Dette er indirekte grilling

12 mai 2012

Det finnes to hovedmetoder for å lage mat på en grill: den indirekte og den direkte måten. Vi ser mer på både indirekte og direkte grilling her.
 

Slik griller du med indirekte varme
Når mat grilles indirekte brukes grillen nærmest som en stekeovn. Maten legges direkte over midtre brennere som er slått av, med de ytre brennerne på – husk å lokke igjen grillens lokk. Indirekte grilling egner seg best for større kjøttstykker som grilles i mer enn 25 minutter. Kjøttet grilles av sirkulerende varme ved at varmen reflekteres fra grillens lokk og sider. På denne måten unngår man at fett og kjøttsaft drypper ned på varmekilden og gir oppflamming.

Indirekte grilling anbefales for steking, baking, sakte grilling og ved bruk av roterende grillspyd. Det anbefales at du bruker steketermometer spesielt ved steking av store kjøttstykker.

IMG_3064_FIX.jpgDette er direkte grilling
Direkte grilling er den mer tradisjonelle måten å grille på, der varmen kommer fra en kilde direkte under maten.

Direkte grilling har den høyeste effekten og er best egnet til pølser og kjøtt i skiver som skal oppnå en stekeskorpe på samme tid som maten blir gjennomstekt. Hvis du ønsker å brune kjøttet ekstra kan du grille uten lokk først. Ellers anbefales det å steke med lokket igjen. Da reduseres faren for oppflamming og brent kjøtt. Alternativt kan kjøttet legges på aluminiumsfolie eller et stekebrett som samler opp fettet.

Kombiner direkte og indirekte grilling
En kombinasjon av begge grillmetodene kan brukes, og anbefales spesielt for et tykt stykke biff eller fisk.

For å kombinere indirekte og direkte grilling, la maten grille på direkte varme i kort tid på begge sider. Skru så ned temperaturen og lukk lokket i 3-4 minutter, eller lenger avhengig av hva du tilbereder og ønsket resultat.

Bruk mulighetene grillen din gir deg!

Grilling på grillrist
Det er ikke noe som kan sammenlignes med smaken av grillet mat, og grillristen er nøkkelen bak ”munnvann-resultatet”. Den karakteristiske ”røkte” grillsmaken fås kun på grilling på rist.

Når maten grilles drypper saftene ned på brennere eller varmefordelerne, og i det fettet treffer varmeskjoldene kreeres en damp som stiger opp og omringer maten - dette gir den unike smaken. Denne metoden er best egnet for mørt kjøtt, grønnsaker og fisk.

Når du griller grønnsaker, anbefales det å legge de i folie eller i en egnet rist/kurv som grønnsakspanne Betekorg, gjerne sammen med sitronsaft, løk, hvitløk, eller friskt krydder. Legg pakken på grillplaten på medium styrke, og husk å vende den fra tid til annen mens du griller.

Grilling på stekeplate
Stekeplaten er rask og enkel å bruke, den er best egnet til å grille på når du lager mat med høyt fettinnhold som for eksempel maten du ellers steker i stekepannen på komfyren.

For å lage den perfekte biff, stryk kjøttet med oliven- eller vegetabilsk olje. Unngå å dryppe oljen direkte på stekeplaten, for å forhindre at oljen blir brent. Forhåndsvarm stekeplaten i ca 5 minutter på full styrke. Stek biffen i 2-3 minutter på hver side (eller lenger eller kortere avhengig av biffens tykkelse og ønsket resultat).

Etter bruk bør alltid matrester skrapes av platen. For å forhindre rust, stryk gjerne platen med vegetabilsk olje etter bruk. Stekeplaten er også ideell til å steke egg og bacon en søndagsmorgen, eller til å steke grønnsaker og annet tilbehør.

Varmehylle
Når du griller kjøtt skal alltid kjøttet hvile i ca. 10 minutter før du serverer det for å oppnå best spredning av saftene i kjøttet, og dermed best smak.

Varmehyllen er ideell for å la kjøttet hvile før servering. Hyllen egner seg også til å holde den ferdige maten varm mens du forbereder andre retter. Varmen stiger fra grillflaten og lager et varmt sted for mat som for eksempel maiskolber eller bakte poteter i folie.

Sidebrenneren
Nesten alt som kan bli kokt på koketoppen i kjøkkenet ditt, kan også kokes på en sidebrenner på grillen. Du kan bruke en wok, stekepanne, eller kasserolle for å tilberede kokte poteter, grønnsaker eller saus til kjøttet. Det beste av alt er at du kan tilberede all maten på et sted og slipper å løpe mellom kjøkkenet og terrassen.

Etter bruk, vask rundt sidebrenneren med en varm, våt klut, dyppet i hvit eddik. Rense middel kan også brukes, men vær sikker at det ikke er slipende eller etsende.