Slik lager du ett effektivt bål i bålpannen din

1 desember 2017

Et bål er ikke bare et bål, det finnes opptil flere bøker som tar for seg bål, og kun bål. Vi har samlet våre beste tips for hvordan du lager et effektivt og flott bål i bålpannen din.

Et bål som brenner godt er helt essensielt når du skal lage mat med din bålpanne. For som kjent er ikke en bålpanne bare en bålpanne, men et utekjøkken - og et svært godt gavetips!
 
Bålpannen - en sikker bålplass
For å tenne et bål må du først ha en bålplass. Dette trinnet blir mye enklere når du har en bålpanne, da bygger du bålet rett i pannen. Å bruke bålpannen er ekstra nyttig, og ikke minst sikkert, da du hever bålet fra bakken og minsker sannsynligheten for at flammene sprer seg.

Et effektivt bålpanne-bål
Det finnes mange forskjellige typer bål. Her konsentrerer vi oss om å bygge et pagodebål – det er lett å få fyr i, og egner seg bra til å lage mat over. Slik gjør du:

  • Finn to vedkubber som er rundt 10-15 cm i diameter og 30 cm lange. Legg de parallelt med litt luft imellom. Legg de slik at de følger vindens retning. Finn to tynnere kubber og legg de på tvers oppå de andre. Det skal ligne et lite hus – en pagode.
  • Krøll noen avissider sammen til små kuler og legg dem inn i pagoden.
  • Knekk flere tynne kvister, og sett dem loddrett ned rundt aviskulene.
  • Nå har du et bål som kan tennes med en fyrstikk – hvis veden er tørr og du har litt flaks!
  • Tenn bålet med en fyrstikk fra vindsiden slik at flammene blåser inn gjennom bålet.
  • Knekk flere tynne grener og kvister, og legg disse på kryss og tvers over bålet, da kommer luft til.
  • Når du skal lage mat over bålet kan du godt legge på mye ved og kvister slik at det blir ekstra mange glør til du skal grille!
  • Hold flammen ved like med flere kubber.

 
Slukker bålet?
Det hender at bålet slukker rimelig fort, og helt uten forvarsel. Du har fulgt alle tips og triks og fått fyr, likevel slukker det plutselig. Den vanligste feilen her er at du har gått for raskt over fra å få fyr i fint brensel til grovt brensel. Dette betyr at du har prøvd å gå rett fra papir til kubbe, eller vært litt for kjapp i overgangen fra kvister.
 
Husk å slukke bålet til slutt!
Hvis det fortsatt er fyr i bålet etter du er ferdig med å bruke det, pass på at du slukker det ordentlig med minst 1,5 liter vann!

KBL_7202.jpeg