Pizzafest med gasskomfyr hos Mannen på skjæret

20 november 2019

- Jeg er i full gang med prosjekt galskap! Odd-Karl har tilbragt en måned på Skjervøyskjæret. Les hvordan det har gått her!

Siden starten av oktober har Odd-Karl Stangnes bodd permanent på Skjervøyskjæret utenfor Troms. Der skal han bo alene i tolv måneder.
 
- Endelig begynner det å bli tid nok til å fokusere på andre ting. Solcellepanelene er på plass, og ting ser ut til å fungere bra!
 
Den siste måneden har fokuset vært på å sikre tak over hodet før både mørketiden setter inn for alvor. Snøen har allerede lagt seg, så et tørt, varmt sted å sove og oppholde seg har vært øverst på prioriteringslista så langt.

"Prosjekt galskap"

Odd-Karl skal nemlig bo på Skjervøyskjæret i 12 måneder.
 
- Det er litt rart å sitte her i hytta og være i full gang med prosjekt galskap! Ler han. Så langt har alt heldigvis gått etter planen for Odd-Karl.
 
Han gjør seg nye erfaringer hver dag, og i løpet av den første måneden var det ikke vinden slik som han først hadde antatt, men bølger på 3 meter som skulle bli den største utfordringen.

Mannen_på_skjæret_pizzafest_Odd-Karl (1).png

Logistikk den største utfordringen

Oktober var logistikkens måned for Odd-Karl som måtte sørge for å få ut alt av materialer, proviant, produkter og så videre for å kunne overleve på skjæret det neste året.
 

Mannen_på_skjæret_pizzafest_Odd-Karl (2).jpg- Det ble mye frustrasjon underveis, men heldigvis er jeg en tålmodig herremann med en klar filosofi om at alt ordner seg til slutt, smiler Odd-Karl.
 
Heldigvis har han fått hjelp til transport av gode venner: det er nemlig langt fra ideelle forhold der ute, og all landsetting måtte skje etter full flo, og kun på vestsiden av skjæret, 200 meter med glatte berg unna hytta.
 
Til slutt ble helikoptertransport løsningen, og 10 paller med utstyr fra Sunwind og andre ble trygt levert til Skjervøyskjæret.
 
- Nå kan jeg endelig si at logistikken ikke lenger er noe problem!
 
Endelig kan fokuset være på den nye hverdagen på skjæret.

Lørdagspizza i gasskomfyren

Tradisjoner skal ikke kimses av, heller ikke - spesielt ikke - når man bor alene på et skjær.
 
- Lørdagens høydepunkt var å slappe av med baking og hjemmelaget pizza, forteller Odd-Karl.

I hytta har han nemlig blitt utstyrt med et Ventus 100 gasskjøleskap og en Cuisine gasskomfyr fra Sunwind. Og Odd-Karl har erfart at øvelse gjør mester:
 
- Å steke brød i gasskomfyr er ikke det enkleste, men det smaker godt, og det er det viktigste!
 
Den selvutviklede pizzaoppskriften på "Skjærepizza" ble en klar vinner:
 
- Hjemmelaget pizza er synonymt med lørdagskos, og denne ble jeg fornøyd med!

Kan evakuere til fyrlykten

Sikkerhet er selvfølgelig topp prioritet for en mann som bor alene på et skjær, og han har derfor sørget for at det finnes evakueringsmuligheter:
 
- Jeg har muligheten til å evakuere opp i fyrlykten. Der er det et batterirom på 0,7x1,4 meter, med 1,8 meter takhøyde. Jeg har innredet med sitte/liggeplass, proviant, sovepose og varme klær.
 
Odd-Karl håper likevel at ingen evakuering blir nødvendig. Han har nemlig laget et dikt til "prosjekt galskap":
 
Så lenge hytta står,
Er det ingen mann på skjæret som går
(…på land)
 
Men skulle hytta havne på det åpne hav,
Ja, da må mannen på skjæret mønstre av
(…. Og dra på land)