Roterende grillspyd - en spennende grilmetode

10 april 2019

Ønsker du å gjøre den tradisjonelle grillingen litt mer allsidig?

Det roterende grillspydet er ideelt for steking av større stykker kjøtt eller kylling, og med litt kreativitet kan det brukes for mindre kjøtt og også grønnsaker. Kjøttet blir sprøtt og godt utvendig, og juicy og saftig inni ved bruk av dette geniale produktet! Nettopp derfor er det også et viktig tilbehør for den Urnorske kokken!

Årsaken til at du får et perfekt stekt stykke kjøtt er at det hele tiden roterer og kjøttsaftene vil holde seg på kjøttet i stedet for å dryppe ned. Når du først har prøvd det roterende grillspydet en gang, er vi sikre på at du vil bruke det igjen og igjen.

Dette er et roterende grillspyd
Roterende grillspyd er en grillform hvor maten stekes på et spyd som roterer rundt sin egen akse. Denne metoden blir vanligvis brukt til grilling av store stykker kjøtt eller hele dyr, som griser, kalkuner, eller historisk sett hele storfe og annet vilt. I middelalderen og tidlig moderne kjøkken, var spiddet den foretrukne måten å tilberede kjøtt i en stor husholdning. Rotasjonen sørger for at kjøttet dreies konstant rundt med jevn varme under tilberedningen, noe som fører til at kjøttsaften blir hengende på selve stykket og gir saftig og godt kjøtt.

Slik går du frem:
Gassgrillene i Urnorsk-serien er selvsagt produsert slik at et roterende grillspyd er enkelt å montere på, uansett størrelse! Vi anbefaler at du tenner de ytterste brennerne på grillen og lar de midterste være avskrudd, kjøttet plasserer du midt på spydet slik at kjøttet grilles på indirekte varme hele veien.
926948441203-04_2.jpeg
Her er noen råd for best resultat:

  • Ta kjøttet ut av kjøleskapet en halv time før du begynner å steke det. Bruk fersk kjøtt, ikke frosset.
  • Fjern varmehyllen for å gi plass nok for grillspydet til å rotere.
  • Ta ut grillspydet når du forhåndsvarmer grillen, siden grillspydet blir vanskelig å håndtere når det er varmt.
  • Bruk brennerne som er på siden av grillspydet, ikke de som er direkte under kjøttet.
  • Prøv å holde temperaturen på rundt 200 °C. Spidd kjøttet i midten. Forsikre deg at kjøttet er spiddet jevnt, med vekten fordelt likt på hver side.
  • Når kjøttet er ferdig stekt, la kjøttet stå noen minutter før du kutter det for å la saften bli absorbert i kjøttet igjen.
  • Bruk marinader under steking, det gir ekstra saftig kjøtt.
  • Hvis du griller kylling eller kalkun, er det viktig å binde opp lår og vinger slik at de ikke brennes.
  • Det kan være lurt å sette en dryppform under kjøttet slik at evt. kjøttsaus som drypper ned kan samles opp og gjerne brukes til saus.
  • Bruk steketermometer og følg anbefalte steketider slik at du vet når kjøttet er ferdig. Kyllingens kjernetemperatur bør f.eks være 75 grader, mens lammelår greier seg med 60 grader.

 

Dette kan du grille på det roterende grillspydet:
Enten du ønsker store stykker kjøtt, som helstekt lam eller gris, eller kanskje viltkjøtt fra jaktsesongen, vil et par runder med det roterende grillspydet gi et fantastisk resultat hver gang – helt i tråd med de stolte, urnorske mattradisjonene.

Du kan selvsagt også prøve deg frem med mindre stykker kjøtt, eller gjerne grønnsaker, kun fantasien setter grenser!

Nyt fritiden med Urnorsk på grillen!

PS! Hvis du har en eldre grill med infrarød bakbrenner bør du også benytte denne, for en enda jevnere varme.