Dette må du vite om grillen

22 mai 2018

Her har vi samlet de vanligste spørsmålene våre kunder har om grill. Husk at du alltid kan få hjelp i produkthjelperen. Les svar på tidligere stilte spørsmål, eller send inn ditt eget spørsmål!

Grillen min blir ikke varm nok. Hva kan være feil?

Dette er et av de oftest stilte spørsmålene, og som oftest er det fordi man har lest av termometeret som sitter i grillokket. Det er ingen feil på termometeret, men det er viktig å huske at termometeret viser temperaturen som er rett under lokket.

Vårt beste tips er rett og slett å bli godt kjent med din egen grill da øvelse og erfaring gjør (grill)mester!

Blir grillen fortsatt ikke varm er det nesten uten unntak en av to årsaker:

Feil på regulatoren: Dette er ikke noe du selv kan se med det blotte øyet, og løsningen vil være en ny regulator - slik som denne. Har du andre gassprodukter stående, kan du teste med gassregulatoren som tilhører - hvis grillen da blir varm, må du kjøpe ny regulator til grillen.
Gasstilførselen blir delvis blokkert: Ofte kan dette være insekter eller emballasjeisopor. Løsningen er å få blåst systemet rent med trykkluft.


Jeg har en gammel grill jeg ønsker å bytte ut. Kan jeg bruke samme gassregulator og slange på den nye grillen?

Vi anbefaler at du bytter gasslange ca. hvert andre til tredje år. Bytt slangen med en gang hvis den har vært i bruk lenger enn tre år. Gassregulatoren bør byttes minimum hvert femte år.

Grillen min tenner ikke?

Prøv følgende:
Prøv å tenne grillen igjen - denne gangen hold bryteren inne i 5-6 sek. Gjør gjerne et par forsøk. Det hender at gassen bruker litt tid på å komme seg helt frem til brenneren.

Gasstilførsel er tilstoppet av innsekter eller rester fra emballasje (typisk isopor). Trykkluft enten fra kompressor eller på boks fungerer normalt sett utmerket til å fjerne dette.

Dette vil kun gjelde enkelte modeller: Hvis grillen kun tenner med bruk av åpen flamme, for eksempel med en lighter, men ikke gnist kan dette skyldes at elektroden som skal overføre gnisten til brenneren sitter et par millimeter feil. Ta av rister og varmefordelere. Forsøk å vri bryteren rundt som om du skal tenne grillen. Gnisten skal da være blå og godt synlig. Avstanden mellom tuppen på elektrode og brenner skal være ca. 5mm. For liten eller for stor avstand gir samme utslag - en grill som ikke tenner. Er avstanden feil kan den justeres litt med håndkraft. På griller som har vært i bruk en stund kan elektrodene måtte rengjøres for fett etc. som kan isolere bort gnisten.

Tips: Husk at etter du har skiftet flaske eller koblet bort gassregulator er det vanlig å måtte gjøre et par forsøk på å tenne grillen da det vil være mye luft i slangen som igjen gir feil blanding mellom luft og propan.

Hvordan skal jeg vedlikeholde grillen best mulig?

Vask grillen med jevne mellomrom med varmt, mildt såpevann
Vask alle kriker og kroker - ta av grillristen og rengjør kantene nøye
Sett grillen inn med et tynt lag med syrefri olje fra tid til annen
Fjern fettrester fra grillens innside regelmessig med en egnet grillbørste
Grillen oppbevares best under egnet grilltrekk

Tips: Brenn av grillen hver gang du er ferdig med matlagingen. La gassgrillen brenne på full styrke i 5 til 10 minutter etter avsluttet matlaging, brennerne vil da brenne bort overflødig fett og holde seg rene og pene. Gå over med en grillbørste til slutt.


Hva slags kjøtt egner seg å grille på et rotisseri?

Store kjøttstykker fungerer perfekt på rotisseri - men med litt kreativitet kan du fint grille mindre kjøttstykker og grønnsaker. Vi anbefaler at du tester ut store kjøttstykker som for eksempel en hel kalkun, svinestek eller lammelår. Prøv deg også frem med grønnsaker som squash, aubergine, eller hva med en søtpotet? Kun fantasien setter grenser!

Tips: Grilling med bakbrenneren er perfekt for bruk med rotisseri. Har du ikke bakbrenner anbefaler vi at du tenner de ytterste brennerne og plasserer maten midt på rotisserispydet slik at det grilles på indirekte varme.

926948441203-04_3.jpeg

Hvordan rengjør jeg grillen best?

Ved å rengjøre grillen hver gang etter du har brukt den, vil den holde seg like fin mye lenger enn om du tar en vårrengjøring og lar det bli med det. Det er likevel lurt å ta en ordentlig vask en gang i blant, spesielt før grillen eventuelt settes bort for vinteren!

