Oppskrift på perfekt juleribbe på hytta!

16 desember 2020

Har du lagt julefeiringen til hytta i år, kan det å lage perfekt ribbe med gasskomfyren være utfordrende. Her deler bestemor og kokken Stian sine beste tips for en vellykket julemiddag!

-Ingen begrensninger med gass

Den hemmelige familieoppskriften du arvet fra bestemor må muligens endres litt, men ikke mye. - Det er ingen begrensninger på hvilke retter du kan tilberede i en gasstekeovn i forhold til en elektrisk ovn, sier kokk og servicetekniker i Sunwind, Stian Meiningen. Å endre litt på temperatur og steketid kan likevel være svaret på de fleste utfordringer: – Det beste tipset er å bli godt kjent med sin egen komfyr, og husk at øvelse gjør mester!

-Ekstra saftig kjøtt!

I en gasstekeovn forbrenner gassen, og vanndamp er resultatet av dette. I en elektrisk stekeovn blir luften tørr, og kjøttet tørker fort ut. Vanndamp er en kjempefordel du kun får i en gasstekeovn: - Vanndampen er med på å gi deg ekstra saftig kjøtt – det beste kjennetegnet på en god kokk, og en nødvendighet for en perfekt julemiddag, smiler Stian.

-Garantert sprø svor

– Når du bruker ovnens grillelement er du garantert sprø svor. Her må man som vanlig følge godt med, men det er lettere å regulere varmen i en gasstekeovn, fortsetter Stian. – Ser du at svoren er på vei til å bli brent, skrur du ned varmen, og dette har effekt med en gang i motsetning til på en elektrisk komfyr hvor det går betydelig saktere.

-Optimalt for en fredelig, vellykket jul

– For hytteeiere flest handler det om vaner. Man er vant til en elektrisk komfyr hjemmefra, og på juleaften er det selvfølgelig ekstra forventninger til perfekt ribbe. Med gasstekeovn har man det optimale verktøyet for en fredelig og vellykket jul!

Vi har samlet Stian og bestemor sine beste tips for en saftig juleribbe med deilig, sprø svor!

3 tips fra bestemor
 • Bruk skarpe kniver, spesielt når du skjærer terninger i svoren på ribben! Sløve kniver er det farligste du kan bruke på et kjøkken.
 • Lager du tilbehør fra bunnen av, forsøk å bytt ut eddik med ripssaft i din surkål og rødkål!
 • Du kan gjerne forsøke å eksperimentere med krydder: salt og pepper er en god start, men ikke vær redd for å prøve noe annet! Min favoritt er knuste fennikelfrø, men andre tips kan være kinesisk fem-krydder eller stjerneanis. Nellik-spiker gir ekstra julestemning!

 

4 tips fra Stian
 • I stedet for et tradisjonelt rutenett i svoren, skjær gjerne ruter slik de ser ut på kortstokken – dette gir et enda bedre resultat.
 • Bruk salt og knust sort pepper til å gni inn ribben med en dag i forveien. Da trekker krydderet godt inn i kjøttet!
 • Husk å øse sjyen i pannen over ribben med jevne mellomrom.
 • Kjøp litt ekstra ribbe, og skjær denne i terninger. Stek i en varm panne. Hell fettet ut av pannen, og tilsett hvitløk og finhakket ingefær. La dette surre i pannen et par minutter mens du rører godt. Hell over en generøs desiliter med østerssaus, la boble et par minutter før du drysser over oppskåret vårløk. Server gjerne med ris og lettkokte grønnsaker. En herlig og enkel rett dagen derpå! 

 

COLOURBOX22748142.jpeg

Temperatur: 220 grader Celsius + grillelement
Tilberedning: 4 timer (+ forberedelser dagen i forveien)

Ribbe:

(6 personer)
3 kg ribbe
3 ss pepper
3 ss salt
1-2 ss smør
1 dl vann + 5 dl vann
7 hvitløksfedd

​​​​​​​Fremgangsmåte:
 1. Snitt svoren i terninger.
 2. Gni ribben inn med salt og pepper. Pakk inn i plast, og sett i kjøleskapet til i morgen. La ribben nå romtemperatur før du steker den.
 3. Varm ovnen til 230 grader.
 4. Smør langpannen med smør. Legg hele hvitløksfedd i pannen. Legg ribben med svoren ned.
 5. Hell på vann. Dekk med aluminiumsfolie. Damp lavt i ovnen de første 30 minuttene.
 6. Ta ut brettet. Legg ribben på stekerist med langpannen under. Tips! Legg en tallerken under ribben slik at svoren stekes i jevn høyde. Hell 5 dl vann i langpannen.
 7. La ribben steke på 220 grader i 30 minutter.
 8. Senk temperaturen til 160 grader, la ribben steke på dette i 2 timer. Ribbens kjernetemperatur skal være 170 grader når den er ferdig.
 9. Tenn grillelementet. La døren stå på gløtt. Svoren popper fort, så her gjelder det å sitte foran komfyren og følge med.

 
Vel bekomme, og god jul!

Les mer