billig og elegant løsning. Dette toalettet kan også kobles sammen med håndvasken Easy.