Ta bort grillens rister, plate og brennere før rengjøring. På bevegelige deler som hengsler, hjulbolter og dører kan man med fordel smøre med smøremiddel (universalspray). Vask hele grillen og alle deler med varmt, mildt såpevann. Sett den inn med et tynt lag syrefri olje, mens støpejernsristene kan settes inn med matolje.

Like viktig som storrengjøringen, er et jevnlig vedlikehold av grillen:

La grillen brenne på full styrke i 5 minutter etter matlaging for å brenne bort fett og matrester fra grillens brennere og rister.

Benytt også en grillbørste som denne for å skrubbe bort matrester - en grillrist skal være rengjort for tidligere matopplevelser.

Grillristen kan du gjerne pensle med olje slik at maten ikke brenner seg fast. Dette gjør du lettest med en grillpensel med langt skaft.

Tips: Redd for at fisken setter seg fast på grillen? Skjær opp noen sitronskiver, legg rett på grillen, og plasser fisken på sengen av sitron. Fisken brenner seg ikke fast, og får en herlig syrlig smak! Griller du hel fisk anbefaler vi denne fiskeristen!

Hvordan vedlikeholder jeg støpejernsristene og grillplatene i støpejern?

Vask grillplaten/risten med vann tilsatt et mildt rengjøringsmiddel. Tørk risten/ platen og sett inn overflatene, både over og under med matolje. Sett grillplaten tilbake i grillen. Tenn på brennerne og innstill på lav posisjon i ca. 15-20 minutter og la platene brenne av seg til det slutter å ose.

Tips: Støpejernsrister kan med fordel brennes av på høy varme i ca. 10 minutter etter hver gang du har grillet.


Jeg trenger noen nye deler til grillen. Hvordan finner jeg disse, og hvor får jeg kjøpt dem?

Du kan kjøpe de aller fleste delene til Sunwind og Jamie Oliver-grillene på sunwind.no. Skulle du mot formodning ikke finne den delen du trenger, kan du alltid kontakte oss på post@sunwind.no så vil vi hjelpe deg.


Hvilke grønnsaker egner seg best på grillen?

Det går fint å grille de aller fleste grønnsaker, enten det er rett på grillen eller i folie. Mindre grønnsaker kan ofte være lurt å grille på en hel grillplate.

Det ultimate grilltilbehøret til grønnsaker er selvfølgelig denne grillkurven - eller er du kanskje av typen som foretrekker grillspyd som disse?

Grønnsaker som egner seg ekstra godt på grillen:

  • Paprika
  • Asparges
  • Tomater
  • Løk
  • Chili
  • Aubergine
  • Sopp
  • Squash
  • Maiskolber

Tips: Skjær opp et utvalg forskjellige grønnsaker, legg i folie med en klatt pesto på, og sleng på grillen. Husk at noen grønnsaker trenger lenger tid enn andre!

Hvordan vedlikeholder jeg de emaljerte ristene?

Vask ristene rene med mildt såpevann før første gangs bruk. Benytt aldri stålbørste, stålull eller andre slipemidler for rengjøring av emaljerte rister. Lengst levetid får ristene hvis de vaskes etter hver gang de brukes og/eller brennes rene for fett og matrester etter hver gang man har benyttet grillen.

Det er viktig å passe på at du ikke lager hakk i emaljen med for eksempel en grillspade eller en skrape da dette vil kunne føre til overflaterust.


Jeg opplever at gassflasken går veldig fort tom. Er dette vanlig?

Hvis du hadde en full gassflaske og kun har brukt grillen et par ganger, er det muligens en gasslekkasje fra selve propanflasken. Skulle dette være tilfellet vil du raskt kunne lukte deg frem til dette.

I koblingen fra "gasslangen" til sidebrenneren passer ikke koblingen helt, og luft kommer til, det blir ikke tett - er dette riktig?

Det er helt riktig at det ikke er tett her! For å brenne må nemlig propangass tilføres oksygen, og det lille "hullet" er nettopp det - lufttilførsel slik at propangassen brenner.

Med hjelp av en såkalt låseklemme (se bilder under) skal gasslangen festes til sidebrenneren.

Da kan gasslangen ikke skli ut av sidebrenneren og samtidig kan luft komme inn i sidebrenneren.


Lokket på min grill er i rustfritt stål, men har likevel rustet. Skal dette skje?

At rustfritt stål ikke kan ruste, er en helt vanlig misforståelse. At "rustfritt stål" er blitt navnet på en type stål har i stor grad ført til denne misforståelsen, men det er nå slik at alt stål kan ruste, det kommer mest an på forholdene.

Jevnlig rengjøring av stålet, og at du setter det inn med syrefri olje en gang eller to i løpet av grillsesongen vil for de aller fleste gjøre at du unngår overflaterust.