Smalahove over bålet

27 desember 2020

Å tilberede smalahove er verken vanskelig eller krever noe særlig til oppskrift. Vi deler hvordan du kan tilberede denne norske favoritten i gryta på din bålpanne.

Smalahove er så tradisjonsrikt som det kommer her i Norge. Sauehove er en delikatesse fra gammelt av, som har blitt mer og mer populær de senere årene.

Svi smalahove

Tradisjon tro, må sauen slaktes og hodet kappes av og legges slik at det tømmes for blod. Neste dag må det prepareres. For å fjerne hår og ull på sauehodet slik at det blir ordentlig rent, må man svi hodet. Dette gjør man over bål. Her må hodet svis i flammene, ullen skrapes av, og man fortsetter å svi og skrape til hodet er rent. Etterpå deles det på tvers, og renses innvendig. Til slutt kan du røyke hodet, eller salte og fryse det. Hvis du ikke bor på gård og har egne sauer å slakte, er smalahove blitt mer og mer vanlig å finne i dagligvarer Norge rundt. Du kan til og med kjøpe smalahove i netthandel, og få det tilsendt i posten.

Tips! Det finnes spesiallaget smalahove-akevitt som kan kjøpes på polet Norge rundt.

Slik koker du smalahove

Om smalahovet skal vannes ut eller ikke er en evig diskusjon, men svaret er vel at du bestemmer selv. Hvis du ønsker å vanne det ut, legger du det i vann over natten. Hvis du er glad i den salte eller røkte smaken kan du legge i det i vann i et par timer.

  1. Tenn et bål i bålpannen din, og pass på at det brenner godt gjennom hele prosessen.
  2. Ha vann i gryta, nok til å dekke hodet og litt til.
  3. Når det er tid for å koke smalahovet, lar du det trekke i gryta over flammene i ca. 4 timer på middels varme. Ha gjerne i et par laurbærblad for ekstra smak.
  4. Pass på at det ikke er for høy varme, da mister du mye av smaken; la det heller stå en ekstra time over lavere varme. Varmen kan du enkelt regulere ved å heve og senke kjettingen gryta henger i.
  5. Når kjøttet løsner fra beinet er det ferdig.


Smalahove serveres gjerne med kålrotstappe, kokte poteter og vossakorv.

Les mer