Overflaterust? Derfor kan rustfritt stål ruste.

20 juli 2017

De aller fleste har en eller annen gang opplevd at en kjøkkenkniv eller annet utstyr i rustfritt stål faktisk ruster. Det er lett å tenke at rustfritt stål ikke skal ruste, at det ikke kan ruste. Lær hvorfor rustfritt stål kan ruste her!

Har du irritert deg over at en kjøkkenkniv produsert i rustfritt stål likevel har rustet? Kanskje du har opplevd overflaterust på bilen eller grillen, og lurt på hvordan et produkt som er laget av et materiale ved navn rustfritt, likevel kan ruste.
 
Vanlig misforståelse
At rustfritt stål ikke kan ruste er en helt vanlig misforståelse. - Rustfri er et veldig misvisende navn, alt stål kan ruste under gitte forhold, forteller Nils Vøllestad i Sunwind. Det er ingen tvil om at navnet rustfritt stål fører til mange misforståelser. Navnet kan vi takke bestikksjef hos Mosley's Portland Works, Ernest Stuart for. Han var en gammel skolekamerat av Harry Brearley som ofte oppgis å være oppfinneren av rustfritt stål.
 
På engelsk kalles rustfritt stål for stainless steel. Heller ikke dette gir alt for mye mening, hvis du søler et glass saft på en rustfri overflate, vil det lage en flekk helt til du tørker opp etter deg. - Rustfritt stål kan altså ruste, men det vil ruste betydelig mindre enn annet stål eller metall, forklarer Nils.
 
Her er svaret
For deg som er mindre interessert i materialteknologi, kan vi avsløre at du allerede har lest svaret på hvorfor rustfritt stål ruster. Det er rett og slett et misvisende navn som skaper en falsk forventning, en forventning som aldri vil bli innfridd. Det beste du kan håpe på er å utsette prosessen med riktig behandling så lenge at du ikke opplever rust mens produktet er i bruk.

Ruster betydelig mindre enn annet stål
Rustfritt stål heter dette fordi det har egenskaper som gjør at det korroderer eller ruster mindre enn annet stål. Dette betyr likevel ikke at det ikke kan eller vil ruste, men at annet stål vil ruste raskere.
 
Rustfritt stål har høyere motstandskraft mot oksidasjon (som forårsaker rust) og korrosjon i en rekke miljøer. Rustfritt stål brukes ofte der både den strukturelle integriteten og selve overflaten på stålet er viktig. Rustfritt stål brukes derfor på alt fra skyskrapere til kjøkkenkniven.
 
Overflaterust kan behandles - rustfritt stål må vedlikeholdes!

Dette består rustfritt stål av
Rustfritt stål inneholder minst 10,5% krom. Krom er det elementet som gjør at rustfritt stål er "rustfritt" eller "stains less" sammenlignet med andre ståltyper. For å forbedre stålets evne til å motstå oksidasjon og korrosjon enda bedre,kan nikkel, molybden og niob finnes i moderne rustfritt stål.
 
Selvhelbredende stål
Når krommet i stålet kombineres med oksygen, dannes et tynt, usynlig lag av kromoksidfilm (Cr2O3). Dette laget beskytter stålet under, og har en unik selvhelbredende evne. Blir det en ripe eller kutt i laget, vil stålet som nylig har vært eksponert bruke oksygenet i luften til å delvis "reparere" skaden ved å danne et nytt lag der det i utgangspunktet ble ødelagt.
 
Dette er en av årsakene til at rustfritt stål trenger et oksygenrikt miljø.
 
Derfor kan rustfritt stål ruste
Det er viktig å vite at rustfritt stål ikke er rust og korrosjonsbestandig, bare mer motstandsdyktig. Som du leste tidligere, rustfritt stål "stains less" enn annet stål, men det betyr ikke at det ikke vil korrodere eller ruste.
 
Hvis feil type rustfritt stål brukes til et uegnet formål vil det oppføre seg som et hvilket som helst annet jernbasert metall og begynne å korrodere når det blir utsatt for oksygen. Om du plasserer kjøkkenkniven av rustfritt stål i en bøtte med saltvann vil saltet ødelegge beskyttelseslaget raskere enn det vil klare å reparere seg selv, og dette vil føre til korrosjon.
 
Takket være Moder jord og den oksygenrike atmosfæren vi lever i vil vi aldri få et jern-basert metall som er 100% rustfritt og korrosjonsbestandig. Men fremskritt innenfor metallurgien har gitt oss en god nummer to i rustfritt stål!