Planlegging av badstue: Dette må du vite

15 september 2021

Hva bør du gjøre, og hva er verdt å tenke på når du begynner å planlegge å renovere badstuen?  Vi har samlet informasjon for å hjelpe deg i alle stadier av badstuens renovering.


Her gir vi tips om romløsninger og planlegging av overflatematerialer, inspeksjon av konstruksjonene, valg og stell av bygnings- og overflatematerialer og utvidelse av opplevelsen.

Renovering av din badstue begynner med en drøm: Hvordan ser din perfekte badstue ut? Og hvilke funksjoner skal den ha?

Når du har en ide om hvordan badstuen din skal se ut er det på tide å ta frem målebåndet.

Mål badstuens bredde, høyde og dybde samt vindu og døråpning. Mål ogsåFormula_LED_LIGHTS.jpg tømmer-, stein- og vindusflater som påvirker behovet for varmekapasitet, slik at en profesjonell kan velge en badstuvarmer med riktig kapasitet for badstuen din.

Tillatelser og bygg

I prinsippet er det ikke nødvendig med byggetillatelse for å renovere en badstue i ditt eget hus eller på din hytte.

Godkjenning er nødvendig for å bygge et helt nytt bad eller en helt ny badstue. Ta deretter kontakt med bygningstilsynet i hjemkommunen.

Hvis du bor i et sameie, må du rapportere oppussingen til styret. I et sameie kreves det vanligvis at en profesjonell utfører VVS og elektriske installasjoner.

Riving av gammel badstue

Når en gammel badstue rives, er det viktig å kontrollere konstruksjonene som er under overflaten, VENTURA20MALLI_20183.jpgog reparere dem om nødvendig før du installerer nye overflater.
Aluminiumsfolien skal være hel og tett.
Hvis folien er skadet, må du også kontrollere om det er skader under folien.

Hvis alt er i god stand, kan nye overflater legges til.

Glassvegger har blitt stadig mer vanlige, også på renoveringsobjekter, og de kan monteres avhengig av dørveggkonstruksjonene.

Muligheten for montering av en glassvegg må vurderes av en fagperson i rivingsfasen.

Det kan være nødvendig med ekstra støtte for den eksisterende veggen.

Elektriske installasjoner i forbindelse med badsturenovering

Elektriske installasjoner skal alltid gjennomføres av en profesjonell. Kontakt en dyktig elektriker i god tid for å planlegge de elektriske installasjonene i badstuen.

I forbindelse med de fleste badsturenoveringer gir det ikke mening å flytte badstuovnen, men det er fortsatt mulig når det gjelder elektriske badstuovner.

Det lønner seg å planlegge endringer i elektriske installasjoner tidlig i renoveringen.

Kabler for forsyningsstrøm plasseres i reisverket, så dette bør tas i betraktning allerede i rivingsfasen da dette ikke lenger kan endres når innvendig kledning er på plass.

Valg av overflatemateriale og tresort

I planleggingen må du ta hensyn til hvor mange som skal bruke badstuen samtidig og hvor ofte den skal brukes. Vanligvis beregnes en bredde på 60 cm per person. 

Hvis du for eksempel installerer et hjørneområde eller til og med en U-modell i en liten badstue, kan sluttresultatet bli trangt og ubehagelig. Derfor er det viktig at innredningen av badstuen passer til størrelsen på rommet. 

I et lite rom kan du også montere planker for en komfortabel opplevelse til to personer.

Du kan velge mellom mange alternativer tresort til badstuen din: Gylden abachi, lys osp eller mørk og varmebehandlet osp.

Til treverket kan du velge en nyanserik kombinasjon av lys gran og sort farge.

La fantasien løpe vill når du planlegger veggflatene dine! I tillegg til tradisjonelle paneler, kan forskjellige steinfliser gi et hyggelig utseende.

Det blir også mer vanlig å bytte ut badstuens frontvegg med en glassvegg sånn at badstuen ser mer moderne ut og oppleves større

Den ønskede følelsen kan skapes med panelets form, farge og monteringsmetode. Blant panelene kan du velge mellom gran, furu, osp, varmebehandlet osp, magnolia eller røykbadstue.

 

Harvia_Solide_saunasisustus.jpg

Pleie av treverk

I tillegg til komfortabelt treverk er vedlikehold viktig.

Rengjøring og vedlikehold er betydelig enklere hvis man kan fjerne plankene. De fleste plankene fra Harvia kan enkelt fjernes for rengjøring. Separate rammer og planker er også enklere når det gjelder montering.

Overflatebehandling av badstuer har utviklet seg enormt de siste årene. Ulike fargede overflatebehandlinger har blitt trenden, og takket være disse ser ikke alle finske badstuer ut som de er støpt i samme form lenger.

Med farget voksbehandling kan overflatene gjøres mørke eller kritthvite, få en grå eller brun nyanse - valget er ditt!

Behandling med parafinolje gir treverket en utmerket beskyttelse, og vi anbefaler det for alle som vurderer å bytte ut treverket. Parafinen impregner plankene og forhindrer fuktskader og inngrodd smuss.Panel_icon.jpg

Parafin er også helt giftfritt.

Oljen slites ut og fordamper under bruk, så badstubladene bør behandles igjen en eller to ganger i året, avhengig av hvor ofte badstuen brukes.

Få en deilig badstuopplevelse!

Badstuen kan få atmosfære og stil på mange forskjellige måter.

En unik følelse kan skapes med en sammensetning av veggpaneler, valg av treverk, overflatebehandling og diskret LED eller fargebelysning.